Fritule, znamo to svi, moguće je napraviti na puno načina i s različitim punjenjima ili bez njih. Pa iako su dalmatinske daleko najpoznatije u Hrvatskoj, mi smo se odlučili za ‘zagrebačke’, odnosno za fritule u režiji poznatog slastičara Roberta Hromalića koji ih je još 2017. prvi put servirao za Advent.
No, toliko su fine, ukusne i lagane za napraviti da se zapravo ne prestaju jesti ni nakon božićnih blagdana, nego u njima svi prešutno nastavljamo uživati i tijekom karnevalske sezone… A onda ubrzo stiže i Uskrs, pa ljeto… i odmah iza ugla nova adventska uživancija. Drugim riječima, volimo ih i jedemo tijekom cijele godine!
Fritule s kremom od vanilije
Sastojci:
- 2 jaja
- 200 g jogurta
- 70 g šećera
- 20 g viskija
- 2 g soli
- 200 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 naribane jabuke
- 3 g cimeta
- 1 g klinčića
Priprema:
Sve sastojke jednolično izmiješajte odjednom, ali pazite da ih previše ne miješate. Pržiti ih u ulju na 170 stupnjeva radeći žličnjake od smjese.
Krema od vanilije
Sastojci:
- 400 g mlijeka
- 1 štapić vanilije
- 60 g gustina
- 100 g žumanjka
- 110 g šećera
Priprema:
Mlijeko prokuhajte s vanilijom, a ostale sastojke izmiješajte jednolično te ih ubacite u prokuhano mlijeko i kuhajte do 100 stupnjeva. Poslužite je ohlađenu uz vruće fritule.
Pročitaj i ovo:
- Vedrana Orlović: Fritule bez glutena s domaćim mliječnim kefirom
- Slasne fritule u tren oka: Isprobajte ovaj jednostavan recept
- Majine fritule








