.
Zdrav imunološki sustav treba mnogo više od vitamina C, on treba kombinaciju različitih hranjivih tvari za normalno funkcioniranje. Određena hrana posebno godi našem imunološkom sustavu – ne samo tijekom sezone prehlade i gripe, nego i tijekom cijele godine.
Dobra stara pileća juha
Ova umirujuća juha kombinira šest sastojaka koji povoljno utječu na imunitet – kelj bogat vitaminom C, gljive vitaminom D, piletinu i slanutak krcat cinkom te češnjak bogat antioksidantima. Osim toga, vruća para koja se diže s juhe i nagovještaj ljutine papra dobro će pročistiti vaš začepljeni nos.
Sastojci
– 2 žlice maslinova ulja
– 1 glavica luka
– 3 stabljike celera, tanko narezane
– 2 velike mrkve, tanko narezane
– 450 g gljiva
– 10 srednjih češnja češnjaka, sitno narezanih
– 2 l pilećeg temeljca
– 4 grančice timijana
– 2 lista lovora
– 450 g slanutka
– 350 g kelja
– 1 kg pilećih prsa, bez kože
– 1 ½ čajne žličice soli
– 1/2 čajne žličice crvenog papra
Priprema
Zagrijte ulje te dodajte luk, celer i mrkvu – pirjajte uz povremeno miješanje 5 minuta.
Dodajte gljive i češnjak – pirjajte uz često miješanje 3 minute. Zatim dodajte temeljac te ubacite timijan, listove lovora i slanutak pa pustite da zakipi.
Ubacite piletinu, sol i crveni papar; poklopite i kuhajte dok piletina ne bude gotova, oko 25 minuta.
Izvadite piletinu iz lonca i iskidajte meso s pomoću 2 vilice (uklonite kosti ako je potrebno). Vratite piletinu i dodajte kelj, poklopite i kuhajte sve dok kelj ne postane mekan, otprilike 5 minuta. Uklonite lovorov list i timijan pa poslužite.
Čaj od đumbira i meda
Osim kao začin, đumbir je vrlo cijenjen i kao vrlo ljekovita biljka koja se koristi u liječenju gastritisa, čireva, kolika i drugih probavnih smetnji. Znanstvena istraživanja također su pokazala njegova protuupalna, antimikrobna, antikancerogena i mnoga druga ljekovita svojstva. A u kombinaciji s medom i limunom savršen je protiv gripe i prehlade.
Sastojci
– komad đumbira s korom
– žlica meda
– limunov sok
Priprema
Uzmite jedan cjeloviti komad đumbira s korom i naribajte jednu čajnu žličicu. Umiješajte naribani đumbir u šalicu vruće vode te pustite da odstoji dvije minute. Nakon toga čaj procijedite ili pustite da se komadići đumbira slegnu na dnu šalice. Kad se malo ohladi, dodajte med i limun.
Topli zimski smoothie
Dajte zimski makeover svom omiljenom smoothieju – uz ovaj topli napitak koji će zagrijati dušu i istovremeno potaknuti imunološki sustav.
Sastojci
– 1 banana, narezana
– 1 šaka borovnica
– 1 komadić svježeg đumbira (veličine palca), oguljen
– 2 žlice sjemenki lana
– 1 čajna žličica javorova sirupa
– 1 ½ šalice nezaslađenog bademova mlijeka
– na vrhu noža prah cimeta, klinčića i korijandera
Priprema
Stavite sve sastojke u blender te miješajte 3-4 minute dok ne dobijete glatku i jednoličnu smjesu. Zatim je prebacite u malu posudu i lagano zagrijte dok ne postigne željenu temperaturu.
Super C-sok
Već ste to čuli – povećanje unosa vitamina C jedan je od najlakših načina za poboljšanje imuniteta. Vitamin C ključan je pomagač u zaštiti od bolesti i poticanju zdravog imunološkog sustava. Ali ovdje njegove supermoći ne prestaju – također je potreban za rast i obnovu stanica, apsorpciju hranjivih tvari, jačanje kose i noktiju, a čak utječe i na naše raspoloženje i razinu energije te sprečavanje prijevremenog starenja.
Sastojci
– 2 naranče
– 1 grejp
– 4 klementine
– 1 šalica sjemenki nara
– 1/2 limuna
Priprema
Ogulite voće i narežite na četvrtine, nar očistite. Ubacite u sokovnik i iscijedite. Dobro izmiješajte i poslužite ohlađeno.
Zlatno mlijeko
Mlijeko s kurkumom ili „zlatno mlijeko“ godinama se koristi u Ayurvedi kao protuupalni napitak koji smiruje probavni sustav i potiče imunitet. Uz mlijeko i kurkumu kao glavne namirnice, dodatno se aromatizira cimetom, đumbirom, crnim paprom i kardamomom.
Sastojci
– 2 šalice nezaslađenog bademova mlijeka (okus vanilije)
– 1/4 žličice cimeta
– 1/4 žličice kurkume
– 1/8 žličice đumbira
– 1/2 žličice kokosova ulja
– prstohvat papra
– 1 žličica meda (ili drugog zaslađivača po izboru)
Priprema
Dodajte bademovo mlijeko, cimet, kurkumu, papar, đumbir i kokosovo ulje u malu posudu. Zagrijte na srednje jakoj vatri, uz stalno miješanje, dok ne zavrije. Dodajte sladilo, dobro promiješajte i uklonite s vatre. Posipajte napitak cimetom za dekoraciju i poslužite odmah.
Matcha latte
Matcha je vrsta zelenog čaja koja se tipično uzgaja i obrađuje u Japanu, a već se stoljećima koristi u ceremonijama čaja. Bogat je antioksidantima, vitaminima A, B6 i C te mineralima poput magnezija, cinka, selena i kalcija. Osim što štiti od bolesti i usporava starenje, matcha pospješuje detoksikaciju organizma i djeluje opuštajuće.
Sastojci
– 1/2 šalice vruće vode
– 1/2 šalice kokosova mlijeka (ili pune masti)
– 1 čajna žličica matcha čaja u prahu
– 1 žlica meda, javorova sirupa ili drugog zaslađivača (po želji)
Priprema
Ulijte malu količinu tople vode u šalicu i dodajte prah matcha. Dobro promiješajte (idealno s pomoću pjenjače od bambusa) dok ne dobijete glatku pastu. Postupno, uz miješanje, dodajte preostalu vodu i kokosovo mlijeko. Zasladite po želji.
S pomoću aparata za pravljenje pjene zapjenite napitak dok ne dobijete željenu teksturu. Druga mogućnost je napraviti pjenu od toploga kokosova mlijeka u odvojenoj šalici i nježno uliti u šalicu čaja.