Gazpacho.
Hladna juha od povrća s dominacijom rajčica kao povrća, postala je sastavni dio Andaluzijske kuhinje (Španjolska). Najčešće servirana u Córdobi i Sevilli, proširila se po cijelom svijetu.
Neki kažu da se servira čak i u Italiji, s dodatkom octa ili Prošeka. Osobno, više volim Prošek, mada se može dodati i neko drugo desertno vino. Daje mu posebnu slatkastu notu, a ne osjeti se previše.
Za ovih ljetnih vrućina, nekuhana povrtna juha savršen je i brzo gotovo ručak
Gazpacho od rajčica
(za 4 osobe)
Potrebni sastojci:
– 1 kg oguljenih rajčica, crvenih
– ½ male paprike, domaće (zelene)
– 1 manji svježi krastavac
– 1 veliki režanj češnjaka
– ¼ glavice crvenog luka, oguljenog i krupnije narezanog
– 80 ml maslinovog ulja
– 1 žlica Prošeka
– 1 žlica svježeg bosiljka, listići
– sol, svježe mljeveni crni papar
– za posipanje: Feta sir, ostatak paprike, rajčica, svježi krastavac, listići bosiljka i peršina
Priprema:
Rajčice stavite u kipuću vodu pa ih pustite neka odstoje oko 1 minutu. Ocijedite ih od vode, a zatim ih ogulite pa nasjeckajte.
U blenderu kombinirajte sve sastojke. Miksajte oko 1 minutu dok sastojci ne poprime gustu, glatku teksturu.
Juhu prelijte u plastičnu posudu, poklopite pa ostavite u hladnjaku oko 2 sata.
Poslužite u manjim zdjelicama. Po vrhu pospite sitno sjeckane rajčice, krastavce, papriku, Feta sir i svježe začinsko bilje. Po želji možete poprskati i s malo maslinovog ulja.
Napisala: Maja Matus