Klasična francuska juha od luka u ovom je receptu zadobila zdrav makeover, bez žrtvovanja okusa. Po želji dodajte tostirani kruh, krutone i naribani sir i francuski klasik spreman je za posluživanje na vašem stolu.
Kako navodi „medicinski medij“ Anthony William, autor nekoliko bestsellera među kojima su Medicinski medij, Hrana koja mijenja život i Zdrava štitnjača, luk se može pohvaliti s nekoliko blagotvornih svojstava. Sadrži visoku razinu vitamina C, folata, biotina, kroma i kalcija, a ujedno je i bogat prehrambeni izvor kvercitina, moćnog antioksidansa koji snižava kolesterol, krvni tlak i trigliceride, te pomaže u sprečavanju ugrušaka u krvi, infekcija sinusa i ateroskleroze.
Također sadrži vrijedne sumporne spojeve za koje se vjeruje da jačaju imunološki i živčani sustav te podržavaju funkciju mozga. Ako vas muči prehlada, kašalj ili angina, i tu će se luk i juha od luka pokazati kao dobrodošla pomoć.
Sastojci
– 1/2 žlice maslinova ulja
– 4 žuta luka, srednje veličine, narezana
– 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
– 2 žlice svježeg timijana
– 4 šalice / 1 litra povrtnog temeljca ili vode
– 1-2 lovorova lista
– 1 1/2 žlice aru praha, pomiješanog s 3 žlice vode, za zgušnjavanje (po želji, možete koristiti i brašno)
– morska sol (po želji)
Priprema
U velikom loncu, zagrijte ulje. Dodajte luk i pecite na srednje jakoj vatri 25-35 minuta, dok ne potamni i ne karamelizira. Dodajte češnjak, timijan, povrtni temeljac ili vodu i listove lovora. Pustite da kuha 5 minuta, a zatim dodajte aru prah pomiješanu s vodom i kuhajte još 5 minuta. Okusite i prema potrebi prilagodite začine.
Za posluživanje, juhu prelijte u keramičke posude koje se mogu peći u pećnici. Po želji, na vrh stavite tostirani kruh ili krutone te naribani sir. Stavite u pećnicu i kratko zapecite 2-3 minute dok ne porumeni. Alternativno, možete na kriške tosta staviti sir, poslagati na lim za pečenje, kratko zapeći i staviti na vrh juhe.
Poslužite odmah.
Pročitaj i ovo:
• Zeleni smoothie je savršeni izvor nutrijenata – evo kako ga napraviti!
• Sok od jabuke, celera i đumbira za zdravlje štitnjače