Naša draga suradnica, Maja Matus, osim što fino kuha slana jela – uživa i u pripremi slatkih, a za ovaj nam je Uskrs propremila Ferrero Rocher tortu za koju vjerujemo da će se naći na blagdanskim stolovima mnogih naših čitateljica.
Potrebni sastojci:
Za biskvit:
180 g smeđeg šećera
120 g oštrog pšeničnog brašna
120 g glatkog pšeničnog brašna
1 ½ žličica praškak za pecivo
1 ½ žličica sode bikarbone
90 g kakaa u prahu, gorkog
2 cijela jaja, velika (klasa L), sobne temperature
240 ml mlijeka, sobne temperature
2 žličice arome vanilije
120 ml zavrele vode
prstohvat soli
80 ml mlijeka za prelijevanje biskvita, sobne temperature
Za kremu:
400 g Nutelle
500 g Mascarpone sira
250 g poprženih lješnjaka
100 g napolitanki od lješnjaka, smrvljenih
Priprema:
• Zagrijte pećnicu na 170°C. Kalup za pečenje torti premažite maslacem pa pospite krušnim mrvicama umjesto brašna, a koje će dati finu vlažnost biskvitu. Ostavite sa strane.
• Za pripremu biskvita pomiješajte sve suhe sastojke u jednoj zdjeli, a sve mokre sastojke, osim vrele vode, u drugoj zdjeli. Malo po malo, dodajte mokre sastojke u suhe, neprestano miksajući električnim mikserom, sve dok se sastojci ne spoje, oko 2 minute.
• Vodu zagrijte i pustite neka zavrije, a potom ju skinite s vatre pa dodajte u smjesu za biskvit. Sve izmiksajte da se sastojci spoje, a potom izlijte u pripremljen kalup.
• Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici oko 35-40 minuta. Prije nego biskvit izvadite, provjerite pomoću čačkalice zabodene u sredinu biskvita da li je pečen. Pazite da vam ne zagori jer će u protivnom biti jako suh.
• Pečeni biskvit izvadite iz pećnice pa pustite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
• Ohlađeni biskvit prerežite dijagonalno na tri dijela tako da dobijete tri kore. Za rezanje koristite oštri nož ili čvršći konac. Svaku ohlađenu koru biskvita poprskajte s malo mlijeka sobne temperature. Nemojte natopiti biskvit, dovoljno je da ga samo poprskate kako bi bio dodatno mekši.
• U međuvremenu pripremite kremu: lješnjake tostirajte na tavi bez dodatka ulja, pazeći da vam ne zagore. Dovoljno je da puste aromu. Istresite ih u kuhinjsku krpu pa ih dobro istrljajte kako bi im skinuli kožicu. Polovicu lješnjaka fino sameljite, a drugu polovicu krupnije nasjeckajte.
• Nutellu pomiješajte s mascarpone sirom pa izmiksajte električnim mikserom. U kremu umiješajte i mljevene i sjeckane lješnjake, a ako želite, dio ostavite za ukrašavanje. Kremu ostavite u hladnjaku da se malo stisne. Kada se krema stisnula, podijelite ju na 3 dijela.
• Tortu slažite tako da prvu koru biskvita premažete prvom trećinom kreme, pa ju pospite s polovicom mrvica mljevenih napolitanki. Ponovite s drugom korom. Preklopite s trećim dijelom biskvita pa premažite ostatkom kreme.
• Ostavite u hladnjaku do posluživanja.
Napisala: Maja Matus