Zašto sutra, na Veliki petak, ne bi iz kuhinje zamirisao pomalo drugačiji bakalar od onoga na koji smo navikli? Portugalci pripremaju svoj bacalhau na milijun različitih načina, a mi vam donosimo jedan koji smo isprobali i koji uvijek ispadne savršeno.
Potrebni sastojci:
500 g suhog bakalara
1 kg krumpira
200 ml slatkog vrhnja (ili zobenog vrhnja)
6 jaja
Jedan veći luk ili svežanj mladoga luka
5 češanja češnjaka
Maslinovo ulje
Sol, papar, peršin
Za bešamel:
50 g maslaca
Žlica oštrog brašna
0.5 l mlijeka
Muškatni oraščić, bijeli papar, sol, suhi origano
Priprema:
Bakalar se namače 48 sati u hladnoj vodi koja se mijenja nekoliko puta dnevno
Namočeni bakalar kuhajte u slanoj vodi u koju ste dodali nekoliko češanja češnjaka i 5 lovorovih listova.
Krumpir narezan na ploške skuhajte zajedno s jajima
Pripremite bešamel
Kada je bakalar skuhan, odstranite mu kožu i odvojite meso od kosti koje ćete natrgati na manje komade
Propržite luk na maslinovom ulju dodajte na njega bakalar
Kratko prodinstajte
U keramičku posudu premazanu maslacem i maslinovim uljem slažite redove krumpira, bakalara s prodinstanim lukom, na ploške narezana jaja, češnjak i peršin te posolite i popaprite prema potrebi
Svaki sloj prelijte s bešamelom – završite s redom krumpira koji prelijete bešamelom
Pecite u pećnici na 180°C 45 minuta
Jelo se prekrasno slaže sa svježom proljetnom salatom od mlade salate, rikule i matovilca.
U slast!