Rujan je vrijeme obilja, zrelih plodova u svim bojama na tržnicama, pripreme zimnice i njenog neizostavnog kralja – ajvara. Sigurno i vi kod kuće imate bilježnicu u kojoj piše recept za ‘Bakin ajvar’, no nas je interesiralo kako izgleda original oko kojega se svakoga rujna na društvenim mrežama vode pravi mali kulinarski ratovi jer… ide li u ajvar patlidžan ili ne ide te jesu li ocat i češnjak dobrodošli sastojci, postaju tada, među domaćicama, podaci od najveće važnosti. Koliko ulja staviti, koliko ga dugo peći, koliko soli… sve su to krucijalne informacije koje će doprinijeti tome da finalni produkt zasluži počasno mjesto u vašoj ostavi.
Stoga smo pokušali saznati kako ajvar pripremaju pravi znalci i po tu smo se informaciju uputili tamo gdje kažu da je najbolji – kod naših prijatelja u Sjevernoj Makedoniji.
Kad kuhinja zamiriše na ajvar
Elizabeta Planinić je porijeklom Makedonka, koja je u Zagrebu pronašla dom s 22 godine, a danas uspješno vodi čak dvije tvrtke – Čuvar sjećanja i Putuj bolje. No, unatoč brojnim poslovnim obavezama Elizabetina kuhinja uvijek u rujnu zamiriše na ajvar pa smo je zamolili da nam otkrije tajnu njegove pripreme.
„Nema tu puno filozofije“, kaže Elizabeta i nastavlja kroz smijeh: „Ajvar je vrlo jednostavan za pripremu i sve što ti treba su – garaža, posebna posuda za pečenje ajvara, što kvalitetnija paprika, rodbina i susjedi“, objasnila nam je napominjući kako pravi makedonski ajvar nije pekla već godinama. Danas u Zagrebu peče skromniju varijantu, bez toliko rodbine i prijatelja, te koristi manje količine paprike – no i ta je varijanta ajvara podjednako ukusna i podsjeća je na dom.
Pravi društveni događaj
Zamolili smo Elizabetu i da nam pojasni što se točno u Makedoniji smatra pravim ajvarom. „Inače se pravi ajvar radi samo od čiste paprike pa se patlidžan može izostaviti, no ponekad mu se dodaju i mrkva i češnjak, ovisno o ukusu. Ocat ne ide nikada, jedako kako što ne ide ni uz paradajz salatu. To je u Makedoniji ravno kriminalu“, s veseljem se prisjeća Elizabeta mladosti provedene u Makedoniji.
No, otkrila nam je i ono što smo već i slutili – pečenje ajvara je u Makedoniji pravi društveni događaj i obično se, u prvoj rundi, ispeče čak 200 kilograma paprike.
„Prvo se upali peć na drva i obično muškarci peku paprike i stavljaju ih u velike posude da se ohlade te ih potom svi gule. Ekipa sjedi na malim stolicama, guli i prevrće paprike, ali i aktualne priče“, kaže Elizabeta.
Nakon toga se paprika ostavlja u vrećama od krumpira da se ocijedi preko noći i tako ocijeđena se melje i zatim prži na peći beskonačno dugo. „Potom se stavlja u čiste i vruće staklenke, a sve ono što je ostalo u velikom loncu pojede se s kruhom i potom zalije dobrim makedonskim vinom“, otkriva nam Elizabeta.
Sastojci
- 10 kg paprike
- 8 dcl ulja
- 3 veća patlidžana (koje možete izostaviti ako želite pravi makedonski ajvar)
- Sol po ukusu
- 2-3 ljuta feferona (po želji)
Priprema
Ispecite paprike, najbolje na vatri, i ostavite ih u pokrivenoj posudi da se ohlade jer se tako lakše oguli kožica. Nakon toga ih ogulite i ostavite da se preko noći iscijede. Drugi dan izmeljite paprike i stavite ih da se prže na ulju, polako dodajući preostalo ulje (ulje se dodaje odmah nakon paprika).
Pred sam kraj dodajte sol (nemojte prije jer inače sol ‘stisne’ papriku) i ljute feferone, prema ukusu. Ajvar je gotov kada kuhačom prođete po dnu lonca i ocrta se dno i koje možete vidjeti sve dok se ajvar polako vraća na mjesto.
Punite ajvar u sterilizirane i vruće staklenke i dodajte mu još sloj ulja da ga zaštitite od kvarenja. Potom ga stavite u pećnicu da se ohladi preko noći ili staklenke pokrijte dekom.
Pročitaj i ovo:
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life i uživaj u inspirativnim tekstovima koji mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!