Šunka u kruhu se na Uskrs može pronaći na brojnim stolovima. Ovu toplu i mekanu poslasticu vole svi, ali neki izbjegavaju njenu pripremu. No pomoću dobrog recepta i malo truda, vrlo jednostavno je i vi možete napraviti svojoj obitelji. Iako je i kuhana šunka s jajima i francuskom salatom jednako ukusna, ovo je ipak nešto posebno.
Sastojci za tijesto:
- 1 kg pirovog brašna
- 1,5 kg šunke od buta
- 1 svježi kvasac
- pola žličice šećera
- 2 dl ulja
- 6 dl toplog mlijeka
- 1,5 žlica soli
- 1 žličica mljevenog kima
- 1 žlica meda
- 1 jaje (za premazivanje)
Priprema:
Prvo stavite kuhati šunku. Kuhanje šunke ovisi o njenoj težini – ako je teška 1,5 kg, kuhajte je otprilike 1,5 sat. Za to vrijeme možete pripremiti tijesto. Pomiješajte kvasac, šećer i malo toplog mlijeka te ostavite na toplom 10-ak minuta da se sastojci prožmu. Za to vrijeme u pirovo brašno dodajte 1 žlicu mljevenog kima i meda te pomiješajte zajedno s kvascem, šećerom i mlijekom. Pokrijte tijesto i pustite da odmara oko sat vremena kako bi se diglo.
Tijesto zatim razvaljajte na debljinu od oko 1,5 cm, a prije nego što mu dodate šunku, premažite je jajetom. Omotajte šunku tijestom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 ˚C oko sat vremena. Kad se kruh ispeče, premažite ga uljem, a prije konzumiranja pričekajte da se ohladi. U slast!
Pročitaj i ovo:
- Pavlova torta s jagodama za opušteni Uskrs s obitelji
- Svjetlucave pisanice bojane u vinu učinit će vaš uskrsni stol još posebnijim
- VIDEO: Inspirirajte se ovim super idejama za ukrašavanje uskršnjih jaja