Ubrali ste hrpu svježih i sočnih smokvi – prvo ste se prejeli, zatim tražili recepte za kolače i savijače, napravili ste rakiju, a sad možete iskušati sljedeći recept i napraviti džem od smokvi!
Sve što vam treba je:
– 3 kg svježih smokvi
– 2 limuna (sok)
– 2 naranče (sok)
– 500 g smeđeg šećera
– 100 ml prošeka
– 1 čajna žličica mljevenog cimeta
– 1 čajna žličica mljevenih klinčića
– 2 želina
Smokve dobro operite i narežite na 4 dijela, može i na više ako su smokve krupnije. Nije ih potrebno guliti, umjesto toga samo odrežite vrhove. Pospite ih šećerom, dodajte sok od limuna i naranče te pustite da odleži između 30 minuta do 2 sata. Ako imate slatke smokve, možete u potpunosti preskočiti dodavanje šećera.
U posudu za kuhanje stavite prošek, koricu od jedne naranče te cimet i klinčić. Pustite da zakuha pa kuhajte 40 minuta na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Ako se korice nisu raskuhale nakon 30 minuta kuhanja, uzmite štapni mikser i dodatno usitnite voće. Pred kraj kuhanja dodajte želin pomiješan s tri čajne žličice smeđeg šećera. Kuhajte još 5 minuta uz stalno miješanje.
Smjesu sklonite s vatre i pustite par minuta da se ohladi. Napunite u suhe staklenke koje ste prethodno dobro oprali i sterilizirali u pećnici. Ostavite ih da 15 minuta stoje naopačke, zatim pustite da se ohlade te ih spremite u smočnicu.