Za blagodati koje tijelu pružaju hokaido tikvice malo tko zna, no ove tikvice izrazito narančaste boje prave su riznice vlakana i vitamina A, C i E. Mirisom podsjećaju na kestenje, a pravilnim čuvanjem mogu se koristiti do proljeća. Mirela vam pomaže da od ukusnih hokaido tikvica napravite još ukusniji i zdravi džem.
Sastojci:
– 1 kg čistog pečenog mesa hokaido tikvi
– 2 limuna
– 250 g šećera
– malo naribanog đumbira
– 10 kapi eteričnog ulja slatke naranče
Za početak, tikvice dobro operite i narežite na kriške.
Narezane tikvice pecite u pećnici dok ne postanu mekane, a potom odvojite koricu i zagorjele dijelove.
Meso pečene tikvice, zajedno sa šećerom, sokom od limuna i naribanim đumbirom stavite u lonac. Sve sastojke stavite kuhati i neprestano miješajte 20-ak minuta.
Topli džem stavite u prethodno zagrijane i sterilizirane staklene teglice.