Zimu je teško zamisliti bez još jednog klasičnog toplog napitka, kuhanog vina. Arome cimeta i klinčića, uz dodatak naranče ili limuna, isprepliću se s bogatim okusima vina (crnog ili bijelog, koja je god vaša preferencija) za aromatičan napitak koji najbolje podsjeća za zimska druženja i zagrijavanje uz toplu šalicu. Poslužite kuhano vino uz odgovarajuću dekoraciju i dozu blagdanskog raspoloženja, i uvidjet ćete kako će zagrijati i oraspoložiti čak i najvećeg Grincha.
Jednostavan recept za kuhano vino
Priprema kuhanog vina ne zahtijeva puno vremena ni sastojaka – jednostavno pomiješajte vino, začine i med te pustite da se krčka 10 minuta. I to je to!
Sastojci
– 1 boca (750 ml) crnog vina – Merlot, Cabernet Sauvignon…
– 2 dl vode
– 1 naranča, narezana na okrugle kriške
– 6 cijelih klinčića
– 3 štapića cimeta, i još za ukrašavanje
– 3 zvjezdasta anisa
– 1/4 šalice meda (ili šećera)
Priprema
U srednje velikoj posudi, na srednje jakoj vatri, pomiješajte sve sastojke. Zagrijte do vrenja, ali nemojte pustiti da prokuha, a zatim smanjite vatru. Kuhajte na laganoj vatri 10 minuta.
Poslužite toplo i ukrasite kriškama agruma i cimetovim štapićima.
Kuhano vino po Jamiejevom receptu
Jamie Oliver u svom receptu za kuhano vino počinje s pripremom sirupa. Razlog tome je što se tako stvara baza okusa, gusti sirup od šećera, voća i začina, koji se dobro stapa s vinom za dekadentno aromatično piće.
Sastojci
– 2 klementine
– 1 limun
– 1 limeta
– 200 g šećera
– 6 cijelih klinčića
– 1 štapić cimeta
– 3 lista lovora
– 1 cijeli muškatni oraščić, za ribanje
– 1 mahuna vanilije
– 2 boce Chiantija ili drugog talijanskog crnog vina
– 2 zvjezdasta anisa
Priprema
Ogulite veće dijelove kore klementina, limuna i limete pomoću gulilice.
U posudu na srednja jaku vatru stavite šećer, dodajte komade kore i istisnite sok klementina.
Dodajte klinčiće, štapić cimeta, lovorove listove i oko 10 do 12 poteza naribanog muškatnog oraščića. Prepolovite mahunu vanilije i ubacite u posudu, a zatim dodaje dovoljno crnog vina da pokrijete šećer.
Kuhajte dok se šećer potpuno ne otopi u crnom vinu, a zatim pustite da zakipi. Kuhajte 4 do 5 minuta, ili dok ne dobijete lijepi gusti sirup.
Kada je sirup spreman, smanjite temperaturu i dodajte zvjezdasti anis i ostatak vina. Lagano zagrijavajte vino i nakon otprilike 5 minuta, kada je toplo i ukusno, prelijte ga u staklene čaše i poslužite.
Isprobaj i ovo:
• Tri blagdanska koktela za božićne i novogodišnje zabave
• Savršeni ugođaj Božića uz miris cimeta