Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
  • Je li vrijeme za postavljanje granica? Evo kako to učiniti u 3 koraka
    • Posted on 22. listopada 2025.22. listopada 2025.
    • Foto: unsplash
  • Možemo li promijeniti loše navike, i zamijeniti ih onima zdravima?
    • Posted on 22. listopada 2025.22. listopada 2025.
    • Foto: mEDIKOR
  • Prirodni vodič kroz njegu kože: sastojci koje vrijedi imati u rutini
    • Posted on 22. listopada 2025.22. listopada 2025.
    • Foto: pexels, canva
  • Meditacija ili tehnike disanja: Što je bolje za smanjenje stresa?
    • Posted on 22. listopada 2025.21. listopada 2025.
    • Foto: Pexels
  • Otkrijte 5 ključnih znakova da previše hidratizirate lice te naučite kako vratiti ravnotežu i zaštititi svoju kožu
    5 znakova da previše hidratizirate lice – i kako pronaći ravnotežu
    • Posted on 22. listopada 2025.21. listopada 2025.
    • Foto: Pexels
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
0
0

Početna stranica Prehrana Zdravi recepti Dunja s ormara na tanjuru

  • Zdravi recepti

Dunja s ormara na tanjuru

Priprema dunje zahtijeva strpljenje i energiju, ali zato to nagrađuje pravim gurmanskim iskustvom za nepce

  • Posted on 1. listopada 2018.26. travnja 2019.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0
 

Ove "zlatne jabuke" grčke mitologije jedan su od najstarijih poznatih plodova. Pomalo starinske i zaboravljene (a nekad uvijek prisutan detalj na ormaru naših baka), zahtijevaju vrijeme i energiju da bi se tvrd i žilav plod pretvorio u poslasticu kao što i zaslužuje. Dunje se strpljivo kuhaju jer se ne mogu samo ubrati sa stabla i zagristi – previše su trpke zbog prisutnosti tanina, koji nestaje termičkom obradom. No, zato su izvrstan izvor vlakana, a sadrže i vitamin C, vitamine B kompleksa te minerale bakar, željezo, kalij i magnezij.

Budući da su na vrhuncu tijekom jeseni, zašto ih ne poslužiti kao tradicionalni španjolski membrillo, uz glavno jelo ili kao chutney, te kao neodoljivi desert?

 

Objavu dijeli Persian Cuisine (@persiannoon) Srp 3, 2018 u 1:28 PDT


Chutney od dunje

Svatko sa stablom voćke u dvorištu zna da na kraju završi i s više plodova nego što može pojesti. Zato je chutney odličan način za konzerviranje tog obilja voća kao bi ga se moglo konzumirati i dalje u godini. Osim dunje, isto možete učiniti i s drugim voćem.

Sastojci

– 1,5 kg dunje, oguljene i narezane na male komadiće
– 2 luka
– 370 g smeđeg šećera
– 500 ml jabučnog octa
– 2 crvene čili papričice, bez sjemenki
– 100 g korijena đumbira
– 1 štapić cimeta
– 2 zvjezdasta anisa
– 1 čajna žličica sjemenki korijandera
– sol, papar

Priprema

Stavite luk, čili papričice, đumbir, sjemenke korijandera u blender i grubo usitnite. Premjestite smjesu u veliku tavu ili posudu, dodajte šećer, ocat, cimet, anis te malo soli i papra. Kuhajte na laganoj vatri, miješajući kako biste otopili šećer.

Dodajte dunje, pustite da zakipi, a zatim smanjite vatru i kuhajte, povremeno miješajući, sat do sat i pol, dok se chutney ne zgusne i lijepo je aromatiziran.

Prebacite vrući chutney u 4 x 250 ml sterilizirane staklenke i dobro zatvorite. Možete koristiti odmah ili pohraniti na sobnoj temperaturi do 3 mjeseca; čuvajte u frižideru nakon otvaranja.

 

Objavu dijeli Ulyana, Ukraine?? (@happyhomecook) Lis 23, 2014 u 1:05 PDT


Membrillo pasta od dunje

Dulce de membrillo se jede širom Španjolske, a obično se poslužuje u restoranima s Manchego sirom te jede kao predjelo ili desert.

Sastojci

– 1,8 kg dunje, opranih i oguljenih, narezana
– 1 mahuna vanilije
– 1 čajna žličica korice od limuna
– 3 žlice soka limuna
– oko 2 šalice šećera

Priprema

Stavite dunje u lonac i pokrijte vodom. Dodajte mahunu vanilije i koru limuna te pustite da zakipi. Smanjite vatru, pokrijte i pustite da kuha 30-40 minuta, dok komadići dunje ne budu mekani.

Iscijedite vodu i maknite mahunu vanilije. Stavite u blender i miksajte dok ne dobijete pire od dunje. Izmjerite pire od dunje. U tradicionalnom receptu, ovisno o količini pirea, toliko ćete trebati šećera (4 šalice šećera za 4 šalice pirea od dunje), ali možete staviti i manje.

Vratite pire od dunje u zdjelu, dodajte šećer i miješajte drvenom žlicom sve dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte sok od limuna. Kuhajte na laganoj vatri, povremeno miješajući, dok ne dobijete gustu i tamnoružičastu smjesu, oko sat do sati pol.

Zagrijte pećnicu na nisku temperaturu, 60° C. Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje i na mastite maslacem. Ulijte kuhanu pastu od dunje, stavite u pećnicu i pustite da se suši sat vremena ili dulje. (Ako imate pećnicu s ventilatorom, koristite ga.) Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.

Izrežite na kvadrate i poslužite uz sirnu platu, s Manchego sirom. Uzmite mali komad membrillo paste i položite na vrh komadića sira. Pohranite omatanjem u plastičnu foliju i čuvajte u hladnjaku.

 

 

Objavu dijeli Nutri Diabetes (@nutri.diabetes) Ruj 4, 2018 u 8:05 PDT

Sirupasti kolač od dunje

Kao desert, dunje se najčešće poslužuju poširane, meko pripremljene u sirupu. Ali možete ih poslužiti kao kolač kojem sočnost daje sirup u kojem su se kuhale.

Sastojci

Za dunje:
– 1 limun
– 300 g meda
-1 čajna žličica ekstrakta vanilije
– 5 zrna crnog papra
– 3 velike dunje

Za tijesto:
– rastopljeni maslac, za namašćivanje
– 250 g brašna
– 150 g smeđeg šećera
– 175 g maslaca
– 1 i pol čajna žličica praška za pecivo
– 3 jaja, na sobnoj temperaturi
– 80 ml ohlađenog sirupa
– sladoled ili creme fraîche (za posluživanje)

Priprema

Poširajte dunje. U zdjelu stavite koru jednog limuna tako što ga ogulite gulilicom za povrće, istisnite malo soka. Umiješajte medu, vaniliju i papar, prelijte s 450 ml vode i pustite da zakipi, zatim smanjite vatru pustite da krčka.

Ogulite i prepolovite dunje, narežite na kriške od 1 cm. Stavite k sirupu i kuhajte 25-35 minuta ili dok ne omekšaju – vrijeme će ovisiti o tome koliko su zrele vaše dunje. Izvadite dunje i odložite sa strane. Maknite papar i limunovu koru, reducirajte sirup. Po potrebi dodajte još jedan stisak soka od limuna, kušajte, a zatim ostavite sa strane da se potpuno ohladi.

Zagrijte pećnicu na 170 ° C. Namastite kalup za pečenje. Pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, maslac i sirup. Lagano istucite jaja i dodajte u smjesu, a zatim miksajte dok ne postane blijeda i kremasta.

Prelijte smjesu u kalup, poravnajte i posložite kriške dunje. Pecite kolač oko 1 sat, provjeravajući nakon 40 minuta, pokrivajući listom folije ako je previše posmeđilo na vrhu.

Poslužite toplo, preliveno toplim sirupom, uz sladoled ili creme fraîche.

 

Objavu dijeli Liuba Florica (@floricacuisine) Pro 17, 2017 u 6:47 PST

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Zdravi recepti

Topla salata s kvinojom koju ćete poželjeti jesti cijelu jesen

  • Posted on 28. rujna 2018.26. travnja 2019.
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Mršavljenje

Što se može kriti iza iznenadnog dobivanja na težini?

  • Posted on 2. listopada 2018.26. travnja 2019.
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Sočan kruh od bundeve s hrskavim preljevom – okus jeseni koji se pamti

  • Posted on 13. listopada 2025.13. listopada 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: canva
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Bundeva je kraljica jeseni, a ova dva namaza ćete obožavati

  • Posted on 7. listopada 2025.7. listopada 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: kaboompics, canva
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Vrganji, sunčanice, lisičarke: Neodoljivi jesenski recepti s gljivama

  • Posted on 6. listopada 2025.6. listopada 2025.
  • 7 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: pexels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Zdravo, brzo i za prste polizati: Losos s pečenom mrkvom i pistacijama

  • Posted on 3. listopada 2025.3. listopada 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: canva, Pexels
Zdjela s kriškama dehidriranih jabuka, savršen primjer kako dehidrirati jabuke kod kuće
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Kako dehidrirati jabuke za uživanje u njihovom slatkom, jesenskom okusu

  • Posted on 3. listopada 2025.2. listopada 2025.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: canva
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Heljdoto s gljivama – alternativa običnom rižotu koja će vas oduševiti

  • Posted on 2. listopada 2025.2. listopada 2025.
  • 1 min
  • Autor: naturala.hr
  • Foto: canva
Domaći crumble od zobi, oraha i bobičastog voća poslužen na pladnju
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Zdravlje u svakom zalogaju: Crumble od oraha koji osvaja na prvi griz

  • Posted on 25. rujna 2025.25. rujna 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: freepik, kaboompics
Pročitaj
  • Zdravi recepti

5 zdravih jesenskih juha koje griju dušu i gotove su za tren

  • Posted on 24. rujna 2025.24. rujna 2025.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels, unsplash
Poliklinika Sinteza
Poliklinika Sinteza
Najnovije
  • Pauza u vezi može donijeti jasnoću ili samo odgoditi prekid. Saznajte kako je pravilno provesti i izbjeći zamke koje vode do kraja veze

    Pauza u vezi: Spas za odnos ili samo produženje agonije?

    • Posted on 22. listopada 2025.21. listopada 2025.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • 7 najzdravijih načina kako iskoristiti sjemenke bundeve

    • Posted on 21. listopada 2025.21. listopada 2025.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • 7 znanstveno dokazanih načina za oslobađanje od stresa u samo 10 minuta

    • Posted on 21. listopada 2025.21. listopada 2025.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Pravilo 30 minuta: Mala navika, ali velika razlika za vaše zdravlje

    • Posted on 21. listopada 2025.21. listopada 2025.
    • 2 min
    • Foto: kaboompics
    Pročitaj
  • Stalno mažete usne, a one su i dalje suhe? Dermatolozi otkrivaju gdje griješite

    • Posted on 21. listopada 2025.21. listopada 2025.
    • 3 min
    • Foto: pexels
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Je li vrijeme za postavljanje granica? Evo kako to učiniti u 3 koraka
    • Posted on 22. listopada 2025.22. listopada 2025.
    • Foto: unsplash
  • 2
    Možemo li promijeniti loše navike, i zamijeniti ih onima zdravima?
    • Posted on 22. listopada 2025.22. listopada 2025.
    • Foto: mEDIKOR
  • 3
    Prirodni vodič kroz njegu kože: sastojci koje vrijedi imati u rutini
    • Posted on 22. listopada 2025.22. listopada 2025.
    • Foto: pexels, canva
  • 4
    Meditacija ili tehnike disanja: Što je bolje za smanjenje stresa?
    • Posted on 22. listopada 2025.21. listopada 2025.
    • Foto: Pexels
  • Otkrijte 5 ključnih znakova da previše hidratizirate lice te naučite kako vratiti ravnotežu i zaštititi svoju kožu 5
    5 znakova da previše hidratizirate lice – i kako pronaći ravnotežu
    • Posted on 22. listopada 2025.21. listopada 2025.
    • Foto: Pexels

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
0
0
Najnovije objave
  • Nikad se ne svađate s partnerom? Iako to može zvučati kao idealan odnos, psiholozi upozoravaju da potiskivanje osjećaja može dovesti do dugoročnog nezadovoljstva
    Nikad se ne svađate s partnerom? To bi vas trebalo brinuti!
    • Posted on 21. listopada 2025.20. listopada 2025.
    • Foto: Pexels
  • Saznajte kako svakodnevne navike uzrokuju bore i što možete učiniti već danas da ih spriječite
    6 svakodnevnih navika koje uzrokuju pojavu bora (i kako ih izbjeći)
    • Posted on 21. listopada 2025.20. listopada 2025.
    • Foto: Pexels
  • Pilates u prostoru budućnosti – prema viziji Ante Vrbana
    • Posted on 20. listopada 2025.20. listopada 2025.
    • Foto: Bojan Zibar, John Pavlish
  • Održan prvi Medikor Pharma Club – novo mjesto povezivanja i inspiracije za ljekarnike
    • Posted on 20. listopada 2025.20. listopada 2025.
    • Foto: mEDIKOR
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Prehrana
  • Mindfulness
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
  • Lifestyle
  • Majčinstvo
  • Ekologija i održivost
  • Aktualno
COPYRIGHTS © 2025 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.