Donosimo vam originalni recept za đumbirove kolačiće koji nam se svake godine nađu na blagdanskom stolu. Kada ih pripremate, možete se poigrati s razičitim okusima mijenjajući sastojke prema svojoj želji. Možete se poigrati s izborom brašna – umjesto bijelog oštrog staviti unutra integralno ili brašno sa posijama, zamijeniti jedan dio brašna sa orahom, lješnjakom, kikirikijem, pistacijom, šećer u prahu zamijeniti smeđim šećerom u prahu ili sladom, medom – što vam god padne na pamet.
Kolačići uvijek genijalno ispadaju i smažu se do zadnjega.
Originalni recept
– 3 dijela oštrog brašna (1/3 brašna se može zamijeniti nekim sitno ili grubo mljevenim orašastim plodom), a možete koristiti i integralno brašno, mješavinu integralnog i oštrog, brašno s posijama, brašno od pira…
– 2 dijela maslaca
– 1 dio šećera u prahu
– đumbir – svježi, sitno nariban prema želji ili 1-2 žličice đumbira u prahu
– korica jednog neprskanog limuna
– korica i sok jedne naranče ili dvije mandarine/klementine
– 1 vanilin šećer bourbon
– cimet u prahu (pola žličice)
– klinčić u prahu (pola žličice)
Dobro se sve zamijesi (ako je smjesa presuha, dodajte još malo soka naranče ili mandarine) i ostavi stajati u frižideru sat vremena, razvalja se na nekih 1 cm debljine, izreže modlićima i stavi peći na 180 nekih 10-tak minuta. Kada su hladni na njih gore može ići još glazura od bjelanjka i limuna, ali mi ih volimo ovakve jednostavne… Najbolji su kad malo odstoje…ali rijetko kad uspiju odstajati…