Još od davnina poznati svjetski moreplovac James Cook, na svojim je putovanjima obavezno nosio velike bačve ukiseljenog kupusa. Na taj način je prevenirao skorbut, opaku bolest toga doba uzrokovanu jednoličnom prehranom, izrazito osiromašenom vitaminom C. To je uvelike doprinosilo općenito boljem zdravlju, ali i raspoloženju ondašnjih moreplovaca.
Zašto je tome bilo tako današnja moderna znanost ima jasne odgovore! Kiseli kupus,nutritivno iznimno bogat raznim vitaminima (C, A, B12, folna kiselina, K2), mineralima (magnezij, željezo, fosfor, kalcij, kalij, bakar, natrij) ima oko 28 različitih sojeva probiotičkih bakterija (samo jedna šalica kiseloga kupusa sadrži oko 3 biliona kolonija mikroorganizama), bogat je prebioticima dok istovremeno sadrži mali broj kalorija i uopće ne sadrži masti.
Svoje blagodati za zdravlje i obilje nutrijenata kiseli kupus duguje procesu prirodne fermentacije tijekom koje mikroorganizmi probavljaju prirodni šećer iz kupusa pretvarajući ga u organske kiseline i ugljikov dioksid. Upravo zbog ove fermentacije sadrži obilje enzima i tako pomaže našem tijelu lakše probavljati nutrijente.
Riznica zdravlja i tajna vitkosti
Zbog malog sadržaja kalorija, ali visokog sadržaja vlakana ova namirnica će nam spriječiti prejedanje i dugo nas držati sitima. Upravo podatak da osim obilja probiotičkih bakterija, kiseli kupus sadrži i dosta prebiotika, a znajući da su prebiotici hrana našoj dobroj crijevnoj mikroflori, jasno je vidljivo da je kiseli kupus cjelovita namirnica u kojoj se krije riznica zdravlja, ali i možda tajna vitkosti.
Znanost je nedvojbeno potvrdila da probiotici izravno utječu na mršavljenje i to prvenstveno na gubljenje masnoće u području struka, jer probiotici izravno utječu na smanjivanje apsorpcije masti iz obroka! Jedno znanstveno istraživanje koje je objavljeno u znanstvenom časopisu Journal of Functional Foods dokazuje da su oni ispitanici koji su jeli kiseli kupus izgubili više kilograma nego ispitanici koji su dobivali placebo. Također jedna randomizirana studija dokazuje kako ispitanici koji su se prejedali i uz takve obroke jeli i kiseli kupus, u konačnici su imali čak 50% manje tjelesne masti od druge skupine koja se samo prejedala, ali nije konzumirala kiseli kupus.
Koji kiseli kupus odabrati?
Uvijek birajte kiseli kupus koji nije pasteriziran i koji ne sadrži konzervanse, jer upravo pasterizacija i konzerviranje uglavnom unište sve one blagodati koje nam ova namirnica tako nesebično daje. Najbolje bi bilo da sami doma napravite svoj kiseli kupus ili ga nabavljate od domaćih proizvođača koji se koriste tradicijskim načinom kiseljenja bez upotrebe konzervansa.
Svi vi, moji dragi pratitelji, koji ste na Fitometaboličkoj dijeti ili se samo želite zdravo hraniti slobodno uživajte u kiselom kupusu i zasigurno ćete sebi priuštiti ne samo vitko, nego i zdravo tijelo.
Još korisnih savjeta pronađite na: www.sapro.hr
Pročitaj i ovo:
- dr. Vlaho Šapro: Kako smanjiti apetit prirodnim putem?
- Manuela Šapro: “Naši su se tretmani pokazali izrazito uspješnima kod nekirurškog rješavanja akni i anti-aginga”
- Klinika Šapro: Fitometabolička metoda mršavljenja
Naturala Life br. 14
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!