Slatkim i slanim jelima od brašna velik broj ljudi vrlo teško odolijeva, posebice ako su pekarske delicije pripremljene kod kuće i od zdravih sastojaka. I dok tijekom hladnijeg doba godine lakše udovoljavamo porivu za domaćim kruhom, kiflicama, pogačicama i pecivima svih vrsta, tijekom ljeta nastojimo biti suzdržaniji. S naglaskom na ovom – nastojimo! Jer kad nam dobar recept „padne šaka“, palimo pećnicu i tijekom ljeta!
Upravo takve recepte smišlja Maja Kefeček koja je najprije ispekla zanat educirajući se o zdravoj prehrani, a potom svoj kuharski talent i znanje pretočila u dvije kuharice – "Kruh i peciva" te nedavno objavljenu "Slano i slatko od brašna". U novoj kuharici prikazala je još kreativnih načina pripreme zdravijih slanih i slatkih proizvoda od različitih vrsta brašna. Samose, mramorni kuglof, pikantne tahini pogačice, seitan „burek“ i tofu „sirnica“, bavarske parene okruglice, kruh s bananom, samo su neki od recepata koje je Maja obradila na zdrav način, a one koji žele izbjeći gluten razveselit će i neke od bezglutenskih inačica ponuđenih recepata.
Za vas smo iz Majine kuharice odabrali recept za domaće zdrave i hrskave grisine koji će u tren oka „planuti“ na vašoj ljetnoj zabavi, roštilju ili na pikniku u prirodi.
Slijedi osnovni recept, a vi se slobodno poigrajte začinima (ružmarin, kopar, bosiljak), dodajte kockice sušene rajčice ili nasjeckane masline. A ako si date samo malo više truda, dvije verzije grisina bit će gotove za čas pa predlažemo da testirate prolaze li kod vas bolje grisini posuti sezamom ili kimom. Čim se ohlade, možete u miru i bez grižnje savjesti početi hrskati vaše fine i zdrave domaće grisine!
Grisini
½ suhog kvasca
50 g raženog brašna
200 ml mlake vode
1 žlica ječmenog slada ili agavinog sirupa
250 g pirovog integralnog brašna
½ žlice soli
2 žličice svježeg ili suhog ružmarina
3 žlice maslinovog ulja
• Pomiješajte kvasac, mlaku vodu, ječmeni slad i raženo brašno te ostavite da odstoji 10-15 minuta da se aktivira.
• U pirovo brašno, ružmarin i sol dodajte aktivirani kvasac i ulje. Zamijesite tijesto i ostavite da se diže 1 sat.
• Premijesite tijesto i podijelite na 3 dijela.
• Tijesto razvaljajte u pravokutnik dimenzija 5×10 cm i narežite na 10-12 komada. Svaki dio izrolajte i izdužite. Probajte postići da budu iste debljine. Ostavite ih da se dižu oko 20 minuta. Poprskajte ih s malo maslinovog ulja i
pospite sa soli ako želite slanije te pecite na 200°C oko 15 minuta, odnosno dok ne porumene.
Recept preuzet iz kuharice "Slano i slatko od brašna" Maje Kefeček. Fotografija: Maja Danica Pečanić
Kako osvojiti kuharicu "Slano i slatko od brašna"?
Troje će sretnika moći isprobati i druge recepte iz Majine kuharice ako nam pošalju svoj omiljeni recept za kruh, pecivo, slance ili grisine…
Pravila darivanja:
– Moraš biti punoljetni i registrirani korisnik Naturala.hr
– Prijavu šalji na igra@naturala.hr.
– Važno: U subject maila obavezno stavite naslov: Želim kuharicu!
Što treba navesti u prijavi?
U prijavi je obavezno navesti ime, prezime, nick na Naturali, adresu i broj telefona/mobitela. Ostala pravila darivanja možeš pronaći ovdje.
Do kada se mogu prijaviti?
Prijave šaljite do 14. srpnja 2014.
22. srpnja 2014. Objava rezultata darivanja
Kuharicu Maje Kefeček osvajaju Andreja Pak Baković (PinkDarkness), Ljiljana Vuković (lili25252) i Katarina Suton Novak (paramparam).
Čestitke dobitnicama, zahvaljujemo svima na sudjelovanju.
Uredništvo Naturala.hr