Humus je lako pripravljiv i nadasve ukusan namaz od slanutka. Originalno potječe iz arapske kuhinje, ali je u novije vrijeme munjevitom brzinom osvojio i zapadnu kulturu, koja je od njega napravila razne varijacije.
Ono što je posebno kod ovog namaza su punoća okusa i sočnost u koje će se vaše nepce odmah zaljubiti. Najbolje od svega jest što se može priložiti kao umak (˝dip˝) raznim jelima ili ga jednostavno možete poslužiti kao namaz uz domaći kruh ili prepečenac. Ukoliko koristite suhi svježi slanutak, savjetujemo da ga večer prije pripreme namočite, a tek onda skuhate (iako za pripremu humusa odlično odgovara i slanutak iz limenke).
Sastojci
200 g skuhanog slanutka (ili onog iz limenke)
2 češnja češnjaka (zgnječiti)
6 žlica limunovog soka
2 žlice sezama (za tahini – pastu od sezama)
6 žlice maslinovog ulja
začini po želji/ mogućnosti: kim, peršin, korijandar, čili, papar
Priprema:
• Popržite kratko sezam na tavi (bez ulja) te ga sameljite u multipraktiku. Možete koristiti i gotovu tahini pastu.
• Slanutak ocijedite (sačuvajte malo vode od kuhanja) i stavite ga također ga u multipraktik i sameljite dok ne dobijete glatku pastu. Po potrebi dolijte malo vode od kuhanja (ili iz limenke).
• U smjesu dodajte češnjak, limunov sok te sve dobro izmiješajte u multipraktiku postupno dolijevajući maslinovo ulje.
• Na kraju začinite po želji; solju,kimom, paprom, korijanderom, a možete dodati i malo čilija ako ste ljubitelj pikantnijeg okusa.
• Ovako pripremljeni namaz prekrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak da se dobro ohladi.