Samoborski je fašnik jedna od najstarijih pokladnih svečanosti u Hrvatskoj i omiljeno vrijeme svih Samoborki i Samoboraca, ali i mnogobrojnih posjetitelja. No, zbog epidemioloških se razloga morao prilagoditi virtualnom svijetu i veseli program 195. fašnika preseliti na društvene mreže.
Pod sloganom „I onlajn je fajn“, marljivi su organizatori, predvođeni Princom i Srakom, u razdoblju od 05.-16. veljače, pripremili brojne izložbe, online radionice i aktivnosti za sve one koji ga, unatoč svemu, ne žele propustiti ni ove godine. Šarmantna će Fašnička Republika i ove godine biti prigodno ukrašena, pa ako se pronađete u Samoboru, ne zaboravite se maskirati.
A dok pratite novosti na društvenim mrežama Samoborskog fašnika, zasučite rukave i bacite se u izradu neodoljivih krafni bez kojih ne prolazi niti jedan dobar karneval!
Sastojci:
- 1 jaje
- 6 žumanjka
- 5 dkg šećera
- 1 kg brašna
- 7 dkg kvasca
- 2 dkg soli
- 10 dkg maslaca
- 500 ml mlijeka
- ½ naranče
- 50 ml ruma
Priprema:
Najprije pripremite svježi kvasac za dizanje. Odvojite 100 ml mlijeka i zagrijte ga dok ne bude mlako. Zatim dodajte kvasac, žlicu brašna i žlicu šećera. Poklopite i pričekajte 10-15 minuta da se kvasac digne.
Sada u većoj posudi pomiješajte brašno i žličicu soli te polako dodajte žumanjke, rum te iscijeđen sok od ½ naranče. Potom u lončiću rastopite maslac, dodajte preostalo mlijeko i zagrijavajte dok ne bude mlako.
Kad se kvasac digne, dodajte ga zajedno s mlijekom u posudu s brašnom i preostalim sastojcima te krenite mijesiti tijesto. Tijesto mora ispasti glatko, s malim mjehurićima, a najbolje ga je mijesiti širokom drvenom žlicom.
Kad je tijesto gotovo, prekrije posudu čistim stolnjakom i ostavite ga u dobro zagrijanoj prostoriji. Nakon otprilike 45 minuta premijesite tijesto te ga ostavite da se diže 30 minuta. Nakon toga ga više nemojte mijesiti, a kad se digne, premjestite ga na pobrašnjeni stolnjak.
Nakon što ste ga dobro pobrašnili, kako vam se ne bi lijepio za valjak, razvaljajte ga na 1,5 cm debljine te na manji tanjurić ulijte rum. Sada krenite rezati tijesto kalupom za krafne ili širokom čašom, a prije toga ih prilikom svakog rezanja umočite u rum. Krafne ponovno prekrijte i pustite da odmaraju 10-ak minuta.
Kako biste ih ispekli, u široki lonac stavite litru ulja i čekajte da lagano zavrije. Ulje ne smije biti niti prejako niti preslabo zagrijano, jer će u protivnom krafne upiti previše ulja ili ostati sirove.
Krafne polažite u lonac s onom stranom koja je bila gornja kod zadnjeg dizanja. Dok se peku na donjoj strani, poklopite lonac, a kada ih okrenete neka ostanu otklopljene. Kad su gotove, izvadite ih, ocijedite i odložite na papirnati ručnik. Kad se ohlade, napunite ih marmeladom, čokoladom ili nekim drugim punjenjem po želji te posipajte šećerom u prahu. Dobar tek!
Pročitaj i ovo:
- Jedu vam se krafne s manje masnoće? Isprobajte one iz pećnice!
- Karnevalska povorka je tu, a gdje su krafne?
- Slasne fritule u tren oka: Isprobajte ovaj jednostavan recept
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili na digitalnu verziju na platformi Magzter i uživaj u sadržajima koji ispiriraju i mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!







