U lipnju 2013. izašla je iz tiska Prva hrvatska LCHF kuharica, s podnaslovom Kuhajte izvorno: bez šećera, brašna, rafiniranih biljnih ulja i kemijskih aditiva. Potpisuju je autorice Anita Šupe i Ariana Miljević Bugenvilija. Kao logičan slijed knjige ”Istine i laži o hrani”, u kojoj se Anita Šupe beskrupulozno obračunava s ustaljenim predrasudama i ruši mitove o ”zdravoj” i ”nezdravoj” hrani, ova najnovija knjiga predstavlja praktičan vodič za Paleo-LCHF način života te objedinjuje zdravu prehranu i uživanje u hrani.
Autorice, koje su s čitateljima Naturale podijelile recept za Dobar jutarnji kruh iz Prve hrvatske LCHF kuharice, napominju kako se prema LCHF konceptu prehrane umjesto pekarskih proizvoda od pšeničnog brašna i šećera, peciva i kruhovi rade od orašastih plodova, sjemenki i kokosovog brašna. Od ovih alternativnih vrsta brašna možemo raditi i kolače, a za zaslađivanje se koristi steviju umjesto štetnih sintetičkih zaslađivača kao što je aspartam. Na ovaj način smanjuje se unos praznih kalorija, a povećava unos nutritivno bogatih namirnica – namirnica bogatim hranjivim tvarima.
Potrebni sastojci
4-5 jaja (ovisno o veličini)
1,5 dl (100 g) lanenih sjemenki
2 dl (120 g) suncokretovih sjemenki
1,5 dl (55 g) kokosovog brašna
125 g badema, grubo nasjeckanih
100 g maslaca (ili 50 g maslaca i 50 g kokosovog ulja)
1 žlica psyllium praška (ili 2-3 žlice zobenih posija/mekinja)
1 dl vode
1 čajna žličica (puna do ruba) morske soli
malo cimeta
Zagrijte pećnicu na 170°C. Maslac neka je omekšan, sobne temperature. Lanene i suncokretove sjemenke usitnite (neka ostanu malo krupnije) u mikseru ili mlinu. Bademe grubo nasjeckajte. Istucite jaja, pa dodajte po redu ostale sastojke. Izlijte tijesto na pleh obložen papirom za pečenje. Vlažnim dlanovima oblikujte okrugli kruh. Po površini kruha pospite malo cijelih suncokretovih sjemenki. Ostavite da se peče 45 minuta na 170°C. Kruh može trajati više dana, a ljeti kad su velike vrućine, čuvajte ga u hladnjaku. Ako ne trošite puno kruha, možete ga narezati i zamrznuti.