Kako temperature rastu, mnogi osjećaju potrebu za “čišćenjem” organizma – laganijom prehranom, boljom probavom i više energije. No što detox uopće znači, funkcionira li stvarno i – najvažnije – treba li nam?
Odgovore na ta pitanja donose nam Matea Škarupka, nutricionistica iz Poliklinike Bagatin i food blogerica Ana Antunović, poznata i kao Kuhana i pečena, koje su udružile snage kako bi nam otkrile kako se zaista “očistiti” iznutra – bez ekstremnih mjera i s tanjurom punim okusa i sezonskih namirnica.
Što je zapravo “detox”?
“U medicinskom smislu, detoksikacija znači uklanjanje štetnih tvari iz organizma – poput alkohola, lijekova ili kemikalija, a u popularnoj kulturi, taj je pojam dobio sasvim novo značenje. Hladno prešani sokovi, smoothieji, biljni čajevi, suplementi, pa čak i klistiri često se reklamiraju kao ‘čistači’ organizma, no istina je da takvi proizvodi nerijetko mogu biti i kontraproduktivni. Najbolji detox radi upravo naš organizam – jetra, bubrezi, pluća, crijeva i koža svakodnevno obavljaju funkciju detoksikacije”, objašnjava nam mag. nutr. Matea Škarupka.
Naš organizam, pod uvjetom da smo zdravi, ima moćan sustav koji eliminira toksine. Jetra filtrira krv, razgrađuje toksine i šalje ih bubrezima na izbacivanje. Pluća izbacuju štetne plinove, koža sudjeluje putem znojenja, a crijeva u cijelom procesu igraju važnu ulogu. Kada svi ti organi rade kako treba – nema potrebe za drastičnim mjerama. Međutim, životni stil itekako može pomoći (ili odmoći) tom prirodnom procesu. Konzumacija alkohola, cigareta, visoko procesirane hrane te manjak sna, stresa i kretanja – sve to dodatno opterećuje organizam.
“Detoksikacija tijela izbacivanjem alkohola, cigareta, kofeina i procesuirane hrane postupci su kojima značajno možemo poboljšati svoje zdravlje i pomoći organizmu u izbacivanju štetnih nusprodukata metabolizma. Najvažnija je pravilna prehrana koja podrazumijeva obilje povrća, voća, mahunarki, ribe i mesa. Unos vode, minimalno 2 litre dnevno, pomoći će našim bubrezima da lakše izbaci štetne tvari. Adekvatna količina i kvaliteta sna također je vrlo važna u procesu detoksikacije – tijekom spavanja ne unosimo hranu ni tekućinu te se većina detoksikacije odvija upravo u tom razdoblju”, objašnjava Matea.
Nema ništa loše u tome da organizmu pružite odmor – ali to treba učiniti pametno
Ako ste u prethodnim mjesecima pretjerivali s teškom hranom, šećerima ili alkoholom i vrtite se u začaranom krugu lošijih navika, kratkoročan “detox” u obliku lakše prehrane itekako može imati koristi: više energije, bolja probava, osjećaj lakoće. No, Matea upozorava: “Dugoročni detox programi koji se temelje isključivo na sokovima mogu dovesti do nedostatka ključnih nutrijenata, pada imuniteta i disbalansa elektrolita. Štoviše, određeni sokovi poput sokova od zelenog lisnatog povrća i cikle imaju visoku količini oksalata koji mogu poremetiti rad bubrega te se naročito ne preporučuju osobama s bubrežnim bolestima.”
Hrana koja podržava prirodni detox
Određene namirnice zaista mogu podržati rad jetre, bubrega i cijelog probavnog sustava, a među najkorisnijima su:
- Češnjak – aktivira jetrene enzime zaslužne za metabolizam
- Avokado, špinat, šparoge, bademi – bogati glutationom, ključnim antioksidansom koji sudjeluje u detoksikaciji
- Citrusi – puni vitamina C, važnog za funkciju glutationa
- Bobičasto voće, nar – sadrže antioksidativne spojeve koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala
- Kupusnjače (brokula, cvjetača, prokulice) – bogate su sulforafanom i indol-3-karbinolom, kao i vlaknima i drugim antioksidansima koji podupiru višestruke faze detoksikacije
S druge strane, izbjegavajte procesiranu hranu, umjetne aditive, pretjeranu konzumaciju alkohola i cigareta – jer upravo oni najviše sabotiraju prirodni detox organizma.
Detox tanjur by Kuhana i pečena
Food blogerica Ana Antunović pokazuje kako se sve to može pretočiti u stvarni tanjur – bez rigoroznih dijeta i bez odricanja od okusa.
“Kao što nutricionistica Matea kaže, nema čarobnog napitka niti instant rješenja – ali svom tijelu hranom možemo olakšati ili otežati. Meni je početak ljeta najdraži period godine jer je jako puno svježih sezonskim namirnica, koje je jednostavno spremiti, a preukusne su. Današnji tanjur napravljen je baš tako – šareno, sezonski i lagano, po Mateinim preporukama. Imamo nekoliko komponenti koje će zajedno napraviti odličnu cjelinu”, govori nam Ana.
Izvor proteina: File bijele ribe na maslinovom ulju
Lagane ribe poput oslića, brancina ili orade odličan su izvor lako probavljivih proteina i omega-3 masnih kiselina koje smanjuju upalne procese. Samo kratko prepečene na maslinovom ulju – bez previše filozofije.
Topla salata od quinoje, tikvica i šparoga
Sotirane tikvice (lagano prženje na tavi na malo masnoće, 3 – 5 min) i šparoge pomiješane s kuhanom šarenom quinojom, začinjene limunovim sokom i maslinovim uljem. Jednostavno, šareno i lagano.
Namaz od avokada, limete i češnjaka
Avokado je pun glutationa – jednog od ključnih antioksidansa u procesu detoksikacije. Ana avokadu doda malo zgnječenog češnjaka (koji fino podupire jetrene enzime), iscijedi limetu i posoli po osjećaju, a za dodatan “crunch” Ana dodaje pistacije, pinjole ili lješnjake.
Ana je nedavno isprobala viralnu TikTok salatu od mrkve, i definitivno ju preporučuje! Mrkvu gulilicom narežete na tanke rezance, pa je začinite s malo soya sosa, maslinovog ulja, par kapi limuna i sjemenkama sezama (ona koristi kombinaciju sezama, kima, lana, a vi možete mprovizirati).
Detoksikacija ne mora biti ekstremna i skupa! “Zaboravite na instant rješenja i fokusirajte se na održive navike – uravnoteženu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost i dovoljno sna”, zaključuje nutricionistica Matea, a Ana poručuje: “Nema tu puno komplikacija, sve su to sezonske, jednostavne i poznate namirnice. Ali kad ih malo posložiš s namjerom – rezultat je tanjur koji ne samo da hrani, nego i čisti. I najvažnije, nakon ovakvog tanjura, nema proljetnog umora!”