Proljeće je savršeno vrijeme za osvježavanje prehrane sezonskim namirnicama koje su na svom vrhuncu – i po okusu i po nutritivnim vrijednostima. Registrirani dijetetičari ističu da konzumacija lokalnog, svježeg voća i povrća u sezoni može donijeti niz koristi – od bolje apsorpcije hranjivih tvari do smanjenja troškova i utjecaja na okoliš. Ako tražite inspiraciju kako osvježiti prehranu, povećati unos vitamina i unijeti više boja na tanjur, nastavite čitati – jer ovih 6 supernamirnica pravi su proljetni hit na tanjuru!
1/ Jagode – bomba vitamina C, antioksidansa i vlakana
Jagode su prava bomba vitamina C, antioksidansa i vlakana. Dijetetičarka Sandra Avitia za Real Simple ističe da su posebno korisne u borbi protiv slobodnih radikala. Dodajte ih u smoothie, zobene pahuljice ili kao zdrav desert.
2/ Špinat – zeleni saveznik vašeg zdravlja
U proljeće špinat doseže svoj nutritivni vrhunac. Prepun je željeza, vlakana i vitamina A, C i K. Dijetetičarka Jamie Baham preporučuje dodavanje špinata u smoothieje, salate ili tjestenine kao jednostavan način da pojačate unos nutrijenata bez kompromisa na okusu.
3/ Šparoge – sezonski detoks za organizam
Kad krenu šparoge, znate da je proljeće zaista stiglo! Bogate su vitaminima A, C, E, K i folatima. Osim što potiču zdravlje kože i probave, sadrže i flavonoide korisne za prevenciju kroničnih bolesti. Odlične su pečene, na roštilju ili kao dodatak salatama i tjestenini.
4/ Kupine – supernamirnica za zdrav crijevni mikrobiom
Ove tamne bobice obiluju antocijanima, vlaknima i vitaminom C. Podržavaju crijevnu floru i zdravlje srca. Baham preporučuje da ih ubacite u palačinke, jogurt, smoothieje ili jednostavno grickate svježe.
5/ Grašak – mala zrna, velika snaga
Grašak svih vrsta (zeleni, snježni, šećerni) prava su proteinska superhrana. Uz obilje vlakana i vitamina, pomaže probavi i osigurava dugotrajan osjećaj sitosti. Jednostavno ga dodajte u salate, juhe ili tjesteninu.
6/ Mrkva – hrskava supernamirnica bogata antioksidansima
Mlada proljetna mrkva puna je beta-karotena, vlakana i vitamina C. Baham preporučuje konzumaciju sirove, ukiseljene ili kao dodatak salatama. Iskoristite i njezino zeleno lišće – idealno za pesto!