Kada odrastete u malom mjestu Kuna na divnom Pelješcu, na obiteljskom imanju sa životinjama, okruženom prirodom i uvijek domaćim okusima kuhinje, nekako je logično da vam strast za izvrsnim okusima i mirisima obilježi život, zar ne? A kada još k tome naslijedite ljubav prema kuhanju od bake koja je bila vrsna kuharica i poznavala sve ‘tajne’ tradicionalne kuhinje – to vam se usadi u genetski kod i odredi životne odabire.
Tako je i s Anom Antunović, popularnom gastro influencericom čiji profil ‘Kuhana i pečena’ na Instagramu prati više od 72 tisuće fanova. Premda je po struci novinarka i stručnjakinja za odnose s javnošću, Ana je u prvom redu strastvena kuharica koja na svojim društvenim mrežama dijeli jednostavne recepte pune okusa i mirisa djetinjstva te tako svoje pratitelje potiče da više kuhaju doma.
“Nakon srednje škole, upisala sam fakultet u Zagrebu, gdje sam nastavila razvijati svoju strast prema kuhanju, često pripremajući obroke za sebe i prijatelje. Kuhanje je za mene uvijek bilo način izražavanja ljubavi i brige prema bližnjima. Nakon završetka studija, zaposlila sam se u marketingu jedne globalne firme i počela sebi svaki dan spremati gablece. Tako se 2018. godine rodila ideja da pokrenem svoj Instagram blog, a kako se nisam mogla odlučiti kuham li više ili pečem, nastala je ‘Kuhana i Pečena’. Onda se 2021. dogodio preokret usred kojeg sam ostala bez posla i odlučila prijaviti se na MasterChef, što mi je zaista bilo odskočna daska za stvaranje veće zajednice. Danas balansiram između svoje profesionalne karijere i ljubavi prema kuhanju, nastojeći inspirirati što više ljudi da uživaju kako u kuhanju, tako i u samoj hrani”, kaže nam Ana.
Ana je imala sreću da odrasta na poznatom obiteljskom imanju Agroturizam Antunović na Pelješcu što joj je definitivno ‘odredilo’ sudbinu. Još uvijek se živo sjeća mirisa i okusa djetinjstva i nekih od najdražih slika iz dog doba vezanih uz kuhanje.
“Odrastanje na selu i obiteljskom imanju meni je bilo predivno, zato i sada svaki slobodan trenutak provodim na Pelješcu. Otići brati šparoge pa ih skuhati za večeru, loviti ribu, brati grožđe, to su neke stvari koje mi zaista fale u gradu jer čovjeka dovode u jedan balans s prirodom i mirnijim stanjem uma. Uz to, moja obitelj već više od 20 godina ima tradicionalnu konobu, u kojoj se sva jela spremaju po slow cooking principu, gdje se s gostima priča kao s prijateljima, a pršuti vise na stropu konobe. Puno sam godina tamo provela i brusila svoje vještine komunikacije s ljudima, ali i upijanja znanja od mame. Kad sam počela kuhati, nisam ni sama znala koliko, kako bi mi u Dalmaciji rekli, imam mota. Jednostavno, ideje i izvedbe jela mi dolaze prirodno”, dodaje te nam otkriva kako je oduvijek više tip slano, ali ni slatko neće odbiti.
No kad kuha, ipak više voli spremati slana jela jer u slatkom se treba pridržavati normi i recepta, a ona je, priznaje nam, više spontana i pušta da je jelo ‘samo vodi’. Zato nerijetko počne spremati jednu ideju, a završi skroz s nekim drugim jelom, i to joj je super!
Instagram profil “Kuhana i Pečena” pokrenula je 2018. godine na poticaj kolega na tadašnjem poslu koji su bili oduševljeni njezinim svakodnevnim obrocima i željeli su da podijeli recepte s njima.
“Ne pravim razlike između sebe i drugih kreatora iz food svijeta, svatko od nas ima svoj stil i izričaj i to super funkcionira. Dobrih recepata i ideja – nikad dosta! Ja volim raditi jednostavna, pristupačna, obiteljska i zdravija jela koja svatko može replicirati, a posebno volim raditi variva, tjestenine i rižota. Naravno, kad god imam priliku ubrzam proces, pa tako ne bježim od konzerviranog graha umjesto namakanja 12 sati jer jednostavno u ovom užurbanom životu nemamo dovoljno sati u danu da baš sve ostvarimo. A za dalje – evo ne znam, imam sto planova, a što ću ostvariti to ćemo vidjeti. Ono što je sigurno jet da ću kuhati, a voljela bi jednog dana imati podcast s kuhanjem i razgovorima o hrani. Voljela bi otvoriti i svoju malu kužinu ‘Kod Kuhane’, gdje će se učiti, družiti i jesti“, s osmijehom nam priča simpatična Ana.
Godinu 2020. godina opisuje kao ‘totalnu prekretnicu u životu’, osim globalne pandemija i bolesti bliske prijateljice, ostala je i bez dugogodišnjeg i voljenog posla, a pri kraju godine i bez bake koja mi bila cijeli njezin svemir. Vratila se u Kunu da smiri misli, a na televiziji je počela reklama za prijave na MasterChef. Godinama ranije jedna kolegica joj je stalno govorila da će jednog dana završiti u tom showu i Ana je odlučila iskušati sreću te se jednostavno prijavila.
“Iskustvo je bilo intenzivno, iza jedne emisije od sat vremena stoji nerijetko i cijeli dan snimanja, ali ne bi nikad promijenila to iskustvo. Upoznala sam divne ljude, vrhunske chefove i počela promišljati o hrani na jedan drugi način. Ipak, nisam se odlučila na rad u kuhinji jer s 34 godine promijeniti karijeru i krenuti ispočetka mi u tom trenutku nije bila opcija, no znala sam da želim dijeliti svoje ideje i znanje s ljudima i zato sam se više angažirala na svojim društvenim mrežama”, opisuje Ana.
Da doista vrijedi deviza kako ‘dobrih recepata i ideja – nikad dosta’, potvrđuje i porast broja food blogera i kreatora u food sektoru, a Ana to smatram pozitivnim trendom iz jednostavnog razloga – ‘ljudi će kuhati više, bolje i zdravije’. Zato redovito prati rad svojih kolega i inspirira je njihova kreativnost i pristup kuhanju, kao i to da su neiscrpan izvor ideja. Nikoga posebno ne izdvaja jer su joj mnogi kolege dragi, posebno jer zna da svi ulažu u svoj rad jako puno truda i sati. Stoga joj je drago i kada vidi da pratitelji to prepoznaju i cijene.
“Divim se i jako respektiram sve ljude koji rade u profesionalnim kuhinjama, pogotovo visoke kuhinje, to je stvarno težak posao koji zahtijeva enormnu koncentraciju. Obožavam gledati videa profesionalnih kuhara koji dijele svoja znanja putem društvenim mreža, no profesionalni kuhari i mi, food content kreatori imamo različiti cilj – njima je, naravno, cilj da ljudi dođu u njihov restoran probati ta jela, a naš je cilj da ljudi kuhaju. Srećom, svi mi imamo dovoljno vremena i za jedno i za drugo, i ja osobno koliko god da volim kuhati toliko volim ići i u restorane i uživati kad netko drugi kuha za mene“, ističe naša sugovornica.
Zato uvijek ima samo jedan plan – kuhati i živjeti balansirano! Ne želi sebe više toliko trošiti na brojne evente koje je prije odrađivala, pa se stoga trenutačno fokusira na stvari koje su joj prirasle srcu, a s druge strane joj ostavljaju dovoljno vremena da kuha i stvara sadržaje za svoje pratitelje. Otkriva nam kako je sada u fazi maštanja o novoj većoj kuhinji kako bi joj snimanje bilo još jednostavnije pa je taj kratkoročni plan jako veseli. A dugoročno, planira kuhati te razvijati sebe i Kuhanu. S obzirom na to da je kuhanje za nju više od hobija – točnije način izražavanja, povezivanja i dijeljenja ljubavi prema hrani, Ana nam za kraj otkriva kako želi i dalje rasti, učiti i inspirirati druge da kuhaju s ljubavlju!