Prije nekoliko dana, M. i ja smo bili na farmi rajčica mog rođaka, pravim domaćim uzgojenim na suncu. Samo nas dvoje, rođakova obitelj, priroda i rajčice!
Obožavam šljivarice, nekako su mi najdraže za umake, a najviše se koriste u talijanskoj kuhinji za spremanje umaka i općenito za pizza umak. Imam svoj recept za domaći pizza umak kojeg uvijek imam u zalihama i kada radim pizzu nikada ne koristim ketchup.
Volim domaću juhicu od rajčica i moram priznat da je ovo najbolja juha koju sam probala, a sve zahvaljujući mojoj prijateljici I. i njenoj mami. Kako sam nedavno kod nje probala tu juhicu, ovog puta na trajektu dok smo odlazili za Trogir s Malog Drvenika (opet!), pitala sam ju za recept. Jedino što sam izmijenila jest to da sam dodala origano te sam umijesto kupovnog umaka od rajčica (iz tetrapaka) skuhala svoj domaći umak, tj. bazu umaka od rajčica koju zaista možete upotrijebiti za sve, a ako nakuhate veće količine, slobodno ga možete uliti u staklene boce i zamrznuti.
Vjerujte, ova domaća Dalmatinska juhica neće vas razočarati, baš naprotiv 🙂
Dalmatinska juha od rajčica
(za dvije osobe)
Potrebni sastojci:
Za umak (bazni):
• 1 kg svježih rajčica (ja sam koristila šljivarice)
• 250 ml obične vode, hladne
Za juhu:
• 500 ml obične vode, hladne
• 2 žlice maslinovog ulja, domaćeg
• 1 manji crveni luk, očišćen, ali ne i narezan
• 1 režanj češnjaka, očišćen, ali ne i narezan
• 1 list lovora
• 1 žličica šećera
• 1 žličica svježe mljevenog crnog papra
• prstohvat-dva morske soli
• listići svježeg origana, radi okusa (ako želite)
• svježi peršin za dekoraciju
Priprema:
Rajčice operite pod mlazom hladne vode, narežite ih na četvrtine, a potom ih stavite u jedan veći lonac. Prelijte ih s vodom pa uz stalno miješanje pazeći da na dnu ne zagore, kuhajte oko 30 minuta (ovisno o tvrdoći rajčice) ili dok se ne pretvore u kašu i raskuhaju. Rajčice nije potrebno guliti. Iako vam se učini malo, nemojte dodavati još vode jer će rajčice tijekom kuhanja pustiti svoju vodu.
Kuhane rajčice pomoću cjediljke ocijedite dobro pritiskajući kako bi sav umak izašao van. Sačuvajte umak.
U manjem loncu pomiješajte dobiveni umak od rajčica s vodom, cijelim lukom i režnjom češnjaka, začinima, maslinovim uljem. Kuhajte oko 20 minuta ili dok se juhica fino ne zgusne, a luk i češnjak budu skuhani. Juhu možete od začina i dodataka ocijediti, ali ja ju nisam cijedila. Prije nego juhicu skinete s vatre provjerite okus pa dodajte još šećera, soli, papra po ukusu. Ako vams e učini gustom, slobodno dodajte još malo vode pa prokuhajte.
Juhu podijelite u dvije zdjele pa servirajte dok je još vruća. Možete ju posuti s svježim listićima peršina.
Napisala: Maja Matus