Čokolada i ja imamo poseban odnos-dugo se nismo baš voljele, dok se jednoga dana nisam odvažila na korak naprijed i isprobavanje novih kombinacija. Spojio nas je kardamom. Ove čokoladne kuglice sa egzotično-mirisnim dodatkom osvojile su me isprve, a nadam se da će i vas. Donosim vam slatkiš u kojoj taj začin odlično funkcionira.
Kardamom je grmolika biljka podrijetlom iz jugoistočne Azije. Kod nas je to manje poznat i ne toliko uobičajen začin, što vas nikako ne bi trebalo spriječiti da ga isprobate. U posljednje je vrijeme sve dostupniji na hrvatskom tržištu. Osim u kulinarstvu, koristi se i u medicinske i kozmetičke svrhe, ali vratimo se zasada ovim kuglicama.
Specifična i divna aroma ovog začina, koja će vas lagano podsjetiti na mentu ili čak limun, muškatni oraščić, cimet… (sve u jednom, a opet ništa od toga; teško ćete ga odrediti) odlično se nadopunjuje sa osnovnim, klasičnim okusom tamne čokolade. Meni je npr. jedna od najdražih kombinacija bila čokolada + đumbir/cimet, dok nisam probala ovu. Čokolada slovi kao afrodizijak, kardamom slovi kao afrodizijak…nije li očito? Stoga se ovo naprosto nameće kao jedan divan, egzotičan par.
Lagano dekadentan, sofisticiran…ako ne pretjerate sa količinom začina, jer ima snažnu aromu i ne želite jesti nešto što će vas podsjećati na parfem. Kardamom je tu da sasvim diskretno pruži osjećaj kako jedete nešto novo i pomalo egzotično, nešto za što će vas gosti pitati i tražiti recept. Uz to, ove su kuglice brze i jednostavne za izradu. Imaju divnu, pomalo svilenu teksturu i zapravo jedete čistu čokoladu obogaćenu divnim aromama.
Taj osjećaj kad zagrizete u ovo čokoladno zadovoljstvo instantno će vam popraviti raspoloženje i podignuti energiju. Taj me osjećaj uvijek podsjeti na knjigu i film Čokolada, gdje je ova namirnica dovedena do vrhunca, gdje se slavi slatki život i čokoladni hedonizam, gdje čokolada spaja srca i rasplamsava strasti i gdje su opisi i kadrovi čokolade i izrade slastica toliko zavodljivi i stvarni da poželite ući u ekran…ili otrčati po kockicu čokolade.
Dakle, priuštite si neku dobru tamnu čokoladu, obucite ju u kardamom i kakao i zamislite da ste negdje daleko. Ovi tartufi odlično prijaju uz kavu i/ili crni čaj.
Sastojci
• 130 ml slatkog vrhnja
• 1 žličica mljevenog kardamoma
• 2 žličice maslaca
• 250 g tamne čokolade (najmanje 70 % kakaa)
• gorki kakao prah-za uvaljati kuglice
Priprema
1. Slatko vrhnje i 1/2 žličice kardamoma (ako imate kardamom u sjemenkama, usitnite ga pa dodajte vrhnju, a možete dodati i cijele sjemenke pa kasnije procijediti vrhnje, sjemenčice će pustiti aromu) zagrijte gotovo do vrenja pa uklonite s vatre i umiješajte nasjeckanu čokoladu i maslac. Dobro izmješajte, neka se čokolada potpuno otopi.
2. Ostavite u hladnjaku na cca sat-dva (ili u zamrzivaču, ako vam se žuri ili ste nestrpljivi kao ja) pa uzimajte po 1 žličicu smjese od koje ćete oblikovati pomalo nepravilne kuglice (tatrufe).
3. Kakao prah pomiješajte s preostalih 1/2 žličice kardamoma pa u ovu mješavinu uvaljajte tartufe. Čuvajte na hladnom mjestu. Možete ih po želji uvaljati i u mljevene lješnjake, orahe, kokos…Meni su ipak najdraži s kakao prahom.
Savjet: Ako želite vegansku varijantu, umjesto slatkog vrhnja možete upotrijebiti sojino vrhnje za kuhanje.
Napisala: Tamara Novaković