Potrebni sastojci (za 2 osobe):
1 kg svježe sipe + mjehur za crnilo
200 g svježih škampi
1/2 dl maslinovog ulja
1 manji poriluk
3 režnja češnjaka
3 žlice sitno sjeckanog svježeg peršina
3 žlice soka od rajčica iz tetrapaka
300 g riže
2 dl suhog bijelog vina
1 dl prošeka
2-3 grančice timijana ili lovorovog lista
riblji temeljac ili vruća voda
sol, papar
Priprema:
Sipu očistite tako da ćete ju pažljivo zarezati na leđima i izvaditi kost, a mjehur sedefaste boje sa crnilom spremite na stranu pazeći da ne pukne.
Čišćenje sipe slično je lignjama, treba glavu s iznutricama odvojiti od tijela, pritom pazeći da sipi ne oštetimo još jedan mjehur smeđe boje (jer njega bacimo i pažljivo odvojimo da se ne razlije), a tijelo sipe narežemo na manje kockice veličine 1.5 x 1.5 cm.
Poriluk narežite na sitnije kolutiće pa prodinstajte na zagrijanom maslinovom ulju dok ne omekša. Potom dodajte narezane kockice sipe pa dinstajte 10 minuta, a potom dodajte sitno sjeckani češnjak, peršin, pire od rajčice i papar pa lagano promiješajte.
Dodajte očišćene repove škampi pa propirjajte oko 2 minute.
Naposlijetku, dodajte bijelo vino, prošek i vodu pa kuhajte dok sipa ne omekša.
Kad sipa omekša, dodajte rižu, po potrebi dodajte još vode, ostale začine te crnilo iz mjehura sipe dok riža ne poprimi željenu boju, pa kuhajte oko 12-15 minuta.
Pustite da provrije i sklonite s vatre.
Poklopiti 10 minuta da odstoji prije posluživanja.
Napisala: Maja Matus