Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
  • Proteini ili aminokiseline – što vaše tijelo stvarno treba za snagu i oporavak?
    • Posted on 7. studenoga 2025.6. studenoga 2025.
    • Foto: freepik, pexels
  • 7 ključnih koraka za život bez kroničnog stresa, prema stručnjacima za dugovječnost
    • Posted on 7. studenoga 2025.5. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels
  • Konstantno ste umorni? Otkrijte 8 najboljih načina za održavanje energije cijeli dan
    • Posted on 7. studenoga 2025.6. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels
  • Bademi ili pistacije: Što je bolje za mršavljenje i probavu?
    • Posted on 7. studenoga 2025.6. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels
  • Emocionalna nestabilnost: Kako je prepoznati i okrenuti u svoju korist?
    • Posted on 7. studenoga 2025.5. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
0
0

Početna stranica Lifestyle Čokoladni rezanci u kremi od vanilije po receptu Nine Mrvice

  • Doza inspiracije

Čokoladni rezanci u kremi od vanilije po receptu Nine Mrvice

Recept za tjesteninu sa slatkim twistom u kremi od vanilije, razveselit će sve ukućane, a osobito one najmlađe

  • Posted on 28. lipnja 2022.28. lipnja 2022.
  • 4 min
  • Autor: PR
  • Foto: Nina Mrvica
Total
2
Shares
2
0
0
Total
2
Shares
2
0
0

Čokoladni rezanci kreativna su varijanta klasičnoj tjestenini, a njihova priprema jednako je jednostavna i obradovat će sve ukućane, posebice djecu. Prije nego prepišete ovaj recept pod sekciju „Deserti“ u svojem rokovniku, razmislite još jednom jer čokoladne rezance možete poslužiti i kao desert, i kao glavno jelo.

Za slanu verziju kombinirajte ih s umacima na bazi sira, a da biste ih pretvorili u desert, odaberite slatki umak – poput onoga na bazi vanilije. Recept za tjesteninu sa slatkim twistom, u kremi od vanilije, koji potpisuje Nina Mrvica, donosimo u nastavku.

Započnite s pripremom čokoladnih rezanaca

Tjestenina od čokolade poprilično je jednostavna za izradu. Priprema se jednako kao i klasična tjestenina, s dodatkom kakaa. Za njezinu pripremu, za četiri osobe, trebat će vam:

  • 200 g oštrog brašna ili brašna tipa 0
  • 45 g kakaa
  • 2 jajeta
  • 2 žlice ulja
  • prstohvat soli
  • korica naranče
  • 150 g šećera 

Ova tjestenina nije ni slana ni slatka, ali ima boju i miris čokolade. Kako bi joj se dodala slatka nota, potrebno ju je kuhati u vodi sa šećerom, a možete dodati i koricu naranče, cimet ili neki od drugih začina za dodatnu aromu. Postupak je sljedeći:

  1. Brašno stavite na radnu podlogu ili u dublju posudu, dodajte kakao i sol te pomiješajte. Kada ste to učinili, u sredini napravite udubinu pa u nju stavite jaja i dodajte ulje.
  2. Vilicom lagano miješajte jaja s brašnom s unutarnjeg ruba hrpe. Cijelo vrijeme miješajte, pazeći pritom da vam jaja ne iscure.
  3. Kada ste dodali dovoljno brašna i smjesa je kompaktna, počnite mijesiti rukama.
  4. U početku će tijesto biti ljepljivo. Mijesite ga rukama i kombinirajte ga s viškom brašna na radnoj podlozi.
  5. Kada ste “pokupili” svo brašno i umijesili tijesto, oblikujte ga u kuglu.
  6. Tijesto prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata.
  7. Nakon pola sata izvadite tijesto iz hladnjaka. Tijesto podijelite na tri dijela te svaki još malo pobrašnite. Prozirnom folijom prekrijte komade koje ne koristite.
  8. Svaki dio tijesta razvucite pomoću Kenwood kMix ručnog miksera nastavkom za lazanje. Tijesto pritisnite rukama pa ga provucite kroz nastavak namješten na broj nula (najširi razmak). Pobrašnite, preklopite tijesto te ponovo učinite isto dva puta.
  9. Zatim stroj namjestite na broj jedan pa provucite tijesto. Pobrašnite ako je ljepljivo pa nastavak namjestite na broj dva. Provucite jednom. Sada sve ponovite i provucite kroz nastavak namješten na broj tri. Ako želite tanko tijesto, provlačite ga do broja četiri, ili oko dva milimetra debljine.
  10. Razvučeno tijesto nožem izrežite na rezance širine po želji, idealno oko pet milimetara.
  11. U kipuću vodu dodajte šećer i koricu naranče, kad se šećer rastopi dodajte čokoladnu tjesteninu te kuhajte tri do pet minuta. Čokoladnu tjesteninu ocijedite te odmah dodajte u toplu englesku kremu.
View this post on Instagram

A post shared by Nina Mrvica | Food+Photography (@bake_me_by_nina)

Tjesteninu zasladite engleskom kremom

Za pripremu engleske kreme, u svijetu poznate i pod nazivom anglaise, bit će vam potrebno:

  • 350 ml mlijeka
  • 150 ml vrhnja za šlag
  • 1 mahuna vanilije ili žličica ekstrakta vanilije
  • 4 žumanjka (L jaje)
  • 30 g šećera (2 žlice)    
  • 1 žličica gustina

Priprema traje kratko, a koraci su jednostavni:

  1. U lonac s debljim dnom stavite mlijeko i vrhnje za te ih na srednje jakoj vatri zagrijte. Ako koristite mahunu vanilije, prepolovite ju te sastružite sjemenke i stavite ih u mlijeko i vrhnje. Ostavite sve desetak minuta kako bi se vanilija lijepo infuzirala. Ako vam smetaju sjemenke, tekućinu procijedite prije daljnjeg korištenja.
  2. U zasebnoj posudi pjenjačom izradite žumanjke i šećer dok ne dobijete kremastu i povezanu teksturu. Ako ne koristite mahunu već ekstrakt ili vanilin šećer, tada ga dodajte sa šećerom pa sve izradite pjenjačom.
  3. Na kraju dodajte gustin te ga sjedinite sa smjesom.
  4. Mlijeko dodajite u tankom mlazu miješajući pjenjačom cijelo vrijeme. Bitno je da temperirate žumanjke kako se ne bi skuhali u vrućem mlijeku te da mlijeko dodajete postepeno. Kada ste dodali polovinu mlijeka, ostatak dodajte u većem mlazu.
  5. Sve vratite u lonac te na srednje jako vatri miješajte pjenjačom oko tri minute.
  6. U kremu uronite žlicu, izvadite te prstom prođite po stražnjoj strani žlice. Ako se krema ne povezuje već je vidljiva crta kuda ste prošli prstom, krema je gotova i možete ju odmah koristiti.
  7. Kremu stavite u pripremljene zdjelice te dodajte tek skuhanu čokoladnu tjesteninu.
  8. Poslužite uz naribanu čokoladu, ribizle i kuglicu sladoleda.
  9. Po želji, možete ohladiti i poslužiti hladno. 

Ovaj desert obožavat će vaši najmlađi, a pripremiti ga možete uz njihovu pomoć ili uz pomoć nastavka za lazanje Kenwood kMix samostojećeg miksera. Ništa se ne može mjeriti s autentičnim okusom svježe domaće tjestenine, posebice u slatkoj verziji. Dobar tek!

Naturala Life br. 14

Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.

Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!

Total
2
Shares
2
0
0
Prethodni članak
  • Putovanja

Ivana Visković: “Osobni planer putovanja pobrinut će se da imate putovanje iz snova – bez stresa”

  • Posted on 27. lipnja 2022.27. lipnja 2022.
  • Autor: Valentina Bačelić
  • Foto: Privatna arhiva
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Doza inspiracije

“Pod tepih” kultura: Gdje je nestala kultura zdravog konflikta?

  • Posted on 29. lipnja 2022.29. lipnja 2022.
  • Autor: Matej Sakoman/Poduzetnik.biz
  • Foto: Pexels
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Kako da vaše svijeće traju dulje: 5 ključnih savjeta za maksimalno trajanje

  • Posted on 5. studenoga 2025.5. studenoga 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: kaboompics
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Jesen na tanjuru: Krafne od bundeve za savršene jesenske trenutke

  • Posted on 4. studenoga 2025.4. studenoga 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: canva
Pročitaj
  • Doza inspiracije

5 najčešćih pogrešaka koje radite sa svojim sobnim biljkama

  • Posted on 4. studenoga 2025.4. studenoga 2025.
  • 3 min
  • Autor: naturala.hr
  • Foto: pexels
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Jesenski cheesecake: Neodoljiva kombinacija jabuka, oraha i cimeta

  • Posted on 30. listopada 2025.29. listopada 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: canva
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Najnježniji jesenski desert: Kesteni u neodoljivo kremastom pireu

  • Posted on 25. listopada 2025.24. listopada 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: canva
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Okus jeseni na tanjuru: Pita od bundeve koja osvaja na prvi zalogaj

  • Posted on 17. listopada 2025.17. listopada 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: canva
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Muffini od bundeve s cimetom – prava jesenska poslastica

  • Posted on 14. listopada 2025.14. listopada 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: freepik, canva
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Spavaća soba kao oaza – 6 savjeta dizajnera za prostor koji opušta

  • Posted on 13. listopada 2025.13. listopada 2025.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
NAC sirup
Poliklinika Sinteza
Poliklinika Sinteza
Najnovije
  • 5 razloga zašto biste trebali jesti bosiljak svaki dan

    • Posted on 7. studenoga 2025.5. studenoga 2025.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • 5 učinkovitih načina kako svoj dom učiniti zdravijim mjestom za život

    • Posted on 6. studenoga 2025.5. studenoga 2025.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Plavo svjetlo nije uvijek neprijatelj sna – evo kada vam zapravo koristi

    • Posted on 6. studenoga 2025.5. studenoga 2025.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Previše vježbanja može vas iscrpiti – ovih 7 znakova otkriva da ste pretjerali

    • Posted on 6. studenoga 2025.6. studenoga 2025.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Određeni ljudi vam uzrokuju stres? Evo kako se lakše nositi s njima

    • Posted on 6. studenoga 2025.5. studenoga 2025.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Proteini ili aminokiseline – što vaše tijelo stvarno treba za snagu i oporavak?
    • Posted on 7. studenoga 2025.6. studenoga 2025.
    • Foto: freepik, pexels
  • 2
    7 ključnih koraka za život bez kroničnog stresa, prema stručnjacima za dugovječnost
    • Posted on 7. studenoga 2025.5. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels
  • 3
    Konstantno ste umorni? Otkrijte 8 najboljih načina za održavanje energije cijeli dan
    • Posted on 7. studenoga 2025.6. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels
  • 4
    Bademi ili pistacije: Što je bolje za mršavljenje i probavu?
    • Posted on 7. studenoga 2025.6. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels
  • 5
    Emocionalna nestabilnost: Kako je prepoznati i okrenuti u svoju korist?
    • Posted on 7. studenoga 2025.5. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
0
0
Najnovije objave
  • Novo intimno poglavlje kultne zagrebačke adrese – Dežman Bistro
    • Posted on 6. studenoga 2025.6. studenoga 2025.
    • Foto: Sanja Jagatić
  • Održana svečana promocija knjige “Mirisni kodovi esencijalnih ulja“ Zrinke Jezdić
    • Posted on 6. studenoga 2025.6. studenoga 2025.
    • Foto: Promo
  • Otkrijte 4 recepta za doručak za bolje raspoloženje, prema savjetima nutricionističke psihijatrice
    Doručak za bolje raspoloženje? Donosimo 4 preporuke stručnjaka
    • Posted on 6. studenoga 2025.5. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels
  • Ružmarin – moćna biljka koja za vaše zdravlje čini više nego što mislite
    • Posted on 6. studenoga 2025.5. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Prehrana
  • Mindfulness
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
  • Lifestyle
  • Majčinstvo
  • Ekologija i održivost
  • Aktualno
COPYRIGHTS © 2025 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.