Cheesecake vam je omiljen desert? Tada ćete jedva dočekati isprobati ovu brzinsku i efektnu varijantu cheesecakea. Riječ je o jednostavnom receptu s bloga "To live a life" Petre Terner koji je gotov u svega nekoliko minuta (a zatim slijedi vježbanje strpljenja čekajući da se ohladi).
Petra Terner mlada je i uspješna poslovna žena, strastvena ljubiteljica putovanja, yoge i ayurvedskog načina prehrane, velika kreativka u kuhinji, ali i jedna od 1,4 milijuna ljudi u Europi koja boluje od Crohnove bolesti. Riječ je o upalnoj bolesti probavnog sustava čiji uzrok nije poznat, ali se sumnja na kombinaciju genetske sklonosti i okolišnih čimbenika. Svakome tko se suoči s dijagnozom, život se mijenja. I za Petru je, kako sama kaže, dijagnoza značila promjene, ali – još važnije! – i početak novog, kvalitetnijeg načina života, tako da danas svoje stanje ne doživljava kao bolest već – stil života. Kako bi svima pokazala da svakodnevica itekako može biti kvalitetna i, dakako, bez odricanja, pokrenula je blog “To live a life”.
– Isprobavajući razna jela, pripremajući nove specijalitete za supruga, obitelj i prijatelje, istražujući nove restorane i destinacije, shvatila sam da želim svoje kulinarske ideje, doživljaje s putovanja, kao i ostala iskustva, podijeliti s drugima, naročito onima koji boluju od Crohnove bolesti. U medijima se često piše o ovoj bolesti, no kad želite pronaći neki koristan recept ili konkretan savjet, toga nema, pa mislim da će moj blog biti od velike pomoći – kaže Petra.
Blog “To live a life” donosi mnoštvo recepata za predjela, juhe, glavna jela i deserte koji su odlična ideja za kreiranje dnevnih obroka. Crohn friendly deserti, zanimljiva predjela koja se mogu kombinirati za doručak ili kao ideja za nenajavljene goste, hranjive juhe te interesantne ideje za ručak ili večeru, samo su dio recepata koje su prilagođeni njezinim prehrambenim navikama, kao što je ovaj cheesecake u čaši.
Sastojci
Za 4 čašice cheesecakea potrebno vam je:
– 100 g petit keksa
– 40 g gheeja
– 1,5 žlica smeđeg šećera
– 250 g sira
– sok od pola limuna
– 50 g mascarpone sira
– 40 g šećera u prahu
– 1 žličica arome vanilije
– 100 g smrznutog šumskog voća
– malo meda
Priprema
Petite kekse smrvite te povežete sa šećerom i pročišćenim maslacem. Ako nemate multipraktik za mrvljenje keksa, poslužite se starim trikom s valjkom (kekse stavite u vrećicu i nekoliko puta prođite preko njih valjkom). Kada ste dobili sjedinjenu smjesu, rasporedite je na papir za pečenje te ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C, 10 min. Dužina pečenja podloge ovisi od pećnice do pećnice, no kada keksi porumene, onda ih možete izvaditi.
Dok se podloga peče, pripremite nadjev od sira. Izmiksajte svježi sir uz dodatak limunovog soka, šećera u prahu te arome vanilije. Na kraju umiješajte mascarpone sir te stavite u hladnjak na par minuta da se smjesa ohladi.
Dok se smjesa od sira hladi, pripremite umak od voća kako bi vaš cheesecake bio potpun. Zavrijte smrznuto voće uz dodatak vode i meda te kuhajte dok višak tekućine ne ispari. Ako je umak previše rijedak, možete dodati žličicu gustina. Umak ohladite te počnite sa slaganjem čašica.
Čašice slažete tako da na dno stavite podlogu od keksa. Izmrvite ih da vam stanu na dno. Na podlogu stavite kremu od sira, zatim umak od voća pa ponovno podlogu od keksa. Ponovite postupak ovisno o visini čašica. Punjenje završite s umakom od voća te dodatno dekorirajte sa svježim malinama, borovnicama ili drugim šumskom voćem. Stavite u hladnjak da se desert ohladi.
Više recepata potražite na linku: www.tolivealife.net