Borovnice su bez pogovora voće koje savršeno pristaje u deserte, kolače, voćne salate, smoothieje…, a uz dodatak alkohola, i u domaći voćni liker. Za sve ljubitelje slatkog u kombinaciji s malo alkohola, tu je savršen recept za pripremu domaćeg likera od borovnica, omiljene borovničke.
Borovnice su odličan izvor vitamina C i bioflavonoida, polifenolnih spojeva koji pokazuju antioksidativna i protuupalna svojstva. Među njima je i antocijan, tamni pigment koji borovnicama daje njihovu specifičnu tamnoljubičastu boju. Borovnice su također bogate manganom, kalijem i fosforom, uz visok sadržaj vlakana. U testovima koji mjere antioksidativnu moć voća i povrća borovnice su ocijenjene vrlo visoko – divlje borovnice zauzele su drugo mjesto, a kultivirane četvrto po svom antioksidativnom učinku.
S borovnicama ne možete pogriješiti, a uz dodatak vina, ruma te aromatičnih korica limuna i naranče, dobit ćete borovničku – hit domaći liker koji nastaje i nestaje u trenu. Za razliku od ostalih likera čija priprema zahtijeva barem nekoliko tjedana, ovaj se priprema u samo 24 sata.
Sastojci
– 500 g borovnica, smrznutih ili svježih (ako pronađete divlje, tim bolje)
– 400 g smeđeg šećera
– dvije butelje terana ili caberneta
– 4 dcl tamnog ruma
– 2 tanko narezane kriške naranče s korom (eko)
– 2 tanko narezane kriške limuna s korom (eko)
Priprema
Borovnice i šećer ostaviti da stoje barem 6-8 sati, najbolje preko noći. Kad odstoje, dodati vino, kriške limuna i naranče, poklopiti posudu i kuhati dok ne zaključa. Pustiti da kipi na laganoj vatri, 3-5 minuta, poklopljeno. Ugasiti, a zatim dodati rum. Kad se ohladi i puniti u boce, zajedno s borovnicama.
U liker je moguće dodati i začine – kardamom, cimet, korijander, lovorov list, klinčić, muškatni oraščić… No, s njima oprezno i u minimalnim količinama jer vole preuzeti okus. I savjet za kraj prije no što kušate svoj liker – jedan dio preostalih borovnica možete spremiti ili zamrznuti – bit će super za neki brzinski kolač!
I, svakako, javite nam kako vam je ispao.
Pročitaj i ovo:
• Liker od kupine, maline, borovnice ili drijenka – jedan recept, sto varijacija
• Rješenje za osvježenje: Limunada s dodatkom borovnica