Ako volite jesti batat, ovaj recept će vas osvojiti! Ova kombinacija naranče, javorovog sirupa i hrskavih pekan oraha pretvara skromni batat u raskošnu, mirisnu poslasticu koja grije i tijelo i dušu. Ovaj recept spaja sve što volimo u jesensko-zimskim jelima: dašak slatkog, trunku začina i onaj prepoznatljiv „crunch“ koji jelo diže na sasvim novu razinu. Uz malo burbona ili timijana, postaje prava mala gurmanska čarolija – savršena uz meso, ribu, tofu ili samostalno.
Sastojci (za 4 osobe):
Za glazuru:
- 80 g maslaca
- 1 žlica svježeg soka od naranče (ili 1 žlica burbona za jači okus)
- 1 žličica naribane korice naranče
- 2 žlice javorovog sirupa
- 1 žličica svježeg timijana (ili ½ žličice suhog)
- Prstohvat kajenskog papra
- Prstohvat soli
Za batat:
- 3-4 srednja batata (oko 900 g), narezana na tanke kolutove
- 1 mala ljutika (ili crveni luk), sitno nasjeckana
- 2 žlice maslaca (od prethodno pripremljene glazure)
- Sol i svježe mljeveni papar po ukusu
Za hrskave pekane:
- 60 g pekan oraha
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica javorovog sirupa
- 1 žlica soka od naranče
- ½ žličice cimeta
- Malo naribane narančine korice
Priprema:
Aromatična glazuru
- U manjoj tavi otopite maslac dok ne poprimi zlatno-smeđu boju i orašasti miris.
- Dodajte sok od naranče (ili burbon), timijan, kajenski papar i koricu naranče.
- Maknite s vatre i umiješajte javorov sirup.
- Ostavite da se malo ohladi – glazura treba biti gusta i mirisna.
Ako volite blaži okus, smanjite količinu kajenskog papra.
Pripremite batat
- Pećnicu zagrijte na 200 °C.
- Batat narežite na tanke kolutove (oko 3 mm).
- U velikoj zdjeli pomiješajte narezani batat s ljutikom, solju, paprom i dvije žlice pripremljene glazure.
- Posložite kriške uspravno u okruglu posudu za pečenje ili tavu od lijevanog željeza – poput latica cvijeta.
- Pokrijte aluminijskom folijom i pecite 35-40 minuta, dok batat ne omekša.
- Zatim otkrijte, premažite ostatkom glazure i vratite u pećnicu još 10-15 minuta, dok ne postane zlatan i lagano karameliziran.
Pripremite hrskave pekane
- U tavi otopite maslac, dodajte javorov sirup, sok i koricu naranče te cimet.
- Kad se smjesa zapjeni, ubacite pekane i tostirajte ih 2-3 minute, dok ne postanu sjajni i mirisni.
- Prebacite ih na papir za pečenje i pustite da se ohlade – postat će divno hrskavi.
Kada batat izvadite iz pećnice, prelijte ga ostatkom mirisne glazure i pospite glaziranim pekanima te morskom soli. Po želji dodajte nekoliko listića svježeg timijana ili malo naribane narančine korice – taj mali citrusni dašak podići će cijelo jelo i unijeti svježinu. Poslužite ga toplo, kao raskošan prilog uz pečeno meso, ribu ili tofu, ili jednostavno kao samostalno jelo.
Pročitaj i ovo:
- Uživajte u slatkom: 8 zdravih poslastica koje možete pojesti bez grižnje savjesti
- Zdravo, brzo i za prste polizati: Losos s pečenom mrkvom i pistacijama
- Zdravlje u svakom zalogaju: Crumble od oraha koji osvaja na prvi griz







