Koliko god vam nekad dozlogrdilo, svakodnevno kuhanje može biti pravi blagoslov. Sposobnost nadzora nad time koliko su vaši obroci zdravi je potpuno u vašim rukama, a da ne pričamo o značajnoj štednji novca prilikom rjeđeg naručivanja dostava ili ručanja u restoranima.
U stvari, kuhanje više obroka kod kuće zapravo dovodi do bolje kvalitete prehrane. Međutim, postoje neki pogrešni koraci koje biste mogli učiniti i koji bi mogli žrtvovati zdravstvenu ispravnost vaših domaćih obroka. Stručnjaci su nabrojali njih nekoliko, a ovih 5 biste odmah trebali popraviti.
6 greški u kuhanju zbog kojih su vaši obroci manje zdravi
1. Solite, a da prije ne kušate jelo
Bez obzira na to držite li se recepta ili kuhate ‘odokativno’, soljenje jela bez da ste prije isprobali jelo može rezultirati obrokom s više natrija nego što ste tražili. Mnoge namirnice koje redovito koristite, poput konzerviranog graha, temeljca, konzervirane rajčice, umaka za tjestenine, sira i drugih, prirodno doprinose slanosti jela. Stoga, kako ne biste pretjerali, kušajte hranu tijekom kuhanja kako biste mogli procijeniti potrebu za soljenjem i izbjegli nepotrebne količine natrija u svom jelu.
2. Ne koristite sve dijelove namirnice
Koliko ste puta ogulili povrće prije nego što ste ga skuhali? Nažalost, mnogi će kućni kuhari odbaciti dijelove voća i povrća poput kože, vrhova ili ‘neobičnih’ komadića. Međutim, time gubite dodatna vlakna, vitamine, minerale i antioksidante. Primjerice, neoguljeni krumpir ima 42 posto više vlakana od oguljenog krumpira.
Oguljeni krumpir također ima znatno manje antioksidansa od svojih neoguljenih kolega, prema studiji iz lipnja 2013. godine. Kako ne biste gubili važna svojstva, priuštite namirnici dobar piling i iskoristite sve dijelove za svoj recept ili, još bolje, kupujte organsko, prirodno i provjereno voće i povrće.
3. Izbjegavate masnoću
Izbjegavanje masti u potpunosti dok kuhate recept je za katastrofu. Masnoće su važan izvor energije i neophodne su za rast stanica, navodi Harvard Health Publishing. No, na stranu zdravstvene koristi, masnoća dodaje okus hrani i daje joj dobar okus. Razmislite: Jeste li ikad jeli salatu bez preljeva istinski uživali u njoj?
Povrh toga, alternative s niskim udjelom masti imaju tendenciju zamijeniti masnoću šećerom, posebno kada se radi o preljevima i umacima. Umjesto da u potpunosti izbjegavate masnoće, imajte na umu koliko i kakvu masnoću koristite.
4. Čekate s kuhanjem dok ne pregladnite
Ovo je uobičajena zamka što se tiče pripremanja zdravih obroka i obično dovodi do jedne od dvije mogućnosti: ili odbacite domaći obrok koji ste planirali napraviti ili pojedete sve što vam je na vidiku prije nego što je jelo gotovo. Umjesto toga, ranije pripremite sastojke koje ćete koristiti za kuhanje te uvijek pri ruci imajte zdrave verzije međuobroka (voće, povrće, orašaste plodove itd.). Planirajte svoje obroke unaprijed i izbjegnite još jedno naručivanje pizze.
5. Fokusirate se na ono što trebate izbaciti
Gotovo svake godine pojavljuje se nova hir dijeta koja nam govori koju bismo hranu trebali izbaciti iz svog života. Zbog toga smo ponekad uhvaćeni u pronalaženju mana u svojoj prehrani, umjesto da se usredotočimo na ono čime je možemo obogatiti.
Drugim riječima, izazovite se da večeras dodate još jedno povrće svojoj večeri, bilo da je to vaše omiljeno ili nikad isprobano. To će vam pomoći povećati količinu povrća koja završi na vašem tanjuru ili u zdjeli, pružajući vrijedne hranjive sastojke obroku uz minimalan napor.
6. Pripremate neprestano istu hranu
Lako možete upasti u rutinu kuhanja, a uzastopno kuhanje iste hrane najbrži je put za to. Ne samo da će vam cijeli proces kuhanja postati još naporniji, već ćete i češće zvati dostavu. Nutricionistički, ni vi sami sebi ne činite uslugu. Mnogo je blagodati konzumiranja raznolike hrane, kao što je dobivanje raznolike vrste vitamina, minerala, antioksidansa i drugih hranjivih sastojaka. Čak štoviše, priprema 30 različitih biljnih namirnica tjedno povezana je s raznovrsnijim crijevnim mikrobiomom, pokazalo je istraživanje iz svibnja 2018. godine.
Ako se pronađete u ovoj nevolji, izazovite se da isprobate novi recept ili istražite neku drugu kuhinju, primjerice kinesku ili japansku. Inspiraciju za recepte možete pronaći svugdje, od Pinteresta i Instagrama do blogova o zdravom kuhanju do vaših omiljenih kuharica.
Pročitaj i ovo:
- Začinite svoje kuhanje – kuhajte na komadu himalajske soli
- Brzo & zdravo: Ideje za ručak kad nemate vremena (a ni volje)
- 10 super jednostavnih i brzih ideja za zdravi doručak
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili na digitalnu verziju na platformi Magzter i uživaj u sadržajima koji ispiriraju i mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!