Vjerojatno već znate koliko je probava važan čimbenik cjelokupnog zdravlja organizma. Treba je puniti vlaknima, konzumirati probiotike i piti puno vode. Ali čak i ako baratate raznim činjenicama o zdravlju crijeva, postoji dobra šansa da vjerujete u barem jedan mit koji vaš gastroenterolog želi da potpuno zaboravite. Pripremite se na iznenađujuće činjenice o zdravlju probave i mitove u koje biste odmah trebali prestati vjerovati:
Mit broj 1: Probiotici su recept za pravilnu probavu
Iako probiotici, tj. dobre bakterije koje žive u vašem probavnom sustavu i prirodno se nalaze u određenim namirnicama, zasigurno pružaju dobrobiti vašoj probavi, nisu lijek. Nije da su bezvrijedni, ali ne možete popiti čašu kefira i misliti da ste napravili sve što treba. Kod optimalnog zdravlja probavnog sustava ključna je konzistentna zdrava prehrana i način života, slažu se doktori.
Osim toga, dr. Bulsiewicz navodi kako je znanost o probioticima i dalje minimalna i nemoguće je znati koliki im je stvarni utjecaj na komplicirani i jedinstveni mikrobiom crijeva. Također, ako ste zadovoljno načinom na koji vaš probavni sustav funkcionira, zapravo vam probiotici ni ne trebaju. Gastroenterologinja Lisa Ganjhu savjetuje da novac radije uložite u – kiseli kupus.

Mit broj 2: Svaki dan trebate obavljati veliku nuždu
Netočno. Navike kretanja crijeva su individualne, stoga nije neobično ako svakodnevno ne obavljate veliku nuždu. Radije provjerite kako se osjećate – ako se osjećate napuhnutima, borite s plinovima ili proljevom, znači da nešto nije kako treba.
Mit broj 3: Klistiri iz kućne radinosti su sigurni
Nemojte eksperimentirati s klistirima koji nalažu polaganje kave, sredstva za dezinfekciju ili bilo čega drugoga u vaš rektum – bez obzira na to što tome pribjegavaju i neke slavne osobe. Osim za akutnu terapiju, klistiri koje vam ne preporuči stručna osoba ili vaš liječnik nije sigurna, a može vas i koštati prilično neugodnog pregleda.
Mit broj 4: Mahunarke i žitarice pogoršavaju upale
Jednostavno rečeno, dr. Bulsiewitcz kaže da nema dokaza koji bi podržali tvrdnju da grah ili žitarice povećavaju upale u tijelu. U stvari, redovito konzumiranje cjelovitih žitarica smanjuje upalu, a isto vrijedi i za grah. Jedna je studija povezala potrošnju graha sa smanjenjem jednog specifičnog markera upale za 40 posto – krvnog tlaka i kolesterola.
Ono što je bilo najfascinantnije jest to da je skupina ljudi koja je konzumirala mahunarke izgubila više kilograma iako su konzumirali jednaki broj kalorija. Snaga vlakana!

Mit broj 5: Eliminacija neke hrane je rješenje problema s probavom
Ustaljeno je vjerovanje kako treba ograničiti ili čak eliminirati određenu hranu koja vam uzrokuje probleme s probavom. Ne samo da to stvara kompleksan odnos s hranom, već u nekim slučajevima dovodi do poremećaja, što je još gora situacija za vaš probavni sustav. Dr. Bulsiewicz govori kako je jedini i najveći prediktor zdravog mikrobioma crijeva raznolikost povrća u vašoj prehrani, a kad iz prehrane izbacite neke pripadnike, trpe velike posljedice.
Iako su osjetljivost i intolerancija na hranu stvarni problemi, strah od hrane ili izbacivanje previše zdravih izvora na kraju neće donijeti dobre rezultate. Ako imate probavne probleme i mislite da ih uzrokuje nešto što jedete, dogovorite pregled s gastroenterologom koji će vam pomoći doći do korijena problema kako ne biste morali eliminirati više hrane nego što mislite da morate. Kako pokazuju ove činjenice i mitovi o zdravlju probavnog sustava, hrana ne bi trebala biti neprijatelj zdravlja – bitno je samo da je zdrava i uravnotežena.
Pročitaj i ovo:
- Problemi s probavom? Dodajte ovaj lagani trening svojoj dnevnoj rutini
- Sindrom nervoznih crijeva: Kako postaviti dijagnozu SIBO?
- 5 savjeta iz smočnice: Reducirajte kiselinu u želucu na prirodan način
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life i uživaj u inspirativnim tekstovima koji mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life? Pročitaj ih online!







