Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
  • 7 znakova da vam treba mentalni odmor (i kako ga uzeti bez osjećaja krivnje)
    • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • Je li mikrobiom tajno oružje protiv oštećenja od sunca?
    • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • 9 supernamirnica koje su bogatije kalijem od banana
    • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • Istina o debljini: „Manje jedi“ više ne vrijedi!
    • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
    • Foto: Poliklinika Sinteza
  • Pozitiva ne mora biti forsirana
    Kako biti pozitivniji – bez glume i forsiranja
    • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
    • Foto: Pexels
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
0
0

Početna stranica Aktualno Kolumne Kako su povezane celijakija, necelijakična preosjetljivost na gluten i sindrom nadražajnog crijeva?

  • Kolumne

Kako su povezane celijakija, necelijakična preosjetljivost na gluten i sindrom nadražajnog crijeva?

Osobe oboljele od celijakije, iako se striktno pridržavaju jedinog lijeka, bezglutenske prehrane, mogu razviti popratni sindrom nadražajnog crijeva

  • Posted on 21. kolovoza 2017.26. travnja 2019.
  • 4 min
  • Autor: Alenka Brozina, dr. med.
Total
2
Shares
2
0
0
Total
2
Shares
2
0
0

Unazad desetak godina zabilježen je porast uporabe pšenice i njezinih proizvoda. S obzirom na modifikacije zrna pšenice, prati je i porast osoba s problemima u probavi pšeničnih proizvoda. Danas postoje tri entiteta (bolesnih stanja) povezanih s korištenjem pšenice i njezinih proizvoda: celijakija, alergija na pšenicu i necelijakična preosjetljivost na gluten.

Celijakija
: Već sam u svojim prethodnim tekstovima pisala o celijakiji, no idemo se podsjetiti o čemu se radi. Dakle, celijakija je autoimuna bolest koja nastaje kod predisponiranih osoba prilikom konzumiranja pšeničnog glutena, a manifestira se u atrofiji (“propadanju”) crijevnih resica, pojačanju crijevne popustljivosti, malnutriciji i pojavi drugih ekstraintestinalnih bolesti (“izvancrijevna” manifestacija bolesti). Najčešće su prisutne “crijevne” tegobe u vidu proljeva, nadutosti, bolova u trbuhu, izrazite nadutosti, dok su ekstraintestinalne tegobe individualne.

Alergija na pšenicu
: Karakterizirana je aktivacijom IgE imunološki posredovanog odgovora na određene sastavnice pšenice, a najčešće se manifestira dišnim i probavnim simptomima.

Necelijakična glutenska preosjetljivost: Ako je dijagnostičkom obradom isključena celijakija, a osoba zamjećuje poboljšanje tegoba (crijevnih i “izvancrijevnih”) po isključenju pšenice i pšeničnih proizvoda, radi se o necelijakičnoj glutenskoj preosjetljivosti.

Sindrom nadražajnog crijeva (IBS-“Irritable bowel syndrome”) predstavlja veoma učestali problem današnjice. Najčešće se manifestira probavnim tegobama u smislu nadutosti, bolova u trbuhu, proljevima i/ili zatvorom, umorom i iscrpljenošću. Dijagnostičkim metodama je isključena upalna bolest crijeva.

Sindrom nadražajnog crijeva i celijakija – sindrom preklapanja ili nešto drugo?

Kao što se može zaključiti iz prethodnih redaka, simptomi celijakije i IBS-a su dosta slični. S obzirom na to da se dijagnostika IBS-a bazira prvenstveno prema Rimskim III kriterijima (nakon što je isključena upalna bolest crijeva), postavlja se pitanje je li kod određenih osoba previđena celijakija, zbog čega ih se otpušta s dijagnozom IBS-a? Bitan podatak je da i osobama oboljelim od celijakije te onima s IBS-om “smetaju” pšenični proizvodi, ali po sasvim drugom principu – osobama s celijakijom probleme stvara gluten, dok onima sa sindromom nadražajnog crijeva problem stvara ugljikohidratni polimer-fruktan (u pšenici).

S obzirom na gore navedeno, britansko i američko udruženje gastroenterologa dalo je preporuku za isključenje celijakije kod svih bolesnika s IBS-om, poglavito kod onih s dijareja dominantom kliničkom slikom. Gastroenterolozi preporučuju učiniti “krvne pretrage” na celijakiju te po potrebi biopsiju tankog crijeva.

Nažalost, brojne studije i praćenja bolesnika dovela su do spoznaje da osobe oboljele od celijakije, iako se striktno pridržavaju jedinog lijeka, bezglutenske prehrane, razvijaju popratni sindrom nadražajnog crijeva, zbog čega se došlo do zaključka da celijakija i sindrom nadražajnog crijeva koegzistiraju kod istog pacijenta. Ovaj fenomen se pokušao objasniti činjenicom da, bez obzira na striktno pridržavanje bezglutenske dijete, postoji upala niskog stupnja jednaka onoj koja se vidi kod osoba s IBS-om.

Sindrom nadražajnog crijeva i necelijakična preosjetljivost na gluten

Provedena su brojna istraživanja, s različitim rezultatima, kako bi se otkrio pravi uzrok necelijakične preosjetljivosti na gluten. Veliki broj njih zaključuje kako se zapravo radi o preosjetljivosti na FODMAP sastavnice pšenice (točnije ugljikohidrate fruktane i galaktane), a ne o glutenu. Daljnja istraživanja su potrebna kako bi se potvrdio ili opovrgao ovaj zaključak.

S obzirom na to da je FODMAP dijetoterapijski pristup kod osoba sa sindromom nadražajnog crijeva učinkovit, jednako tako se isti preporučuje i kod osoba s necelijakičnom preosjetljivosti na gluten.

Na kraju zaključujemo da osobe oboljele od celijakije, s obzirom na sličnost simptomatologije kao kod osoba sa sindromom nadražajnog crijeva, mogu “zabunom” ostati nedijagnosticirane u smislu celijakije, dok se kod nekih osoba oboljelih od celijakije može razviti i IBS. Stoga je bitno kod svih osoba s dijagnozom sindroma nadražajnog crijeva učiniti i probir na celijakiju kako bismo izbjegli “zabune” i brojne druge komplikacije koje donosi celijakija, ako nije na vrijeme prepoznata.

Što se tiče necelijakične preosjetljivosti na gluten, i dalje nema točne spoznaje je li gluten taj koji izaziva smetnje ili se radi o fruktanima i galaktanima iz pšenice. No, kako god bilo, i dalje se preporučuje bezglutenska prehrana i kod osoba s necelijakičnom preosjetljivošću na gluten, kao i kod onih sa sindromom nadražajnog crijeva.

Izvori:
1. Losowsky MS. A history of coeliac disease. Dig Dis 20008
2. Martin S. Against the grain:an overview of coeliac disease. J AmAcadNurse Pract. 2008
3. Aziz I. Sanders DS. Emerging concepts:from coeliac disease to non-coeliac gluten sensitivity. Proc Nutr Soc. 2012
4. Manseuto P, Seidita A, D’Alcamo A, Carroccio A-Non coeliac gluten sensitivity, literature review. J.Am Coll Nutr. 2014

www.nutrifito.hr

Total
2
Shares
2
0
0
Alenka Brozina, dr. med.
Alenka Brozina, dr. med.

Internistica Alenka Brozina, dr. med., bavi se proučavanjem utjecaja prehrane na ljudski organizam i zdravlje. Završila je brojnu stranu i domaću poslijediplomsku edukaciju iz dijetoterapije, kliničke prehrane, sportske medicine i sportske kardiologije, a ljubav prema fitoaromaterapiji produbljuje u školi fitoaromaterapije dr.sc. Stribora Markovića.

Prethodni članak
  • Kolumne

Energija žrtve ili spremnost na promjene – kako ti pristupaš životnim izazovima?

  • Posted on 21. kolovoza 2017.26. travnja 2019.
  • Autor: Tomislav Tomić
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Kolumne

Metvica – poznajemo li bilje zaista?

  • Posted on 23. kolovoza 2017.26. travnja 2019.
  • Autor: Pina Žilić
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Kolumne

Ljeto bez brige – Vaš prijateljski vodič za intimno zdravlje

  • Posted on 26. lipnja 2025.25. lipnja 2025.
  • 3 min
  • Autor: Martina Tuta
  • Foto: Pexels, Biljkoljupka
Prosecco je jedno od onih pića koje uvijek dobro dođe, bilo za slavlje, za mimose, uz ručak, uz grickalice ili samo onako, za gušt.
Pročitaj
  • Kolumne

Prosecco – mjehurići radosti za ljetne večeri

  • Posted on 18. lipnja 2025.17. lipnja 2025.
  • 4 min
  • Autor: Mirela Sorić
  • Foto: Privatna arhiva, Instagram
Pročitaj
  • Kolumne

Perfekcionistički, hashimoto ili stalno na dijeti – koji je vaš životni stil? 

  • Posted on 12. lipnja 2025.12. lipnja 2025.
  • 15 min
  • Autor: Meri Bura, dr. med.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Dr. Meri Bura: “Tijelo je informacijsko polje, i zato…”

  • Posted on 3. lipnja 2025.3. lipnja 2025.
  • 7 min
  • Autor: Meri Bura, dr. med.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Blagi pesto od bosiljka: Monokromatska priča u zelenom

  • Posted on 27. svibnja 2025.27. svibnja 2025.
  • 3 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Kolumne

Kako za sebe i djecu odabrati siguran proizvod protiv komaraca? (I zašto je to danas važnije no ikad)

  • Posted on 16. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
  • 4 min
  • Autor: Martina Tuta
  • Foto: Biljkoljupka
Pročitaj
  • Kolumne

Sezona krpelja je počela: Kako uživati u prirodi bez brige

  • Posted on 24. ožujka 2025.24. ožujka 2025.
  • 4 min
  • Autor: Martina Tuta
  • Foto: Pexels, Biljkoljupka Instagram
Kreativna fotografija hrane: Jela ne moraju uvijek biti na tajuru, poslužena na klasičan način… na stolu s beštekom i salvetom.
Pročitaj
  • Kolumne

Kreativna fotografija hrane: Levitacija i crveno-zeleni ples okusa i estetike

  • Posted on 21. ožujka 2025.22. ožujka 2025.
  • 4 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Poliklinika Sinteza
Poliklinika Sinteza
Najnovije
  • Samopouzdana i sretna – kako uživati u svojem tijelu do maksimuma?

    • Posted on 4. srpnja 2025.3. srpnja 2025.
    • 3 min
    • Foto: canva
    Pročitaj
  • Prostirka za jogu vaš je saveznik u opuštanju i jačanju tijela, ali ona može biti i glavni krivac za neugodne promjene na vašoj koži

    Prostirka za jogu može uzrokovati akne – evo kako to spriječiti

    • Posted on 4. srpnja 2025.3. srpnja 2025.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Što se događa s našim organizmom kad preskočimo obrok?

    • Posted on 3. srpnja 2025.3. srpnja 2025.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Color walk: Trend koji briše stres u par koraka

    • Posted on 3. srpnja 2025.3. srpnja 2025.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Ljetni hit popusti do -50%: Steve Madden donosi najpoželjnije modne komade sezone

    • Posted on 3. srpnja 2025.3. srpnja 2025.
    • 2 min
    • Foto: promo
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    7 znakova da vam treba mentalni odmor (i kako ga uzeti bez osjećaja krivnje)
    • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • 2
    Je li mikrobiom tajno oružje protiv oštećenja od sunca?
    • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • 3
    9 supernamirnica koje su bogatije kalijem od banana
    • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • 4
    Istina o debljini: „Manje jedi“ više ne vrijedi!
    • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
    • Foto: Poliklinika Sinteza
  • Pozitiva ne mora biti forsirana 5
    Kako biti pozitivniji – bez glume i forsiranja
    • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
    • Foto: Pexels

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
0
0
Najnovije objave
  • Što je zdravije: Kruh od kiselog tijesta ili cjelovite pšenice?
    • Posted on 3. srpnja 2025.3. srpnja 2025.
    • Foto: unsplash
  • Minea otkiva zašto se veseli popunjenom kalendaru obveza, koncertima i pripremama velikog rujanskog koncerta za 30. godina karijere.
    Minea: “Teško mi je i samoj povjerovati da slavim 30 godina glazbene karijere!”
    • Posted on 3. srpnja 2025.3. srpnja 2025.
    • Foto: Privatna arhiva
  • Otkrijte namirnice koje potiču prirodnu proizvodnju kolagena i usporavaju pojavu bora – put do mladolike kože počinje na tanjuru
    11 moćnih namirnica koje mogu usporiti pojavu bora nakon 40.
    • Posted on 2. srpnja 2025.2. srpnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • Ovo su grešake koje dermatolozi žele da prestanete raditi s kremom za sunčanje u spreju
    6 grešaka koje dermatolozi žele da prestanete raditi sa sprejem za sunčanje
    • Posted on 2. srpnja 2025.2. srpnja 2025.
    • Foto: Pexels
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Prehrana
  • Mindfulness
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
  • Lifestyle
  • Majčinstvo
  • Ekologija i održivost
  • Aktualno
COPYRIGHTS © 2025 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.