Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Vege burger – recept kojeg će htjeti isprobati svi (ne)vegetarijanci
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Usporite i vratite ravnotežu pomoću ove joga rutine
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 5 inspirativnih književnih djela koja morate pročitati
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Ulje crnog kima – prirodom protiv alergija i dišnih smetnji
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • Danica Zorin Mijošek: “Istraživanje prirodnih sastojaka i njihova primjena moja je strast”
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
0
156

Početna stranica U fokusu Kolumne Kako su povezane celijakija, necelijakična preosjetljivost na gluten i sindrom nadražajnog crijeva?

  • Kolumne

Kako su povezane celijakija, necelijakična preosjetljivost na gluten i sindrom nadražajnog crijeva?

Osobe oboljele od celijakije, iako se striktno pridržavaju jedinog lijeka, bezglutenske prehrane, mogu razviti popratni sindrom nadražajnog crijeva

  • Posted on 21. kolovoza 2017.26. travnja 2019.
  • 4 min
  • Autor: Alenka Brozina, dr. med.
Total
1
Shares
1
0
0
Total
1
Shares
1
0
0

Unazad desetak godina zabilježen je porast uporabe pšenice i njezinih proizvoda. S obzirom na modifikacije zrna pšenice, prati je i porast osoba s problemima u probavi pšeničnih proizvoda. Danas postoje tri entiteta (bolesnih stanja) povezanih s korištenjem pšenice i njezinih proizvoda: celijakija, alergija na pšenicu i necelijakična preosjetljivost na gluten.

Celijakija
: Već sam u svojim prethodnim tekstovima pisala o celijakiji, no idemo se podsjetiti o čemu se radi. Dakle, celijakija je autoimuna bolest koja nastaje kod predisponiranih osoba prilikom konzumiranja pšeničnog glutena, a manifestira se u atrofiji (“propadanju”) crijevnih resica, pojačanju crijevne popustljivosti, malnutriciji i pojavi drugih ekstraintestinalnih bolesti (“izvancrijevna” manifestacija bolesti). Najčešće su prisutne “crijevne” tegobe u vidu proljeva, nadutosti, bolova u trbuhu, izrazite nadutosti, dok su ekstraintestinalne tegobe individualne.

Alergija na pšenicu
: Karakterizirana je aktivacijom IgE imunološki posredovanog odgovora na određene sastavnice pšenice, a najčešće se manifestira dišnim i probavnim simptomima.

Necelijakična glutenska preosjetljivost: Ako je dijagnostičkom obradom isključena celijakija, a osoba zamjećuje poboljšanje tegoba (crijevnih i “izvancrijevnih”) po isključenju pšenice i pšeničnih proizvoda, radi se o necelijakičnoj glutenskoj preosjetljivosti.

Sindrom nadražajnog crijeva (IBS-“Irritable bowel syndrome”) predstavlja veoma učestali problem današnjice. Najčešće se manifestira probavnim tegobama u smislu nadutosti, bolova u trbuhu, proljevima i/ili zatvorom, umorom i iscrpljenošću. Dijagnostičkim metodama je isključena upalna bolest crijeva.

Sindrom nadražajnog crijeva i celijakija – sindrom preklapanja ili nešto drugo?

Kao što se može zaključiti iz prethodnih redaka, simptomi celijakije i IBS-a su dosta slični. S obzirom na to da se dijagnostika IBS-a bazira prvenstveno prema Rimskim III kriterijima (nakon što je isključena upalna bolest crijeva), postavlja se pitanje je li kod određenih osoba previđena celijakija, zbog čega ih se otpušta s dijagnozom IBS-a? Bitan podatak je da i osobama oboljelim od celijakije te onima s IBS-om “smetaju” pšenični proizvodi, ali po sasvim drugom principu – osobama s celijakijom probleme stvara gluten, dok onima sa sindromom nadražajnog crijeva problem stvara ugljikohidratni polimer-fruktan (u pšenici).

S obzirom na gore navedeno, britansko i američko udruženje gastroenterologa dalo je preporuku za isključenje celijakije kod svih bolesnika s IBS-om, poglavito kod onih s dijareja dominantom kliničkom slikom. Gastroenterolozi preporučuju učiniti “krvne pretrage” na celijakiju te po potrebi biopsiju tankog crijeva.

Nažalost, brojne studije i praćenja bolesnika dovela su do spoznaje da osobe oboljele od celijakije, iako se striktno pridržavaju jedinog lijeka, bezglutenske prehrane, razvijaju popratni sindrom nadražajnog crijeva, zbog čega se došlo do zaključka da celijakija i sindrom nadražajnog crijeva koegzistiraju kod istog pacijenta. Ovaj fenomen se pokušao objasniti činjenicom da, bez obzira na striktno pridržavanje bezglutenske dijete, postoji upala niskog stupnja jednaka onoj koja se vidi kod osoba s IBS-om.

Sindrom nadražajnog crijeva i necelijakična preosjetljivost na gluten

Provedena su brojna istraživanja, s različitim rezultatima, kako bi se otkrio pravi uzrok necelijakične preosjetljivosti na gluten. Veliki broj njih zaključuje kako se zapravo radi o preosjetljivosti na FODMAP sastavnice pšenice (točnije ugljikohidrate fruktane i galaktane), a ne o glutenu. Daljnja istraživanja su potrebna kako bi se potvrdio ili opovrgao ovaj zaključak.

S obzirom na to da je FODMAP dijetoterapijski pristup kod osoba sa sindromom nadražajnog crijeva učinkovit, jednako tako se isti preporučuje i kod osoba s necelijakičnom preosjetljivosti na gluten.

Na kraju zaključujemo da osobe oboljele od celijakije, s obzirom na sličnost simptomatologije kao kod osoba sa sindromom nadražajnog crijeva, mogu “zabunom” ostati nedijagnosticirane u smislu celijakije, dok se kod nekih osoba oboljelih od celijakije može razviti i IBS. Stoga je bitno kod svih osoba s dijagnozom sindroma nadražajnog crijeva učiniti i probir na celijakiju kako bismo izbjegli “zabune” i brojne druge komplikacije koje donosi celijakija, ako nije na vrijeme prepoznata.

Što se tiče necelijakične preosjetljivosti na gluten, i dalje nema točne spoznaje je li gluten taj koji izaziva smetnje ili se radi o fruktanima i galaktanima iz pšenice. No, kako god bilo, i dalje se preporučuje bezglutenska prehrana i kod osoba s necelijakičnom preosjetljivošću na gluten, kao i kod onih sa sindromom nadražajnog crijeva.

Izvori:
1. Losowsky MS. A history of coeliac disease. Dig Dis 20008
2. Martin S. Against the grain:an overview of coeliac disease. J AmAcadNurse Pract. 2008
3. Aziz I. Sanders DS. Emerging concepts:from coeliac disease to non-coeliac gluten sensitivity. Proc Nutr Soc. 2012
4. Manseuto P, Seidita A, D’Alcamo A, Carroccio A-Non coeliac gluten sensitivity, literature review. J.Am Coll Nutr. 2014

www.nutrifito.hr

Total
1
Shares
1
0
0
Alenka Brozina, dr. med.
Alenka Brozina, dr. med.

Internistica Alenka Brozina, dr. med., bavi se proučavanjem utjecaja prehrane na ljudski organizam i zdravlje. Završila je brojnu stranu i domaću poslijediplomsku edukaciju iz dijetoterapije, kliničke prehrane, sportske medicine i sportske kardiologije, a ljubav prema fitoaromaterapiji produbljuje u školi fitoaromaterapije dr.sc. Stribora Markovića.

Prethodni članak
  • Kolumne

Energija žrtve ili spremnost na promjene – kako ti pristupaš životnim izazovima?

  • Posted on 21. kolovoza 2017.26. travnja 2019.
  • Autor: Tomislav Tomić
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Kolumne

Metvica – poznajemo li bilje zaista?

  • Posted on 23. kolovoza 2017.26. travnja 2019.
  • Autor: Pina Žilić
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Kolumne

Sanja Tatalović: “Strah je kukavica, a za pobjedu nad kukavicom treba biti odlučan i hrabar”

  • Posted on 17. veljače 2021.17. veljače 2021.
  • 4 min
  • Autor: Sanja Tatalović
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Maja Obrovac Glišić: “I ljubav i zdravlje putuju kroz želudac”

  • Posted on 9. veljače 2021.9. veljače 2021.
  • 5 min
  • Autor: Maja Obrovac Glišić, mag. nutr.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Gubitak masnog tkiva: Koliko je zapravo (ne)bitna brojka na vagi?

  • Posted on 3. veljače 2021.3. veljače 2021.
  • 7 min
  • Autor: dr. sc. Sebastijan Orlić
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Tomislav Tomić: 3 pitanja pomoću kojih ćete otvoriti novo životno poglavlje

  • Posted on 27. rujna 2020.25. rujna 2020.
  • 4 min
  • Autor: Tomislav Tomić
  • Foto: unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Alenka Brozina, dr. med.: 10 pitanja koja izluđuju oboljele od celijakije

  • Posted on 25. rujna 2020.25. rujna 2020.
  • 3 min
  • Autor: Alenka Brozina, dr. med.
  • Foto: unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Frane Herenda, mag.pharm.: “Adaptiraj se uz adaptogene”

  • Posted on 24. rujna 2020.24. rujna 2020.
  • 3 min
  • Autor: Frane Herenda, mag. pharm.
  • Foto: pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Tomislav Tomić: Kako s lakoćom dobiti ono što želite?

  • Posted on 15. rujna 2020.15. rujna 2020.
  • 7 min
  • Autor: Tomislav Tomić
  • Foto: unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Mozak u službi preživljavanja: Ima li promjene bez patnje?

  • Posted on 26. svibnja 2020.26. svibnja 2020.
  • 3 min
  • Autor: Tomislav Tomić
  • Foto: unsplash
Najnovije
  • Vikend u Gorskom Kotaru: Kuće za odmor koje će vas oduševiti

    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • 3 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Bez laktoze: 3 deserta koja ćete s guštom pripremiti, a još slađe pojesti

    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • 2 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Tjeskoba nakon prekida veze: Kako znati je li prekid bio ispravna odluka?

    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • 4 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Kako ojačati imunitet? Istražili smo najučinkovitije načine

    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • 4 min
    • Foto: Hug Your Life Promo
    Pročitaj
  • Wellness na poslu: Kako biti zadovoljan i zdrav na radnom mjestu?

    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
Instagram
Izdvojeno
  • 1
    Vege burger – recept kojeg će htjeti isprobati svi (ne)vegetarijanci
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 2
    Usporite i vratite ravnotežu pomoću ove joga rutine
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 3
    5 inspirativnih književnih djela koja morate pročitati
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 4
    Ulje crnog kima – prirodom protiv alergija i dišnih smetnji
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • 5
    Danica Zorin Mijošek: “Istraživanje prirodnih sastojaka i njihova primjena moja je strast”
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Privatna arhiva

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
156
Najnovije objave
  • Migrena i glavobolja: Obratite pažnju na faktore koji ih potenciraju
    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • Foto: Pexels
  • Zdrava i bujna kosa: Nekoliko koraka do savršene frizure
    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • Foto: Pexels
  • Falkensteiner Lido – nova investicija poznatog hotelskog lanca
    • Posted on 17. veljače 2021.17. veljače 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • Zaštićeno: Stres: Biljkama protiv najvećeg neprijatelja današnjice
    • Posted on 17. veljače 2021.17. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.