Posadite tibetanski Goji u svom vrtu

Viđali ste osušene goji plodove u trgovinama zdrave hrane i negdje pročitali priču o ovom supervoću? Znate li da ovaj grm možete posaditi i u svom vrtu?

Ovo je opis
Objavljeno: 02.09.2011.


Goji (Lycium barbarum i Lycium chinense) biljka iz porodice Solanaceae je grm koji naraste do tri metra u visinu, cvate cijelo ljeto i tek ujesen daje svoje prve plodove za koje iskusni vrtlari savjetuju da se ne ubiru rukom nego tresu s grmića.

Plodovi Goji proglašeni su 2008. godine u  Time magazinu super voćem što doista odgovara istini,  iako se pravi rezultati antioksidativnog djelovanja ne podudaraju s člancima koji tvrde da se radi o plodu koji je zauzeo prvo mjesto ORAC ljestvice (Oxygen Radical Absorbance Capacity) koja mjeri antioksidativna svojstva voćaka i drugih biljaka.

Oralno se Goji uzima kod dijabetesa, hipertenzije, vrućice, malarije i karcinoma. Poboljšava cirkulaciju, erektilnu disfunkciju, vrtoglavice i dobar je tonik za zamućen vid, degeneraciju makule i druge probleme s očima. 
 
Oralno se koristi u ojačavanju mišića i kostiju te kao tonik srca, jetre i bubrega. Oralno uzeti plodovi smanjuju znojenje, žeđ, iritabilnost, krvarenje iz nosa itd. 
 
Plodovi se jedu sirovi, suše se, a okusom podsjećaju na grožđice. Od njih se pripremaju  čajevi i sokovi, likeri i ostali napitci, a mogu se koristiti i kao dodatak jelima od mesa, salatama itd.
 
 
Kako posaditi Goji?
 
Za sadnju Goji grma, iskusan uzgajivač ovih sadnica, Željko Avar iz Varaždina, savjetuje slijedeće:
1. Sadnja goji sadnica
Goji vole puno sunca pa ih je najbolje posaditi na mjestu koje je cijeli dan obasjano suncem. Sadnja se vrši od 20.04. – pa sve do kasne jeseni. Ako se sadi kroz ljeto, sadnice teba češće zalijevati.
 
Najbolja je zemlja s pH 6,5 na više. Nikako ih ne saditi uz crnogoricu jer ona stvara kiselo tlo.
Sade se u jame veličine 40x40x40 cm, na razmaku od cca. 1 m jedna od druge. Na dno jame staviti gnojivo (dobro istruljeno stajsko gnojivo ili dehidrirano stajsko gnojivo u peletima). Na gnojivo vratimo iskopanu zemlju tako da jama ostane duboka cca. 15-20 cm, a ispod sadnice stavimo substrat (humusnu zemlju sa što većom pH vrijednosti).
 
Malo substrata stavimo i uz sadnicu, a ostalo zatrpamo iskopanom zemljom. Cijelu površinu koju smo iskopali dobro zalijemo. Uz biljku možemo staviti štap i vezati je lagano uz njega. Kada je biljka mlada, obavezno je treba redovito zalijevati. Preporučujemo folijarnu prihranu biljke dva puta mjesečno. Svaku jesen i proljeće obavezno je gnojenje biljke (površinsko).
 
 
2. Savjeti za obrezivanje 
 
U ljeti kada kada svjetlo, temperatura i voda odgovaraju njenim potrebama za rastom i razvojem, goji vrlo brzo raste. Kad ga ne bi obrezivali, goji stablo bi ružno izgledalo i imalo lošu strukturu i oblik te bi to umanjilo prinos.
U pokrajni Ningxia u Kini (domovini goji biljke), goji stablo se tradicionalno obrezuje da poprimi oblik kišobrana. Zadnjih godina postoje i dva nova modela kako bi se urod poboljšao. Ta dva modela su model s tri razine i cilindrični model.
Obrezivanje goji biljke je ključni čimbenik u uzgoju.
Evo nekih savjeta:
 
 Obrezivanje u prvoj godini
 
a. Ostavite najveću zdravu mladicu kao glavni trup. Uklonite sve bočne mladice ispod 50 cm.
 
b. Kada dosegne 60 cm visine, skinite vršak glavne stabljike da potaknete rast bočnih grana.
 
c. Za svaku novu bočnu granu koja ima kut 45 stupnjeva od glavne stabljike, uklonite ih. Ostavite 3-4 bočnih mladica s kutom od 45 stupnjeva od glavne stabljike.
 
d. Nakon što sve preostale bočne mladice narastu i dosegnu 30 cm dužine, ako od vrha glavne stabljike na kojoj je skinut stari vršak koji je rastao ima što raste prema gore, ostavite najveću stabljiku za drugu godinu.
 
 
 
Izvori: Natural Medicines Comprehensive Database 
           www.gojisadnice.com
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Naturala.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Nokia | Twitter | Facebook

Foto: www.gojisadnice.com
Komentari
zvrnda 08.05.2012

dali može iz ovog ploda što se ubire niknuti nova biljka?Da biste mogli komentirati članke morate biti registrirani korisnik. Registrirajte se ovdje.

Mršavljenje

Do tijela iz snova
Paprena dijeta je novi proizvod na tržištu koji sadrži sinergiju visoko potentnih... više
 
10 dana do zdravlja
Prije 19 dana Zdravstveni program provode vrhunski liječnici za onkologiju, endokrinologiju, debljinu, ortopediju, dijabetes i... više
Zdrav metabolizam za zdravu
Prije 31 dana Pokušali ste sve, od zdrave prehrane i brojanja kalorija do pojačanih fizičkih... više

Zdravo & fino

Unesite zadovoljstvo u svoju
Iskusi inovativnost i praktičnost Gorenje pećnica uz koje će baš svako tvoje... više
 
Uz Gorenje kuhajte kao
Prije 13 dana Unesite zadovoljstvo u svoju kuhinju, pripremajte neoholjivo ukusna jela i otputujte s... više
Namazi i umaci -
Prije 13 dana Nova zbirka recepata u izdanju Planetopije... više

Hrana kao lijek

Domaći gusti sok od
Ekološko voće u tili se čas može pretvoriti u ukusan sok koji... više
 
Može li se živjeti
Prije 234 dana Znamo da se trebamo hraniti zdravo, no umjesto da otkrijemo kako, vrlo... više
Sirup od bazge
Prije 261 dana Receptura za sirup od bazge... više
Kolumne
Vaši članci
Pošalji svoj tekst i objaviti ćemo ga na portalu u rubrici Vaš kutak
pogledaj sve
Naturala Anketa

Koja sladila koristim?