Kuhari.com i Igor Petek nude vam recept za ukusni zapečeni grah s povrćem i slaninom. Ova mahunarka neutralnog je okusa i zbog toga se odlično kombinira s različitim namirnicama i začinima, a dostupnost tijekom cijele godine njegovu široku primjenu pri kuhanju. Iskoristite ovu ideju za nedjeljni ručak i oduševite svoje ukućane bogatstvom različitih povrtnih okusa.
Sastojci za 2 osobe:
– suncokretovo ulje (po potrebi)
– 10 dkg slanine
– 2 srednje velika luka
– 15 dkg celera
– 15 dkg mrkve
– 15 dkg svježe paprike
– 1 žlica glatkog brašna
– 1 žlica crvene mljevene paprike
– 1 konzerva crvenog graha (manja)
– 1 konzerva bijelog graha (manja)
– 1 žlica češnjaka u granulama
– po želji papra
– po potrebi vode
– 1 rajčica (srednja)
– 1/2 šake peršina
– 3 listića ljute crvene paprike
Priprema:
Na vrelo ulje dodajte sitno sjeckanu slaninu i ubacit sitno sjeckani luk čim slanina pusti miris.
Nakon što se luk lijepo zažuti, dodajte mu sitno sjeckani celer, zelenu i crvenu papriku te mrkvu. Pirjajte narednih desetak minuta dok vam povrće ne omekša.
Nakon toga dodajte malo glatkog brašna i dobro promiješajte da se zaprži, a potom začinite s crvenom mljevenom paprikom.
Dodajte crveni i bijeli grah te sve začinite češnjakom i paprom te promiješajte.
Sve zajedno podlijte vodom – da dođe do vrha graha. Pustite da se krčka sljedećih 10-ak minuta uz povremeno miješanje.
Ubacite sitno sjeckanu rajčicu, peršin i dva ili tri listića ljute crvene paprike. Promiješajte i prebacite sve u vatrostalnu posudu koja tada ide na 10-ak minuta u pećnicu na 200°C.