Puding od chia sjemenki ukusan je i zdrav doručak, a kod pripreme ujutro se i uštedi vrijeme jer glavni dio odradite večer prije. Da biste napravili puding od chia sjemenki, jednostavno pomiješajte chia sjemenke s tekućinom u obliku mlijeka ili jogurta po vašem izboru (ja biram mliječni kefir), a zatim ostavite u hladnjaku preko noći.
Jedna od najboljih stvari kod pudinga od chia sjemenki je baš ta raznolikost, možete ga prilagoditi na toliko načina.
Prilagodljiv na mnogo načina
Napravite ga s bademovim mlijekom, kokosovim mlijekom ili bilo kojim drugim mlijekom po vašem izboru, jogurtom ili mliječnim kefirom i možete dodati svoj omiljeni zaslađivač, poput meda, javorovog sirupa… Također možete dodati dodatke poput svježih bobica, sjeckanih orašastih plodova ili granole, kako bi mu dali dodatni okus i teksturu.
Chia sjemenke su odličan izvor vlakana, proteina i omega-3 masnih kiselina, što ih čini odličnim sastojkom za zdrav doručak. Puding od chia sjemenki ne samo da je ukusan, već je i vrlo zdrav. Chia sjemenke su izvrsni izvor vlakana, koje mogu pomoći u regulaciji razine šećera u krvi i poboljšanju probave. Također su bogate proteinima i omega-3 masnim kiselinama, koje mogu pomoći u smanjenju upala.
3 ukusna prijedloga za uživanje u doručku
Donosim vam tri ukusna prijedloga kako složiti puding u kojem će uživati svi vaši okusni pupoljci.
Za sva tri recepta sam koristila isti omjer chia sjemenki i mliječnog kefira – 200 ml mliječnog kefira i 30 g chia sjemenki. Kefir i chia sjemenke pomiješajte u staklenoj posudi, zatvorite ju i ostavite preko noći u frižideru. Kefir s chia sjemenkama izvadite iz frižidera ujutro, a u nastavku su tri prijedloga što dodati:
Torta od mrkve – Prvo naribajte 1 mrkvu. U puding dodajte ½ čajne žlice cimenta pa naribanu mrkvu. Sve dobro pomiješajte pa zasladite s medom ako vam treba dodatne ‘slatkoće’. A za više ‘biskvitni’ okus, u kefir, noć prije, dodajte i dvije jušne žlice zobenih pahuljica (uz chia sjemenke).
PB&J – Maslac od kikirikija i džem je inspiracija za ovu kombinaciju. U puding dodajte šaku malina pa ih dobro ispasirajte vilicom i povežite s pudingom. Zatim dodajte 2 čajne žlice maslaca od kikirikija.
Čokolada i banana – Ispasirajte bananu i dodajte ju u puding. Čokoladu možete otopiti pa preliti preko pudinga s bananom ili natrgati na kockice i dodati u puding za više hrskav okus.
Uživajte u okusima!
Pročitaj i ovo:
- Vedrana Orlović: Sočni kolač s kokosovim brašnom – najfiniji bezglutenski kolač ikad!
- Vedrana Orlović: Jaffa trifle – osvježavajući desert u čaši
- Vedrana Orlović: Kolač od palente i mandarina