Jačanje imunološkog sustava bi nam uvijek trebao biti prioritet, a kada to postaje nešto neizbježno, tragamo za dodatnim načinima njegovog očuvanja. Osim zdravog načina života koji uključuje redovito kretanje i tjelovježbu, dovoljno sna i što je manje živciranja moguće, prehrana igra jednu od važnijih uloga. Osim zdrave i uravnotežene prehrane, postoje i tri osobito dobre namirnice koje će čuvati naš imunitet u svako doba dana, tvrdi nutricionistkinja Maya Feller.
1. Klementine
Njihove su prednosti jednake onima koje nude naranče, ali upakirane u manjim i slađim paketima. Pune su vitamina C za kojeg već znamo da je jedan od glavnih junaka za očuvanje imuniteta. Klementine su sjajan antioksidans koji pomaže u protjerivanju slobodnih radikala, a u vrijeme kada smo izloženi raznim virusima, i najmanja doza vitamina C je nevjerojatno korisna.
2. Đumbir
Đumbir ste vjerojatno koristili u smirivanju želuca, ali on u sebi krije mnogo više prednosti. Među njima se osobito ističe sposobnost pomaganja organizmu u borbi protiv infekcija i ublažavanje bolova u zglobovima i mišićima – što je čest simptom mnogih bolesti i virusa. Napravite čaj ili sok od đumbira ili ga grickajte sirovog.
3. Češnjak
Osim što prožima globalnu kuhinju, nalazi se na popisu namirnica koje podržavaju imunološku zaštitu. Ima veliku ulogu kod prevencije bolesti, a svakodnevnom konzumacijom pomaže organizmu u obrani od neželjenih promjena i bolesti. Alicin u češnjaku uništava bakterije, a u spoju s đumbirom ili vitaminom C predstavlja pravu „imunološku bombu“.
Pročitaj i ovo:
- Stručnjak za infektivne bolesti: Ovo su 3 važna načina za jačanje imuniteta
- Podrška imunitetu – baš kad vam treba
- Ulje crnog kima – prvi izbor za snažan imunitet i borbu protiv alergija
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life i uživaj u inspirativnim tekstovima koji mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life? Pročitaj ih online!