Ljetne vrućine su na svom vrhuncu. Ako se pitate kako si skratiti duga vrela podneva – mi imao rješenje. Umjesto da pasivno gledate televiziju ili čitate svoje omiljeno štivo, zašto ne biste svoje ukućane razveselili ukusnom neodoljivom tortom od jagoda i mascarponea? Priprava ovo deserta doista je jednostavna
Koliko, uvjerit ćete se sami kada pročitate kako Nikolina Dianežević s portala Kuhari.com spravlja tortu od jagoda s mascarponeom!
Priprema
– Pećnicu zagrijati na 180°C. Kalup za pečenje promjera 26 cm obložiti po dnu papirom za pečenje.
– Odvojiti bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke istući u čvrsti snijeg s prstohvatom soli, nakon što je već očvrsnuo dodati postupno šećer i vanilin šećer. Nakon 5-10 min miksanja da se stvori čvrsti beze, dodati jedno po jedno žumanjke.
– Pomiješati brašno, gustin i prašak za pecivo, prosijati te umiješati pjenjačom lagano u smjesu od bjelanjaka.
– Staviti u kalup, poravnati i peći oko 20 min. Kad se ohladi prerezati na pola i oba biskvita natopiti mješavinom mlijeka i likera od naranče (po želji).
Krema
– Staviti želatinu u hladnu vodu da omekša. Jagode operite te 10-tak odvojite za ukrašavanje, 100 g ispasirajte u pire, a ostatak nasjeckajte na ploškice.
– Mikserom izmiješajte svježi sir, mascarpone, šećer, vanilin šećer i limunov sok.
– Želatinu ocijedite i otopite na laganoj, laganoj vatri cijelo vrijeme miješajući. Pazite da vam ne zagori!
– Odvojite par žlica sirne smjese i prvo u to umiješajte želatinu, a zatim tu smjesu umiješajte u ostatak. Odvojite 1/4 tako pripremljene kreme za ukrašavanje (možete ju staviti u dersir vrećicu).
– U ostatak umiješajte pire od jagoda kako bi dobili barbie rozu kremicu.
Slaganje torte
– Oko prvog ohlađenog i natopljenog dijela biskvita zatvorite obruč od torte.
– Stavite na to pola roze kreme i u nju utisnite onaj dio jagoda koji ste narezali na ploškice.
– Na to ide drugi dio biskvita, a zatim stavite tortu u hladnjak na sat vremena. Preostalu kremu ostavite na sobnoj temperaturi da se ne stisne do kraja.
– Nakon sat vremena izvadite tortu iz obruča i premažite sa svih strana ostatkom roze kreme.
– Ukrasite jagodama i bijelom kremom koju ste sačuvali u dresir vrećici.
– Još malo ohladite, najbolje preko noći.