Pretilost i prekomjerna tjelesna masa postali su epidemija 21. stoljeća. Upravo iz ovog razloga u tijeku su brojna istraživanja s ciljem boljeg razumijevanja etiologije i patogeneze pretilosti. U posljednjih nekoliko godina sve je više znanstvenih istraživanja koja ukazuju na povezanost sastava crijeva mikrobiote i pretilost.
Naime, naš probavni sustav koloniziran je s više od tisuću vrsta bakterija, a dominantne bakterije pripadaju obitelji Bacteroidetes, Firmicutes i Actinobacteria. Bakterije koje su dio crijevne mikrobiote obavljaju različite funkcije, a njihova pravilna kvantitativna i kvalitativna struktura podupire homeostazu cijelog organizma. Međutim, mikrobiotski profil u gastrointestinalnom traktu pod utjecajem je mnogih unutarnjih i vanjskih čimbenika što može dovesti do razvoja mnogih bolesti.
Međutim, točni mehanizmi koji povezuju promjene u mikrobni sastav i razvoj pretilosti ostaju nejasni. Vjeruje se da crijevna mirkobiota doprinosi pretilosti kroz kroničnu upalu niskog stupnja, prekomjerno nakupljanje lipida, metabolički poremećaj i inzulinsku rezistenciju.
Danas je već opće poznato da upotreba probiotika modulira crijevnu mikrobiotu, a povećanjem broja bakterija iz vrste bifidobakterija i laktobacila dolazi do povećane produkcije srednjelančanih masnih kiselina. Isto tako, probiotici utječu na apetit i homeostazu energije, a pokazalo se da neke od gore navedenih vrsta proizvode konjugiranu linolnu kiselinu koja djeluje na tjelesnu masu poboljšanjem metaboličke energijske potrošnje i lipolize.
Poznato je i da pojedine probiotičke kulture pridonose smanjenju apetita potičući lučenje adiponektina i leptina te da djeluju na smanjenje veličine adipocita. Sve ove studije i nalazi upućuju na to da bi primjena specifičnih probiotičkih sojeva mogla imati budućnost u liječenju prekomjerne tjelesne mase i pretilosti.
Od 21. do 23. studenoga u Hotelu Westin u Zagrebu održat će se 9. Međunarodni kongres nutricionista, koji će okupiti više od 300 sudionika, a osim nutricionista tu će biti i stručnjaci različitih grana znanosti od medicine, farmacije, kineziologije, prehrambene tehnologije, agronomije do psihologije. Više informacija o ovom događaju, čeka vas ovdje.
Pročitaj i ovo:
- Ne propustite 9. Međunarodni kongres nutricionista
- Savjet nutricionista: Smanjite rizik od demencije uz ova pića i namirnicu
- Odobrili nutricionisti: Ovaj brzi trik u trenu poboljšava okus kave