Jabuke i limuni su dvije najčešće voćke na našem stolu i u kolačima. Dok sam bila dijete, mama je upravo u ovo vrijeme uvijek radila pitu od jabuka, onu s prhkim tijestom i onu s mekanim, a to radi i danas. Otkako znam za sebe, ona to ponavlja svake godine.
Mirisi jabuke i cimeta oduvijek su mi bili asocijacija jeseni i sjećam se da bi se uvijek danima nakon ispečene pite zadržali u kući.
Jabukama nisam gulila koru, ali slobodno je možete oguliti. Možete ih i deblje rezati (moje kriške su bile oko 5 mm debljine), možete umijesto kokosovog mlijeka koristiti slatko vrhnje, možete dodati cimet… Jabuke su zbilja za svaku kombinaciju 🙂
Tart od jabuka
(za 1 tart, 24 cm)
Potrebni sastojci:
Za tijesto:
– 240 g glatkog pšeničnog brašna
– 3 žlice kristal šećera
– 4 žlice prženih mljevenih lješnjaka
– 100 g maslaca, sobne temperature
– prstohvat soli
– 5 žlica hladne vode
Za nadjev:
– 3 veće (kiselije) jabuke, očišćene i narezane na kriške
– 2 velika jaja, lagano razmućena vilicom
– 120 ml kokosovog mlijeka (ili slatkog vrhnja)
– 60 g kristal šećera
– 1 limun, ribana korica
Priprema:
Za pripremu tijesta pomiješajte brašno s soli i šećerom, dodajte mljevene lješnjake (koje ste prethodno popržili na tavici bez ulja, a potom istraljali krpom da im skinete kožicu), te maslac narezan na listiće. Tijesto dobro izmrvite rukama da se maslac fino „otopi“ u tijestu, a potom dodajte vodu, žlicu po žlicu dok ne dobijete fino tijesto. Tijesto izvadite iz zdjele i premijesite ga par puta, a potom ga oblikujte u obliku diska, zamotajte u plastičnu vrećicu i ostavite u hladnjaku oko 30 minuta.
Kada je tijesto odstajalo, izvadite ga iz hladnjaka pa ga na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte na tanko, u veličini vašeg kalupa za tart. Tijesto prethodno nožem odvojite od radne površine ako se slučajno zalijepilo, a potom ga rukama ili pomoću valjka za tijesto prebacite u kalup za tart. Podignite ivice tijesta uz kalup, fino ga utisnite rukama, pa vilicom nabodite dno tijesta.
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Za pripremu nadjeva, jabuke narežite na tanke kriške (možete ih i oguliti), a jaja razmutite s koricom limuna i kokosovim mlijekom.
Kriške jabuka poredajte po sirovom tijestu, a potom ih prelijte s smjesom koju ste prethodno razmutili.
Pecite oko 30 minuta, ili više, dok tijesto ne poprimi zlatnožutu boju, a jabuke budu mekane, a nadjev pečen. Prije nego tart izvadite iz pećnice, provjerite da li je pečeno.
Poslužite hladno.
Napisala: Maja Matus