Pravu voćnu poslasticu pripremili su naši prijatelji Kuhari.com, s portala posvećenog svim ljubiteljima kulinarskih delicija – kako amaterima, tako i profesionalcima. Među mnoštvom prijedloga odabrali smo recept za tarte s borovnicama i trešnjama Žakline Troskot.
Sastojci
Za 6 osoba potrebno je:
Tijesto
– 130 g brašna
– 60 g maslaca
– 1 žumanjak
– 1 prstohvat soli
– 40 g šećera u prahu
Nadjev
– 4 jaja
– 200 g milerama
– 200 ml mlijeka
– 220 g šećera
– 500 g trešanja
– 200 g borovnica
– 70 g lješnjaka
Priprema
Brašno, maslac omekšan na sobnoj temperaturi, žumanjak, sol i šećer u prahu ručno promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Formirajte kuglu i ohladite pola sata u hladnjaku.
Pjenjačom razmutite jaja te redom dodajte i nastavite umješavati mileram, mlijeko i šećer dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
U drugoj posudi pomiješajte očišćene trešnje, borovnice i kratko tostirane usitnjene lješnjake.
U međuvremenu ohlađeno tijesto pobrašnite, razvaljajte i prebacite u namašćeni i pobrašnjeni kalup.
Dobro ga rasporedite, utisnite i dignite rub 1cm uz stijenke kalupa kako bi kasnije kolač lakše vadili i rezali.
Tijesto probodite par puta vilicom i pecite 10 minuta u pećnici na 160°C.
Po tijestu rasporedite pripremljeno voće i sve zajedno zalijte nadjevnom smjesom (pola od ukupne količine).
Pecite 15 minuta na 160°C.
Izvadite iz pećnice i za kraj zalijte ostatkom smjese te nastavite peći pola sata na 160°C.
Servirajte sa sladoledom od vanilije ili šlagom.