Dehidriranje ili sušenje namirnica brz je, jednostavan i zdrav način čuvanja voća i povrća, uz dodatnu prednost uštede novca. Kupovina zamrznutog voća i povrća nije uvijek najisplatljivija opcija, što zbog zdravstvenih, što zbog ekonomskih razloga, dok spremanje smrznutog voća i povrća u zamrzivač zauzima mnogo prostora te troši električnu energiju. Osim u dehidratoru, namirnice je moguće sušiti u plinskoj ili električnoj pećnici te na svježem zraku.
Dehidriranje namirnica jednostavna je metoda konzerviranja hrane koja uklanja vlagu i time onemogućuje razvoj mikroorganizama, istodobno koncentrirajući okus i miris namirnica. Temperatura dehidratora može se namjestiti po želji pa će sušeno voće i povrće zadržati sve enzime, vitamine i minerale koji se u njemu nalaze.
U dehidratoru možete osušiti voće te ga tijekom cijele godine koristiti kao dodatak palačinkama, kolačima, műsllima ili smoothijima. Dehidrirano povrće izvrsno se slaže s tjesteninom te kao dodatak umacima i juhama. Ako ste na sirovoj prehrani, dehidrator će vam ubrzo postati glavni saveznik u kuhinji, uz bok blenderu i sokovniku, pogotovo u zimskim mjesecima kad svježe voće i povrće postane teže dostupno.
Možete dehidrirate različite vrste voća i povrća, a ja sam se poigrala s nekoliko namirnica pa vam donosim neke od prijedloga.
Banane – slatke i pune prirodnog voćnog šećera. Obavezno kupujte zrele, točkaste banane i takve su jedine dobre za sušenje. Banane su najbolje, kada ih sušite doma u dehidratoru ili na laganoj temperaturi do maksimalno 50 stupnjeva. Stavite ih direktno na mrežu ladice dehidratora tako da zrak cirkulira jer će prije biti gotove. Narežite ih na kolutove kao čips ili uzdužno. Ja sam ih rezala i na sitne kockice koje sam poslije koristila u műsllima. Probajte i uživat ćete. Jednostavno je i zdravo.
Breskve su tako sočne i slatke, prekrasan dar prirode u ljetne dane. Uvijek je najbolje jesti zrelo sočno svježe voće. Malo sam istraživala i došla do ideje da napravim čips od bresaka. Ispale su tako neodoljivo posebne i ukusne. Probajte! Narežite breskve tanko na mandolini i sušite u dehidratoru na 42 stupnjeva cca 8 sati ili do hrskavosti.
Na isti način možete sušiti jagode, kivi, šljive, marelice, eko ili organske korice naranče, ananas, banane, jabuke…Jabuke narežite na kriške i prije dehidriranja ih potopite u litri vode u kojoj ste ocijedili jedan limun. Ocijedite, osušite, pospite ih cimetom i stavite u dehidrator.