Miris domaće šunke u kruhu koji se širi kućom jedan je od najljepših znakova da je Uskrs pred vratima. Ova mekana, mirisna i topla poslastica nezaobilazan je dio blagdanskog stola u mnogim domovima – i to s dobrim razlogom. Osim što izgleda impresivno, šunka u kruhu je jelo koje spaja tradiciju i užitak u svakom zalogaju.
Iako se može činiti zahtjevnom za pripremu, uz dobar recept i malo dobre volje, ovu uskrsnu deliciju možete s lakoćom napraviti i vi. Za razliku od klasične kuhane šunke s jajima i francuskom salatom, šunka u kruhu donosi nešto posebno – onu dozu svečanosti i domaće topline koja oduševljava baš svakoga za stolom.
U nastavku vam donosimo detaljan recept za savršenu šunku u kruhu – blagdanski klasik u kojem će vaša obitelj uživati.
Recept za šunku u kruhu
Sastojci za tijesto:
- 1 kg pirovog brašna
- 1,5 kg šunke od buta
- 1 svježi kvasac
- pola žličice šećera
- 2 dl ulja
- 6 dl toplog mlijeka
- 1,5 žlica soli
- 1 žličica mljevenog kima
- 1 žlica meda
- 1 jaje (za premazivanje)
Priprema:
Prvo stavite kuhati šunku. Kuhanje šunke ovisi o njenoj težini – ako je teška 1,5 kg, kuhajte je otprilike 1,5 sat. Za to vrijeme možete pripremiti tijesto. Pomiješajte kvasac, šećer i malo toplog mlijeka te ostavite na toplom 10-ak minuta da se sastojci prožmu. Za to vrijeme u pirovo brašno dodajte 1 žlicu mljevenog kima i meda te pomiješajte zajedno s kvascem, šećerom i mlijekom. Pokrijte tijesto i pustite da odmara oko sat vremena kako bi se diglo.

Tijesto zatim razvaljajte na debljinu od oko 1,5 cm, a prije nego što mu dodate šunku, premažite je jajetom. Omotajte šunku tijestom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 ˚C oko sat vremena. Kad se kruh ispeče, premažite ga uljem, a prije konzumiranja pričekajte da se ohladi. U slast!
Pročitaj i ovo:
- Pavlova torta s jagodama za opušteni Uskrs s obitelji
- Svjetlucave pisanice bojane u vinu učinit će vaš uskrsni stol još posebnijim
- Kako prirodno obojati jaja za Uskrs: 5 trikova za najljepše pisanice







