Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
  • Može li nam kombucha zaista pomoći da smršavimo?
    • Posted on 14. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • Foto: canva
  • Otkrij trik za pametnije skrolanje i nauči kako mudro koristiti tehnologiju bez besmislenog gubljenja vremena
    Skrolanje s ciljem: 5 koraka za pametnije korištenje ekrana
    • Posted on 14. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • Anita Martinović gledatelje je osvojila simpatičnom, otvorenom i srdačnom naravi, ali mali dio gledatelja zna da je ova vesela Slavonka...
    Anita Martinović: “Uz kreativnost, iz doma nosim iskrenost i iskonsku snagu žene”
    • Posted on 14. svibnja 2025.14. svibnja 2025.
    • Foto: RTL, Instagram
  • Probudili ste se anksiozni? Otkrivamo nekoliko strategija koje su odobrene od strane stručnjaka, koje će vam pomoći u borbi protiv tjeskobe
    Probudili ste se anksiozni? Evo kako započeti dan ispravno i bez stresa
    • Posted on 14. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • Foto: pexels
  • Voda s limunom: 6 razloga zašto ju vaša koža obožava
    • Posted on 13. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
0
0

Početna stranica Prehrana Zdravi recepti Špageti sa škampima na buzaru

  • Zdravi recepti

Špageti sa škampima na buzaru

Osim što fino kuha i prekrasno fotografira, Maja nas i savjetuje kako na peškariji prepoznati svježe škampe.

  • Posted on 9. rujna 2011.7. listopada 2019.
  • 4 min
  • Autor: Maja Matus
  • Foto: Maja Matus
Total
16
Shares
16
0
0
Total
16
Shares
16
0
0

Buzara je tradicionalni dalmatinski umak pripremljen od bijelog vina, češnjaka i peršina „na crveno“. Ako ste se ikada pitali šta to domaćim ljudima u Dalmaciji znače izrazi „na crveno“ i „na bilo (na bijelo)“, vrijeme je da vam netko kaže da je „na crveno“ tradicionalni način spremanja brujeta, špageta, rižota i općenito sve ribe jer uključuje dodatak soka od rajčice, a najčešće koncentrata rajčice u umak, koji jelo oboji u crveno. Izraz „na bilo“ nešto je novijeg datuma i uključuje dodatak slatkog vrhnja za kuhanje. Finog, laganog okusa, ali i masno.

Ako ste se ikada susreli s dalmatinskim restoranima, zasigurno ste primjetili da nema restorana koji vam neće ponuditi buzaru. Buzara je u restoranima najčešće naručivano jelo, ali pored jastoga sa grilla i riblje plate, najskuplje jelo koje zaista možete brzo pripremiti kod kuće.

Na ovom jelu sam odrasla i veliki sam ljubitelj škampa, a moja baka mi ih je znala  često spremati ljeti. Uvijek dodajem luk u umak jer mi je buzara na taj način boljeg, punijeg okusa, a dok se kuha jednostavno ćete uživati u mirisima bijelog vina i škampa koji će obogatiti svaki kutak vaše kuhinje. Pritom ćete se pitati odakle stiže taj divni miris koji nikada niste okusili i zazubice će vam rasti. A onda, kada je jelo napokon servirano ispred vas, zar nije divno šta je ovo jedno od rijetkih jela koje možete jesti rukama i pritom biti dijete dok se igrate hranom u svom tanjuru?
 
Budite sigurni da ste upotrijebili domaće maslinovo ulje ili ako isto nemate, barem da ulje bude dobre kvalitete, kao i vino. Naravno, i da škampi budu svježi, pa preferiram kupiti ih još dok su živi.
 
Prvi puta kada sam M. poslala na peškariju (ribarnicu) da kupi škampe, nastala je prava avantura jer nekoga ko nema domaći naglasak lako je privarit i svježe zaminit za zaleđene. Doma vas dočekaju škampi iz leda ulovljeni prije tkoznakoliko dana, pa vas čeka i borba s prodavačicom za povrat novca jer kg škampa košta oko 80 kn i niste spremni popustiti. Na kraju dobijete svježe škampe jer je domaće ljude teško privarit, a sve se to na kraju isplati da bi imali fini ručak, koji ste naravno platili iz svog džepa. Svježi škampi imaju lijepu narančastu boju, dok zaleđeni škampi u gornjem dijelu tijela poplave/pomodre pa budu zelenkasti. Već znate po tome da ulov nije jutrošnji i da su čekali na ledu dok se ne prodaju (a šta prodavači često rade. Naime, kada je liti lipo vrime, škampa ima u obilju i onda ne budu skuplji od 40 po kilogramu. Na lošije vrime nitko ne ide u škampe pa se prodaju ka suho zlato). 
Dakle, ako se ikada nađete na peškariji, obratite pažnju na boju škampa 🙂
Spremni? 
 
 
Špageti sa škampima na buzaru
(za dvije osobe)
 
Potrebni sastojci:
 
•         500 g svježih škampa, neočišćenih
•         300 g špageta
•         400 ml suhog bijelog vina
•         1 glavica luka, krupnije narezana
•         3 režnja češnjaka, sitnije narezana
•         60 ml maslinovog ulja, domaćeg
•         2 žlice koncentrata rajčice ili soka od rajčica
•         2 manje svježe rajčice, krupnije narezane
•         ½ limuna, krupnije narezanog
•         40 g krušnih mrvica
•         1 vezica svježeg peršina, sitnije narezanog
•         sol, svježe mljeveni crni papar
 
 
 Priprema:
 
Škampe operite pod mlazom hladne vode pa im očistite crvene „brčiće“ ako želite. Možete ih i očistiti ili očistiti samo dio, ali ja ih preferiram kuhati cijele jer je u tome cijela čar ovog jela.
U manjem loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte krupnije narezani luk pa dinstajte dok luk ne poprimi kristalno bijelo-žutu boju. Dodajte cijele škampe pa ih popržite par minuta bez tekućine, tek toliko da puste miris. Miješajte cijelo vrijeme kako vam luk ne bi izgorio.
Dodajte sjeckani češnjak, peršin, malo soli, koncentrat rajčice i cijelu količinu bijelog vina. Kuhate povremeno protresajući loncem oko 20-30 minuta na srednje jakoj vatri.
Kada su škampi kuhani, dodajte sjeckane rajčice i limun, te krušne mrvice. Dodajte cijele špagete pa kuhajte dok vam se špagete ne skuhaju al dente.
Provjerite slanoću prije nego skinete buzaru s vatre. Ako želite, dodajte još krušnih mrvica za gušći umak, još peršina, soli.
Skuhane špagete s škampima podijelite u dvije zdjelice i pospite s svježe mljevenim crnim paprom, s peršinom ili parmezanom. Poslužite odmah dok  je jelo još toplo.
Jednom kada je jelo ispred vas, dajte mašti na volju i budite jednom dijete za stolom. Dopustite da vam se umak cijedi niz ruke dok čistite repove škampi i pritom uživajte u svakoj minuti predivnog tradicionalnog Dalmatinskog jela 🙂
 
 
Napisala: Maja Matus
www.dalmatiagourmande.blogspot.com
 

 

Total
16
Shares
16
0
0
Prethodni članak

    Zdravo kao – jabuka? Možeš si misliti!

    • Posted on 8. rujna 2011.7. listopada 2019.
    • Autor: Olga Horvat
    Pročitaj
    Sljedeći članak

      Što učiniti s tom alojom?

      • Posted on 10. rujna 2011.9. siječnja 2025.
      • Autor: Andrea Šitum, urednica
      • Foto: Andrea Šitum
      Pročitaj
      Pročitaj i ovo
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Recept za mlijeko od pistacija: ukusno, kremasto i jednostavno

      • Posted on 5. svibnja 2025.5. svibnja 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: Canva
      Započnite dan uz 3 visokoproteinska doručka koji jačaju kožu i poboljšavaju njezin sjaj
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      3 ideje za doručak koji jača i njeguje vašu kožu

      • Posted on 17. ožujka 2025.14. ožujka 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: Pexels, canva
      Maslinovo ulje ili ulje avokada? Otkrijte prednosti i nedostatke oba ulja te saznajte koje od njih najbolje odgovara vašem načinu pripreme
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Maslinovo ulje ili ulje avokada – koje je bolje za kuhanje i zdravlje?

      • Posted on 27. veljače 2025.27. veljače 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: Pexels
      Otkrijte kako napraviti veganske čokoladne pločice s bademovim maslacem – jednostavan i ukusan recept bez pečenja
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Savršen desert bez pečenja: Veganske čokoladne pločice s bademovim maslacem

      • Posted on 24. veljače 2025.24. veljače 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: canva
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Fino i zdravo: 2 recepta za smoothie koji jačaju imunitet i daju energiju

      • Posted on 23. siječnja 2025.23. siječnja 2025.
      • 2 min
      • Autor: pr objava
      • Foto: promo
      Vedrana Orlović podijelila je s nama recept za preukusan kuglof s bananama i rogačem
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Vedrana Orlović: Lagani siječanj uz kuglof s bananama i rogačem

      • Posted on 20. siječnja 2025.20. siječnja 2025.
      • 5 min
      • Autor: Vedrana Orlović
      • Foto: Vedrana Orlović
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Što jesti s humusom: 10 genijalnih kombinacija koje morate isprobati

      • Posted on 17. siječnja 2025.16. siječnja 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: Pexels
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Detoks nakon blagdana: 6 smoothieja koji će vas očistiti od svih toksina

      • Posted on 2. siječnja 2025.3. siječnja 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: pexels
      Croatia Airlines
      Poliklinika Sinteza
      Poliklinika Sinteza
      Najnovije
      • Želite smršavjeti, ali ne ide? Prestanite s ovom jutarnjom navikom!

        • Posted on 13. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
        • 2 min
        • Foto: Pexels
        Pročitaj
      • Sandra Paović: “Ako damo sve od sebe u svakoj situaciji i svaki dan – tada smo životni pobjednici”

        • Posted on 13. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
        • 7 min
        • Foto: privatna arhiva, instagram
        Pročitaj
      • Besplatni self-care rituali koji pozitivno djeluju na psihu

        • Posted on 13. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
        • 3 min
        • Foto: pexels
        Pročitaj
      • Prirodna maska za suhu i ispucanu kosu – potrebna su ti samo 3 sastojka!

        • Posted on 12. svibnja 2025.9. svibnja 2025.
        • 2 min
        • Foto: Pexels
        Pročitaj
      • Bijes u psihoterapiji – od destruktivnosti do osobne snage

        • Posted on 12. svibnja 2025.9. svibnja 2025.
        • 8 min
        • Foto: Pexels, unsplash
        Pročitaj
      Izdvojeno
      • 1
        Može li nam kombucha zaista pomoći da smršavimo?
        • Posted on 14. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
        • Foto: canva
      • Otkrij trik za pametnije skrolanje i nauči kako mudro koristiti tehnologiju bez besmislenog gubljenja vremena 2
        Skrolanje s ciljem: 5 koraka za pametnije korištenje ekrana
        • Posted on 14. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
        • Foto: Pexels
      • Anita Martinović gledatelje je osvojila simpatičnom, otvorenom i srdačnom naravi, ali mali dio gledatelja zna da je ova vesela Slavonka... 3
        Anita Martinović: “Uz kreativnost, iz doma nosim iskrenost i iskonsku snagu žene”
        • Posted on 14. svibnja 2025.14. svibnja 2025.
        • Foto: RTL, Instagram
      • Probudili ste se anksiozni? Otkrivamo nekoliko strategija koje su odobrene od strane stručnjaka, koje će vam pomoći u borbi protiv tjeskobe 4
        Probudili ste se anksiozni? Evo kako započeti dan ispravno i bez stresa
        • Posted on 14. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
        • Foto: pexels
      • 5
        Voda s limunom: 6 razloga zašto ju vaša koža obožava
        • Posted on 13. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
        • Foto: Pexels

      Newsletter

      Prijavite se na naš newsletter

      PRATITE NAS
      0
      0
      Najnovije objave
      • Voda vs. elektroliti nakon vježbanja? Samo voda nije dovoljna. Saznajte zašto su elektroliti ključni za brži oporavak i bolju izvedbu
        Voda vs. elektroliti: Evo što nam zaista treba nakon napornog treninga
        • Posted on 12. svibnja 2025.9. svibnja 2025.
        • Foto: canva, Pexels
      • 10 namirnica koje će vas držati sitima dulje od zobene kaše
        • Posted on 12. svibnja 2025.9. svibnja 2025.
        • Foto: Pexels
      • Majčin dan: 5 načina kako usrećiti mamu ne samo danas, već svaki dan
        • Posted on 11. svibnja 2025.9. svibnja 2025.
        • Foto: Pexels
      • Otkrijte zašto je 'podloga' za tamnjenje mit koji ne štiti vašu kožu, već povećava rizik od raka i ubrzava starenje vaše kože
        Ne, vašoj koži ne treba ‘podloga’ za sigurno tamnjenje – evo i zašto
        • Posted on 9. svibnja 2025.9. svibnja 2025.
        • Foto: Pexels
      O nama
      • Impressum
      • Opći uvjeti korištenja
      • Pravila privatnosti i politika kolačića
      • Kontakt
      Naturala.hr
      • Zdravlje
      • Prehrana
      • Mindfulness
      • Odnosi i veze
      • Ljepota
      • Lifestyle
      • Majčinstvo
      • Ekologija i održivost
      • Aktualno
      COPYRIGHTS © 2025 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

      Upiši traženi pojam i stisni Enter.