Buzara je tradicionalni dalmatinski umak pripremljen od bijelog vina, češnjaka i peršina „na crveno“. Ako ste se ikada pitali šta to domaćim ljudima u Dalmaciji znače izrazi „na crveno“ i „na bilo (na bijelo)“, vrijeme je da vam netko kaže da je „na crveno“ tradicionalni način spremanja brujeta, špageta, rižota i općenito sve ribe jer uključuje dodatak soka od rajčice, a najčešće koncentrata rajčice u umak, koji jelo oboji u crveno. Izraz „na bilo“ nešto je novijeg datuma i uključuje dodatak slatkog vrhnja za kuhanje. Finog, laganog okusa, ali i masno.
Ako ste se ikada susreli s dalmatinskim restoranima, zasigurno ste primjetili da nema restorana koji vam neće ponuditi buzaru. Buzara je u restoranima najčešće naručivano jelo, ali pored jastoga sa grilla i riblje plate, najskuplje jelo koje zaista možete brzo pripremiti kod kuće.