Bobice bazge sadrže velike količine antocijanina i kvalitetan su izvor željeza i kalija. U kombinaciji s njom odlična je trnina, biljka koja je danas manje poznata, iako se u prošlosti puno više koristila. Dozrijeva kasno u jesen, a svoje pravo bogatstvo pruža tek nakon nekoliko mrazeva, kada u sebi ima puno više šećera, a manje tanina. Osim toga, bogata je flavonoidima i vitaminom C.
Za osvježavajući sok od bobica bazge i trnine potrebni su vam sljedeći sastojci:
– 500 g bobica bazge
– 500 g bobica trnine
– 3,5 l vode
– 3,5 kg šećera
– 40-50 g limunske kiseline
– 2-3 žice ruma
– 1 mahuna vanilije, klinčić, kora cimeta i (po želji) kora naranče
Priprema:
Bobice bazge odvojite od peteljki, a bobice trnine potrebno je prethodno zamrznuti na dan ili dva.
U lonac stavite bobice i 3,5 l vode, a potom sve zajedno prokuhajte.
Kada se bobice prokuhaju, dobivenu smjesu potrebno je propasirati. Budući da bobice ostavljaju intenzivnu boju, preporučljivo je koristiti rukavice.
Propasirani sok potom vratite u lonac i dodajte 3,5 kg šećera, vaniliju, klinčić i cimet po želji. Kada se šećer počine otapati, stvorit će se pjenica koju obavezno treba odstraniti. Nakon toga dodajte limunsku kiselinu i rum.
Sok procijedite kroz gazu i punite ga u prethodno zagrijane boce. Poklopce boca prokuhati i obrisati sedamdesetpostotnim alkoholom. Tijekom ovog postupka treba biti posebno oprezan, budući da neke boce zbog velike temperature mogu puknuti.
Kada se sok u bocama ohladi, nagradite se čašom finog i zdravog domaćeg soka bazge i trnine.