Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
  • 7 znakova da vam treba mentalni odmor (i kako ga uzeti bez osjećaja krivnje)
    • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • Je li mikrobiom tajno oružje protiv oštećenja od sunca?
    • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • 9 supernamirnica koje su bogatije kalijem od banana
    • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • Istina o debljini: „Manje jedi“ više ne vrijedi!
    • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
    • Foto: Poliklinika Sinteza
  • Pozitiva ne mora biti forsirana
    Kako biti pozitivniji – bez glume i forsiranja
    • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
    • Foto: Pexels
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
0
0

Početna stranica Aktualno Kolumne Šećer izaziva ovisnost kao svaki drugi narkotik – kako ga se osloboditi?

  • Kolumne

Šećer izaziva ovisnost kao svaki drugi narkotik – kako ga se osloboditi?

Studije su pokazale da se 75 % ljubitelja slatkiša svakodnevno osjeća umorno, a čak 56 % njih je nemotivirano za obavljanje dnevnih obaveza

  • Posted on 23. veljače 2017.26. travnja 2019.
  • 9 min
  • Autor: Meri Bura, dr. med.
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Je li vam pao šećer u krvi, opet nemate energije ?
Zapalite šećer i u trenu će izgorjeti, zapalite mast i dugo će tinjati.
Dakle, trebate mast, a ne šećer.
Osim ako ne želite da vam šećer postane potreba, a ne zadovoljstvo.
Treba li dalje pisati?

Poznajete principe LCHF dijete, sve je već napisano o tome.
Princip je jednostavan – manje šećera, više masti.
Studije su pokazale da se 75 % ljubitelja slatkiša svakodnevno osjeća umorno, a čak 56 % njih je nemotivirano za obavljanje dnevnih obaveza.

Šećer uzrokuje nadraženost živčanog sustava, izaziva depresiju, promjene raspoloženja i slabiju koncentraciju jer ima jako izražen rebound efekt, što znači da nakon početne ugode i uzbuđenja slijedi neugoda i pad energije.
Šećer izaziva ovisnost kao svaki drugi narkotik, ali nažalost, to je narkotik koji je legalan.
Previše šećera u prehrani dovodi do nastanka proteoglikana u mozgu koji smanjuju živčane impulse te dovode do toga da sporije mislite, da sve slabije pamtite.

Ako se liječite od neke bolesti, a istovremeno jedete slatko jer želite svaki dan malo slatkog – liječenje pada u vodu. Nije moguće liječiti niti jednu bolest, ako ne izbacite šećer iz prehrane.

Svaka bolest započinje u gušterači. Tu treba započeti i liječenje.
Inzulinska rezistencija i nemogućnost tijela da kontrolira šećer u krvi dovodi do poremećaja u radu svih ostalih hormona, a kao posljedica toga smanjuje se aktivnost organa.
Kako će onda smršaviti ljubitelji slatkiša?
42 % njih je depresivno. Redovito jedenje slatkog izaziva depresiju. I ovisnost.
Što znači redovito? Svaki dan, barem nešto slatko.
Depresivna osoba nema motivacije. Tako nastaje začarani krug.
Ja sam do svoje 20-te jela slatko nekoliko puta godišnje. Godišnje. Znam koji je to osjećaj.
I znam koji je osjećaj kad stalno nešto gricnem.
Svakodnevno uzimanje slatkiša je nepotrebno i pretjerano. I sigurno vodi u bolest.
Možda vam se ne čini da su akne na licu ili česte upale mjehura ili umor značajni simptomi, ali oni vode u ozbiljne dijagnoze uz koje ide smanjena radna sposobnost i smanjena životna motivacija.
Svi znamo da su šećeri štetni, no u čemu je problem u praksi? Ima ih nekoliko.

Loši recepti – previše namirnica u jednom receptu

Većina ljudi ima slabu probavu, slab enzimski sustav, već ionako puno toksina u tijelu, a velik broj različitih namirnica u jednom receptu opterećuje probavu, opterećuje hormone i stvara stres. Pri stresu se luči kortizol. Ako dovoljno dugo jedemo na takav način, onda će i kortizol biti kronično povišen, što stvara podlogu za hormonski disbalans. Gubimo energiju i tijelo traži brzi način nadoknade energije. Naravno, najlakše je da pojedemo nešto slatko.

Šećer izaziva ovisnost kao svaki drugi narkotik - kako ga se osloboditi?

Nemojmo se zavaravati, ako jedemo zdrave namirnice to ne znači da jedemo zdravo. „Zdravi kolači“, suho voće i slično dugoročno nisu ništa manje štetni od nezdravih. Cijela priča oko šećera i cijela priča oko hrane povezana je s nažalost podcijenjenom i premalo spominjanom glikemijskom indeksu.

Dakle, postoji hrana koja sadrži jednostavne šećere, brzo aktivira inzulin i naglo diže šećer u krvi. Jednako tako takva hrana uzrokuje i nagi pad šećera u krvi što možemo primijetiti po gubitku energije, snage, koncentracije, raspoloženja. To je hrana s visokim glikemijskim indeksom.

Hrana s niskim glikemijskim indeksom sadrži složene ugljikohidrate i koncentracija šećera u krvi je postojanija, duža i mi ne osjećamo nagle navale gladi, smanjenja energije, već imamo dobro raspoloženje i dobru koncentraciju.

Krive kombinacije u obroku

Krive kombinacije hrane u obroku, kao što je kombiniranje više vrsta proteina ili kombiniranje proteina i žitarica, uzrokuju jednake tegobe kao i gore navedeno kombiniranje previše namirnica u jednom receptu. Ako u obroku jedemo najprije salatu, pa onda samo meso, pa nakon toga kuhano povrće, tijelu je lakše probavljati. Namirnicu koja sadrži npr. biljne i životinjske proteine tijelo teško probavlja ili ne probavlja zbog različite biokinetike i zbog toga se ne apsorbiraju niti visokovrijedni proteini.

To znači u praksi da možete jesti super zdravu hranu i meso s pašnjaka, ali ako ispečete to zdravo meso sa sirom, dobit ćete puno neprobavljenih proteina – znači toksina, a vrijedni proteini iz mesa će se teško apsorbirati. Dakle, pojeli ste kvalitetan komad mesa i sira, a dobili ste toksine.

Krivi ritam prehrane

Redoviti obroci bez međuobroka je optimalan ritam za održavanje razine šećera pod kontrolom. I najmanji zalogaj hrane (grickalica, trešnja, komadić čokolade, griz nečega..) potiče izlučivanje inzulina. Tada masne stanice dobivaju nalog za skladištenje i započinje skladištenje masti. Kako izgledaju pravilni obroci? Pravilno je za svakoga drugačije, a posebno ovisno o tome jeste li zdravi ili bolesni.

Nesklad s individualnom konstitucijom

Neki ljudi su mršavi i energični, neki su tromi i deblji, neki su mišićavi i agresivni. Takvi su rođeni. To je njihova konstitucija. Tromi i deblji ljudi ne bi nikako smjeli jesti mliječne proizvode (ako jedu, najčešće imaju probleme sa sinusima ili astmom), mršavi i energetični ne bi smjeli jesti puno grahorica (inače imaju problema sa stolicom, živcima..), mišićavi i agresivni ne bi smjeli jesti previše mesa, jaja i soli (inače imaju probleme s tlakom, kožom, očima…).

Hormonski disbalans koji diktira žudnju za hranom

Ako imate stav da svaki dan trebate pojesti nešto slatko, onda je godinama vaš inzulin povišen, vjerojatno imate i inzulinsku rezistenciju, a možda je prvi simptom koji ste primijetili sidrom policističnih jajnika, akne na bradi i poremećen rad štitnjače. Liječite li policistične jajnike hormonima nikad ih nećete izliječiti. Treba krenuti od izbacivanja šećera iz prehrane kako bi se stabilizirao šećer u krvi, kako bi se stabilizirao inzulin i kako bi prestala žudnja za hranom. No, morate računati na apstinencijsku krizu. Kao svaki narkoman.

Šećer izaziva ovisnost kao svaki drugi narkotik - kako ga se osloboditi?

Neizliječena crijeva

Poremećena funkcija crijeva i upala u crijevima uzrokuje propusna crijeva. Kako dolazi do toga? Zbrojite sve gore navedeno i dobit ćete propusna crijeva. Najveći problem kod propusnih crijeva je što propuštaju toksine, a vrlo često nisu u stanju apsorbirati hranjive tvari. Zato, ako želite biti zdravi fizički i psihički, najprije izbacujete šećer, međuobroke i onda aktivno pristupate planu liječenja crijeva.

Sintetski lijekovi koji mijenjaju mikrobiom

Mnogi lijekovi, konzervansi, aditivi i toksini od neprobavljenih proteina mijenjaju mikrobiom tako da hrane „krive“ bakterije. S obzirom na to da imamo nekoliko kilograma bakterija u sebi, njihov sastav nije zanemariv. Kako crijeva imaju direktnu vezu s mozgom, sastav bakterijske flore određuje naše ponašanje.

Podsvijest koja upravlja

Najviše zanemaren aspekt kod ljudi koji se hrane nezdravo i jedu slatko je stres. Osim što se na to ne obraća pažnja, malo je znanja o tome kako dijagnosticirati te kako istovremeno i cjelovito riješiti zdravstvene probleme koristeći prehranu i antistres metode za ozdravljenje. Ovo je posebno važno u trenucima transformacije, u osjetljivim trenucima kada se osoba odluči na promjenu. Posvećenost i praćenje od strane liječnika ključna je u toj transformaciji.

Kako to promijeniti?

Odakle krenuti?
Kao što znamo, hrana je lijek.

Funkcija promiče strukturu, struktura promiče funkciju.
Što više neki organ koristimo, to je on sposobniji da vrši svoju funkciju.
Ako prijeđemo granicu, funkcija prestaje.
Najjednostavniji primjer je trening u teretani i stjecanje mišića. U početku, što više upotrebljavamo mišiće, oni rastu, postaju jači, snažniji, vitalniji, mi sretniji, no ako pretjeramo javljaju se bolovi, gubimo snagu, gubimo vitalnost. Zatim okusni pupoljci na jeziku. Ako ih stalno stimuliramo sa šećerima, izgubit će se njihova funkcija da prepoznaju šećer iz npr. špinata.

Treći primjer je sa užurbanim životom koji žudi za ciljevima, a koji nosi stres. Stres povisuje kortizol, adrenalne žlijezde hipertrofiraju, da bi u trenutku kad pretjeramo počele gubiti i smanjivati svoju funkciju – što vodi u smanjeno lučenje kortizola – stanje koje je često neprepoznato ili krivo liječeno. To je ujedno stanje koje izaziva poremećaj kod svih drugih hormona. Ali ako se ne izliječi, onda ne možemo trajno izliječiti niti druge hormonske disbalanse.

No, što prethodi poremećaju u lučenju kortizola? Što prethodi svim poremećajima zdravlja?
Poremećaj u lučenju inzulina. Stalno iscrpljivanje inzulina dovodi do inzulinske rezistencije i povišenja šećera u krvi. To znači da smo prešli granicu i da se funkcija organa smanjuje, u ovom slučaju, smanjuje se funkcija gušterače.

Šećer izaziva ovisnost kao svaki drugi narkotik - kako ga se osloboditi?

Birajte namirnice niskog glikemijskog indeksa

Kako mi to možemo kontrolirati? Možemo li uopće?
Divna je vijest da možemo!
Kako?
Uz znanja o LCHF dijeti koja znači manje uzimanja šećera i konzumiranje više zdravih masti, trebamo voditi računa da u LCHF dijetu uključimo namirnice s niskim glikemijskim indeksom.

Samo nekoliko primjera o glikemijskom indeksu i zdravim/nezdravim namirnicama. Evo primjer nekoliko zdravih namirnica koje su u stvari nezdrave ako ih jedete u krivo vrijeme i u velikim količinama, jer imaju vrlo visok glikemijski indeks:
– datulje GI 105
– kuhana mrkva, kuhani celer GI 85
– buća GI 75
– kuhana cikla GI 65
Ove namirnice trebate jesti u malim količinama.

Namirnice koje imaju mali glikemijski indeks i ako su iz organskog uzgoja poželjne su namirnice u svakodnevnoj prehrani:
– avokado GI 10
– špinat GI 15
– brokula, karfiol GI 15
– čimun, đumbir GI 15

Što je manji glikemijski indeks, to bolje. Granica je 50. Namirnice s GI ispod 50 su u redu (što manje to bolje), a namirnice s GI iznad 50 jesti što manje. Naravno, ako želite biti zdravi i dobrog raspoloženja.
Namirnice s niskim glikemijskim indeksom održavaju stabilnom razinu šećera u krvi.
Dalje, trebate se naučiti okusiti slatkoću ugljikohidrata iz svake hrane, a ne samo iz kolača.

Piletina je npr. najslađa od sveg mesa.
Brokula, cikla, grah, kukuruz, leća…. svako povrće sadrži u sebi ugljikohidrate. Trebate prestati jesti slatko i početi jesti sporo da biste to mogli osjetiti.
A to je slatkoća koja vam treba, koja će vam dati stabilnu i postojanu energiju.

Osim toga, brzina jedenja igra važnu ulogu.
Ako jedete pravom brzinom, ne može vam štetiti niti fast food hrana (naravno povremeno, ne stalno) jer će je tijelo probaviti.
Vidjela sam u klinici u Austriji kako FX Mayr metoda donosi brze rezultate, a metoda između ostalog promovira kao jednu od najvažnijih značajki sporo jedenje.

Ne zaboravite namirnice koje su alkalne kao što je brokula, peršin, limun, bijeli luk, špinat… koje alkalizacijom tjelesnih tekućina pospješuju funkcije svih stanica tijela.
Steknite zdravu naviku da vi upravljate svojim šećerom, a ne vaš šećer vama.

Šećer izaziva ovisnost kao svaki drugi narkotik - kako ga se osloboditi?

I na kraju, kako šećer može biti lijek?

1. Tako da šećer koji trebate za svoje energetske potrebe uzimate iz namirnica s niskim glikemijskim indeksom.
3. Tako da energetske potrebe zadovoljite najvećim dijelom iz zdravih masti, a ne iz šećera (jedna žličica šećera je dovoljna da se potroši rezerva vitamina grupe B!)
2. Tako da razmak između obroka bude najmanje 4 sata da se vaša gušterača odmori i da nemate oscilacije sa šećerom u krvi.
4. Tako da jedete polako kako biste mogli osjetiti iskonsku slatkoću hrane (svaka zdrava hrana je slatka i ako naiđete na voće koje nije slatko onda možete znati da nije ni zdravo jer je puno pesticida).
5. Tako da potpuno uklonite stres iz vašeg života (ne zaboravite, stres je u glavi) jer stres žudi za slatkim.

Tako će šećer biti vaš lijek, jedna konstantna energija koja će vas nositi kroz život.
Uvijek želim naglasiti da je prehrana individualna i plan prehrane sa svim svojim osobitostima, ritmom, sastavom namirnica, napitcima je drugačiji za svaku osobu.

Naučite sve o hormonima koji upravljaju koncentracijom šećera u krvi, o emocijama koje upravljaju prehrambenim navikama, o debljanju, o mršavljenju i o tome kako je sve to povezano, na programu „Štitnjača, debljanje, umor“ u travnju 2017. godine, u Zagrebu i u Splitu. Više o radionici pročitajte
ovdje.

 

Total
0
Shares
0
0
0
Meri Bura, dr. med.
Meri Bura, dr. med.

Meri Bura, dr.med., osnivačica je holističkog centra Mulier i kreatorica Mulier metode koja se bazira na individualnom pristupu, rješavanju uzroka problema te zdravoj kralježnici, hormonima i emocijama kao preduvjetima dobrog fizičko-emotivnog zdravlja. Cjelokupni rad dr. Bura usmjeren je na integraciju znanstvenih i holističkih metoda, od svakodnevne prakse do zdravstvene politike.

Prethodni članak
  • Kolumne

Pismo bebi – godinu dana kasnije

  • Posted on 17. veljače 2017.26. travnja 2019.
  • Autor: Ivka Armanda Todorović
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Kolumne

Mali vodič za nošenje kontaktnih leća

  • Posted on 27. veljače 2017.26. travnja 2019.
  • Autor: Poliklinika Ghetaldus
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Kolumne

Ljeto bez brige – Vaš prijateljski vodič za intimno zdravlje

  • Posted on 26. lipnja 2025.25. lipnja 2025.
  • 3 min
  • Autor: Martina Tuta
  • Foto: Pexels, Biljkoljupka
Prosecco je jedno od onih pića koje uvijek dobro dođe, bilo za slavlje, za mimose, uz ručak, uz grickalice ili samo onako, za gušt.
Pročitaj
  • Kolumne

Prosecco – mjehurići radosti za ljetne večeri

  • Posted on 18. lipnja 2025.17. lipnja 2025.
  • 4 min
  • Autor: Mirela Sorić
  • Foto: Privatna arhiva, Instagram
Pročitaj
  • Kolumne

Perfekcionistički, hashimoto ili stalno na dijeti – koji je vaš životni stil? 

  • Posted on 12. lipnja 2025.12. lipnja 2025.
  • 15 min
  • Autor: Meri Bura, dr. med.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Dr. Meri Bura: “Tijelo je informacijsko polje, i zato…”

  • Posted on 3. lipnja 2025.3. lipnja 2025.
  • 7 min
  • Autor: Meri Bura, dr. med.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Blagi pesto od bosiljka: Monokromatska priča u zelenom

  • Posted on 27. svibnja 2025.27. svibnja 2025.
  • 3 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Kolumne

Kako za sebe i djecu odabrati siguran proizvod protiv komaraca? (I zašto je to danas važnije no ikad)

  • Posted on 16. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
  • 4 min
  • Autor: Martina Tuta
  • Foto: Biljkoljupka
Pročitaj
  • Kolumne

Sezona krpelja je počela: Kako uživati u prirodi bez brige

  • Posted on 24. ožujka 2025.24. ožujka 2025.
  • 4 min
  • Autor: Martina Tuta
  • Foto: Pexels, Biljkoljupka Instagram
Kreativna fotografija hrane: Jela ne moraju uvijek biti na tajuru, poslužena na klasičan način… na stolu s beštekom i salvetom.
Pročitaj
  • Kolumne

Kreativna fotografija hrane: Levitacija i crveno-zeleni ples okusa i estetike

  • Posted on 21. ožujka 2025.22. ožujka 2025.
  • 4 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Poliklinika Sinteza
Poliklinika Sinteza
Najnovije
  • Samopouzdana i sretna – kako uživati u svojem tijelu do maksimuma?

    • Posted on 4. srpnja 2025.3. srpnja 2025.
    • 3 min
    • Foto: canva
    Pročitaj
  • Prostirka za jogu vaš je saveznik u opuštanju i jačanju tijela, ali ona može biti i glavni krivac za neugodne promjene na vašoj koži

    Prostirka za jogu može uzrokovati akne – evo kako to spriječiti

    • Posted on 4. srpnja 2025.3. srpnja 2025.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Što se događa s našim organizmom kad preskočimo obrok?

    • Posted on 3. srpnja 2025.3. srpnja 2025.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Color walk: Trend koji briše stres u par koraka

    • Posted on 3. srpnja 2025.3. srpnja 2025.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Ljetni hit popusti do -50%: Steve Madden donosi najpoželjnije modne komade sezone

    • Posted on 3. srpnja 2025.3. srpnja 2025.
    • 2 min
    • Foto: promo
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    7 znakova da vam treba mentalni odmor (i kako ga uzeti bez osjećaja krivnje)
    • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • 2
    Je li mikrobiom tajno oružje protiv oštećenja od sunca?
    • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • 3
    9 supernamirnica koje su bogatije kalijem od banana
    • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • 4
    Istina o debljini: „Manje jedi“ više ne vrijedi!
    • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
    • Foto: Poliklinika Sinteza
  • Pozitiva ne mora biti forsirana 5
    Kako biti pozitivniji – bez glume i forsiranja
    • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
    • Foto: Pexels

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
0
0
Najnovije objave
  • Što je zdravije: Kruh od kiselog tijesta ili cjelovite pšenice?
    • Posted on 3. srpnja 2025.3. srpnja 2025.
    • Foto: unsplash
  • Minea otkiva zašto se veseli popunjenom kalendaru obveza, koncertima i pripremama velikog rujanskog koncerta za 30. godina karijere.
    Minea: “Teško mi je i samoj povjerovati da slavim 30 godina glazbene karijere!”
    • Posted on 3. srpnja 2025.3. srpnja 2025.
    • Foto: Privatna arhiva
  • Otkrijte namirnice koje potiču prirodnu proizvodnju kolagena i usporavaju pojavu bora – put do mladolike kože počinje na tanjuru
    11 moćnih namirnica koje mogu usporiti pojavu bora nakon 40.
    • Posted on 2. srpnja 2025.2. srpnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • Ovo su grešake koje dermatolozi žele da prestanete raditi s kremom za sunčanje u spreju
    6 grešaka koje dermatolozi žele da prestanete raditi sa sprejem za sunčanje
    • Posted on 2. srpnja 2025.2. srpnja 2025.
    • Foto: Pexels
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Prehrana
  • Mindfulness
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
  • Lifestyle
  • Majčinstvo
  • Ekologija i održivost
  • Aktualno
COPYRIGHTS © 2025 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.