Veljača je mjesec ljubavi, ali i ljubavi prema krafnama. Svake godine ova tradicionalna poslastica budi uspomene na djetinjstvo te uveseljava male i velike, a za nju se traže najbolji recepti.
Iako je fašnik službeno završio, uživanju u krafnama još uvijek nije kraj, zato je s nama svoj recept za mekane i prozračne krafne podijelio bivši kandidat MasterChefa Leo Jurešić. Uz par savjeta i pomoć Kenwood kuhinjskog uređaja, Leo nam je pokazao kako kod kuće napraviti savršene krafne.
Recept za mekane i prozračne krafne
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 45 g šećera
- 75 g maslaca sobne temperature
- 3 jaja
- 1 žumanjak
- 190 g mlijeka
- žlica maraschina
- 20 g svježeg kvasca
- 2 g soli
Priprema:
Pripremu započnite miješanjem 20 g mlijeka, malo brašna, kvasca i 15 g šećera nakon čega je smjesu potrebno ostaviti sa strane na desetak minuta.
Dok smjesa stoji, pomiješajte ostatak brašna, šećera, soli i dodajte mahunu vanilije. Kada se kvasac aktivira, dodaje ga u smjesu te miješajte na laganoj brzini 7-8 minuta.
Potom dodajte jaja i maraschino te neka Kenwood Titanium Pâtissier Xl nastavi miješati dok se smjesa ne sjedini. Kada se smjesa počne odvajati od rubova zdjele, dodajte maslac te na laganoj brzini miješajte još 10-ak minuta. Nakon što svi sastojci budu umiješani kako treba, pokrijte tijesto i pustite da se diže otprilike sat vremena.
Potom je potrebno istisnuti zrak iz tijesta i formirati kuglice od 70 grama, prekriti ih i ostaviti ih na toplom sve dok se ne udvostruče. Kada poprime željenu veličinu, spremne su za pečenje. Pržite ih u ulju, idealne topline od 165 stupnjeva, po 2,3 minute na svakoj strani.
Kada su se malo ohladile, Leo ih je napunio i ukrasio ganacheom od pistacija i bijele čokolade, a vi ih možete ukrasiti svojom najdražom kremom. I to je to, krafne su gotove! Jedino što preostaje jest da i sami isprobate napraviti ove savršeno mekane krafne i oduševite svoje najmilije.
Pročitaj i ovo:
- Karneval bez glutena – imamo recept za najbolje i najsočnije krafne ikad!
- Domaćica Sanja: Recept za mamine krafne bez kojih fašnik nije fašnik
- Krafne u koje smo se zaljubili po receptu Spomenke Sarage