Jutarnja šalica kave može činiti mnogo više nego samo osigurati dozu kofeina za razbuđivanje – mogla bi dodati koju godinu vašem životu. Barem je to zaključak preliminarne studije koja sugerira da je kava povezana s nižim rizikom od preuranjene smrti, prenosi portal WebMD.
Rezultati istraživanja, predstavljeni na kongresu European Society of Cardiology u Barceloni, upućuju kako pijenje dvije do četiri šalice kave svaki dan može doprinijeti duljem životnom vijeku, navodi istraživačica dr. Adela Navarro, kardiologinja u bolnici Navarra u Pamploni, Španjolska.
Kava je jedno od najraširenijih pića diljem svijeta, a prethodne studije sugeriraju kako bi kava mogla biti povezana sa smanjenom smrtnošću. Naime, istraživači su promatrali povezanost između konzumacije kave i rizika od smrti – opservacijska studija obuhvatila je oko 20.000 osoba iz sredozemne regije, u prosjeku starih 37 godina, koji su bili praćeni tijekom razdoblja od 10 godina.
Na početku istraživanja, sudionici su odgovarali na pitanja o načinu života, zdravlju, prehrani i konzumaciji kave. Istraživači su također prikupili socio-demografske podatke, kao što su dob, spol i etnička pripadnost. U rasponu od 10 godina umrlo je 337 sudionika istraživanja – oni koji su pili četiri šalice kave dnevno imali su 64 posto manji rizik od smrti od onih koji su pili malo ili nimalo kave, dok je kod ispitanika koji su konzumirali dvije šalice kave dnevno on bio manji za 22 %, navode autori studije.
Istraživači su također utvrdili kako su dobrobiti pijenja kave još uočljivije među sudionicima starijima od 45 godina – u ovoj je skupini pijenje već i dvije šalice kave dnevno bilo povezano s 30 posto nižim rizikom od preuranjene smrti.
Istraživanje upućuje kako postoji povezanost između pijenja kave i smanjenog rizika od smrti uzrokovane različitim faktorima, osobito kod osoba starijih od 45 godina, kazala je dr. Navarro. Međutim, u obzir treba uzeti i druge čimbenike kao što su dob, spol i pridržavanje mediteranske prehrane, koja je također povezana s nizom zdravstvenih prednosti.
Iako je povezanost između potrošnje kave i nižeg rizika od smrti zanimljiva, bitno je napomenuti kako se radi o korelaciji, a ne dokazu uzročnosti. Ove se istraživanje smatra preliminarnim sve do objave u peer-reviewed medicinskom časopisu.