Proljeće je svuda oko nas pa zašto ne bi bilo I na našem stolu. Donosimo recepte za prekrasan proljetni ručak od svima dobro poznatih samoniklih biljaka: koprive, radiča i medvjeđeg luka. Sve tri samonikle biljke mogu se napraviti na više načina, uvjereni smo da su svi vrlo ukusni te vrlo hranjivi i zdravi. Za ovaj proljetni cjeloviti ručak odabrali smo krem juhu od koprive, bogatu salatu od radiča te pesto umak od medvjeđeg luka koji odlično prija uz svaku tjesteninu.
Krem juha od koprive
Sastojci
250 g svježih mladih listova koprive
2 mlada luka, nasjeckati
2 krumpira, nasjeckati
20 g celera, nasjeckati
2 žlice vrhnja
Maslinovo ulje
Sol
Papar
Postupak
U kipućoj vodi kratko prokuhajte listove koprive, procijedite i izmiješajte s vrhnjem koristeći štapni mikser.
Za to vrijeme na maslinovom ulju propirjajte nasjeckani mladi luk, krumpir i celer s dodatkom soli dok ne omekšaju. Zatim dolijte 3 šalice vode te kuhajte na laganoj vatri desetak minuta.
Skuhano povrće usitnite štapnim mikserom te dodajte koprivu i ponovno sve nakratko prokuhajte. Po želi dodajte sol i papar.
Bogata salata od radiča
Sastojci
Svježe ubrani radič
2-3 domaća jaja, tvrdo skuhana
Mladi luk, nasjeckati
Sol
Maslinovo ulje
Ocat
Postupak
Dobro operite mlade listove radiča te ih pomiješajte s tvrdo skuhanim domaćim jajima i dodajte nasjeckani mladi luk. Po želji začinite maslinovim uljem, solju i octom.
Pesto umak od medvjeđeg luka
Sastojci
150 g medvjeđeg luka
50 ml maslinovog ulja
30 g parmezana
30 g oraha ili pinija
Sol
Papar
Postupak
Pomoću štapnog miksera dobro usitnite medvjeđi luk pomiješan s maslinovim uljem sve dok ne dobijete homogenu smjesu.
Dodajte parmezan i orahe (pinije) te nastavite miksati dok ne dobijete gotovo jednoličnu smjesu.
Po želi dodajte soli, papra ili još maslinovog ulja. Ovako pripremljen pesto može poslužiti kao umak raznim tjesteninama, a posebno se dobro slaže s integralnom.
U slast!