Giht je vrsta bolnog artritisa koji istovremeno može pogoditi veći broj zglobova, međutim, najčešće se razvija na stopalima. Već se tradicionalno liječi protuupalnim medikamentima i analgeticima. Ipak, pojedine namirnice mogu uvelike pogoršati situaciju s gihtom.
Purini, mokraćna kiselina i giht
Giht nastaje zbog kristalizacije mokraćne kiseline koja tada ˝zapinje˝ u zglobovima. Urična kiselina koja služi kao antioksidans i zaštita krvnih žila nastaje razgradnjom organskih supstanci hrane koja obiluje purinima.
Prehrana kod gihta trebala bi izbjegavati purine – kojima obiluje idućih 6 namirnica:
1. Životinjski organi i ostalo meso
Purinima obiluje životinjsko meso, posebno jetra, bubrezi, mozak, jezik i iznutrice. Sve vrste mesa sadrže značajne količine purina, stoga se preporučuje njegov ograničen unos. Posebno bi trebalo izbjegavati svinjetinu, piletinu, perad, janjetinu i ovčetinu, te zečetinu.
2. Riba i plodovi mora
Značajne izvore purina predstavljaju također i riba te morski plodovi. To posebice vrijedi za sardine, haringe, srdele i skuše. Po zastupljenosti purina slijede ih: tune, šarani, lososi, bakalar, smuđ i iverak. Također bi trebalo izbjegavati morske plodove poput kamenica, jastoga, rakova jer sadrže velike količine purina i savjetuje se njihov ograničen unos.
3. Cjelovite žitarice
Iako se ovo kosi sa svime što ste čuli o zdravoj prehrani – neke vrste cjelovitih žitarica (kukuruz, raž) bi ipak trebalo izbjegavati ako bolujete od gihta jer obiluju purinima. Ponekad će liječnik preporučiti konzumaciju kruha i tjestenine od bijelog brašna te bijela riža kako bi se smanjio unos purina. Mi predlažemo da se cjelovitih žitarica, zbog ukupne dobrobiti na zdravlje, ne odričete, ali ipak ograničite njihov unos.
4. Šećeri
Šećeri sadrže male količine purina, ali njihovom učestalom konzumacijom povećava se rizik od dijabetesa i gojaznosti koji uvelike mogu pogoršati situaciju s gihtom. Šećer jednostavno zamijenite svježim voćem.
5. Alkohol (posebice pivo)
Pivo sadržava značajne količine purina, ostala alkoholna pića također – ali ipak ne u tolikoj količini. Međutim, alkohol općenito povećava proizvodnju purina u tijelu te ozbiljno može pojačati bolne simptome gihta.
6. Određeno povrće
Određeni tipovi povrća sadržavaju purin u velikim količinama te bi se trebao ograničiti njihov unos na 1 šalicu tjedno. To su:
- Šparoge
- Cvjetača
- Leća
- Grah
- Grašak
- Špinat