Ako volite uživati u kasnoj šalici kave, ali se bojite da će vam poremetiti san, postoji jednostavan trik koji može pomoći vašem tijelu da brže razgradi kofein – i dolazi iz vaše kuhinje!
Zašto kasnovečernja kava remeti san?
Kofein ima poluživot od šest do osam sati, što znači da čak i ako zadnju kavu popijete u 14 sati, do 22 sata će vam u organizmu ostati oko 50% unesenog kofeina. Zbog toga stručnjaci, uključujući kliničkog psihologa i stručnjaka za spavanje Michaela J. Breusa, preporučuju prestanak konzumacije kofeina rano poslijepodne. Međutim, ako ste ipak posegnuli za kasnovečernjim espressom, postoji prirodan način da pomognete svom tijelu da brže preradi kofein – a to je konzumacija brokule!
Kako brokula ubrzava razgradnju kofeina?
Znanstvena istraživanja pokazala su da brokula i drugo povrće iz porodice krstašica, poput prokulica, kupusa i cvjetače, mogu ubrzati razgradnju određenih tvari u organizmu, piše mindbodygeen. Studija objavljena u časopisu Current Drug Metabolism otkrila je da brokula potiče enzim citokroma P450 1 u jetri, koji igra ključnu ulogu u metabolizmu kofeina. Konkretno, enzim CYP1A2, koji je primarni metabolizator kofeina, postaje aktivniji kada konzumiramo ovo povrće.
Ako ste popili kavu prekasno – pojedete porciju kuhane brokule
Stručnjaci savjetuju da, ako popijete kavu kasno, nakon toga pojedete porciju kuhane brokule. Ključ je u tome da brokulu konzumirate na pari, kako biste izbjegli nadutost i nelagodu prije spavanja. Tako svom organizmu možete pomoći da brže razgradi kofein i smanjiti rizik od nesanice.
Dakle, ako ste skloni kasnoj konzumaciji kave i zabrinuti ste za kvalitetu sna, razmislite o ovom jednostavnom triku koji vam može pomoći da lakše utonete u san.