Soparnik, zelenjak, uljenak ili prisnac u prošlosti je bio ˝soparno˝ (suhoparno) jelo koje se pripremalo u dane posta, a danas se često priprema i u svečane prigode. U svakom slučaju, soparnik je postao simbol stare Poljičke republike (koja se prostirala između rijeka Žrnovnice i Cetine sve do Mosora na sjeveru).
Recept za ovo jednostavno i ukusno jelo odavno se proširio van granica stare Poljičke republike, a njegovu vrijednost i tradicionalno bogatstvo prepoznato je i od ˝onih gore˝ te je poljički soparnik uvršten na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.
Za pripremu ovog jela na originalan starinski način morate imati kamin. Iz čiste romantike donosimo tradicionalan recept za Poljički soparnik:
”Kažu kako za pripravit soparnik triba brašno, topla voda i sol od čega se umisi tisto ka za kruv. Tisto se razdili u dva dila pa ih se oba izvalja štotanje na siniji iliti okrugloj velikoj dasci drvenoj. Na stranu, ka za nadjev, nasicka se blitve sirove i mrvu kapule, sve posli lagano zaulji i dobro izmiša. Posloži se blitva na jedan razvaljani dil tista, pa se sve drugon polovicon tista priklopi i to tako da se krajevi čvrsto spoje, onako put unutra da oba tista postanu jedno. Tako pripravljen soparnik sa sinije lagano se spusti na dobro zagrijan komin tako da rub dira komin, da je tisto koje je ležalo na siniji sada gori, pa ga se prikrije lugom i žerom i peče do po ure.Pečen se soparnik izvadi ispod luga, metlicon od luga očisti, vrati na siniju i to tako da je rub opet okrenut put gori kako bi se ona strana koja se komina dirala mogla namazat dobro pravim ujem i posut sitno nasickanim lukom. Onako po narodsku se soparnik reže na romboidne fete, a muma se uz bukaru”.
Ako niste previše razmjeli, nemojte se opterećivati. Nasreću, postoji i moderna varijanta ovog recepta – za domaćice koje koriste električnu pećnicu, tako da ga bez problema možete pripremiti i u vašem domu.
Sastojci:
• tijesto
1 kg glatkog brašna
topla voda i sol
• punjenje
cca 2 kg blitve
1 luk
2 dcl maslinovog ulja
• premaz
maslinovo ulje
češnjak
Način pripreme:
1. Zamjesite brašno s vodom te dodajte malo ulja i soli (kao da pripremate tijesto za kruh). Smjesu podijelite na dva dijela i razvaljajte ga u dvije takne lepinje (malo većih dimenzija od posude u kojoj ćete peći). Posudu za pečenje premažite uljem i položite tijesto u nju.
2. Blitvu narežite na komadiće i dodajte narezani luk, sol i maslinovo ulje. Rasporedite blitvu po tijestu u posudi za pečenje i preklopite drugim dijelom razvaljanog tijesta. Spojite rubove i izbockajte vilicom.
3. Pecite dok tijesto ne porumeni i neposredno nakon vađenja iz pećnice premažite uljem i sitno nasjeckanim češnjakom.
Želimo vam dobar tek!